Türkiye- Rusya ilişkilerinde gerginlik havası hakim

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan'daki Karabağ zaferi kutlamalarına katılmasının ardından Rusya-Türkiye ilişkilerini analiz eden Bloomberg'e konuşan Rus diplomat Kortunov, "Şu anda ilişkiler oldukça gergin" açıklamasında bulundu.

Türkiye- Rusya ilişkilerinde gerginlik havası hakim
12 Aralık 2020 - 17:22 - Güncelleme: 12 Aralık 2020 - 17:25

umhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Dağlık Karabağ'ın 28 yıllık Ermenistan işgalinden Azerbaycan'ın Türkiye'nin desteğiyle kurtarılmasının Rusya-Türkiye ilişkileri üzerine etkilerini analiz eden bir haber yayımladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dün Bakü'de yapılan 'Zefer Geçidi Töreni'ne onur konuğu olarak katılmasını değerlendiren Bloomber haber ajansı, "Putin, Sovyetler Birliği’nin eski arka bahçesindeki bu duruma olan kızgınlığını göstermedi" yorumunda bulundu.

Yaşananların, Putin’in Erdoğan’a karşı tolerans gösterdiği meydan okumalardan biri olduğunu ileri süren Bloomberg, “Bunun gerekçesi ise Erdoğan, ABD’nin yeni Başkanı Joe Biden’la ilişkileri düzeltme arayışında olsa da, Kremlin, Moskova’nın işine geldiği şekilde, Türkiye’nin NATO’da sorun çıkaran taraf olarak kalacağına emin” ifadelerine yer verdi.
 

ürkiye’nin S-400 savunma sistemi alması nedeniyle ABD yaptırımlarının kapıda olduğu hatırlatılan makalede, Trump’ın giderayak attığı adımın, Erdoğan’ın Washington’la ilişkileri yoluna koyma çabalarını zorlaştıracağı iddia edildi.

‘İLİŞKİLER ÇOK GERGİN’

Azerbaycan, Suriye ve Libya’da, Rusya ve Türkiye’nin karşı cephelerde yer aldığı vurgulanırken, Rusya Uluslararası İlişkiler Konseyi Başkanı Andrey Kortunov’un da görüşlerine yer verildi. Kortunov, “İlişkiler şu anda oldukça gergin. Bölgedeki güç dengeleri açısından bir rekabet ve hatta yüzleşme var. Yine de Rusya için Türkiye ile iş birliği içinde olmak stratejik açıdan çok önemli. Rusya bunu yakından takip ediyor. Biden yönetiminde Erdoğan’ın problemleri artacak” dedi.

Türkiye ve Rusya’nın bazı konularda müttefik olduğunu ancak pek çok alanda farklı görüşlere sahip olduğunu savunan eski Rus diplomat Andrei Baklanov ise, “Bu durumla yaşamayı öğrenmek zorundayız” diye konuştu.
Kaynak:https://www.karar.com/bloomberg-rusya-turkiye-iliskileri-oldukca-gergin-1597093


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum