TARİH EĞİTİMİNDE LİDERLER - Yazan: Ali Balaban

TARİH EĞİTİMİNDE LİDERLER - Yazan: Ali Balaban
12 Aralık 2020 - 16:25 - Güncelleme: 12 Aralık 2020 - 17:04
TARİH EĞİTİMİNDE LİDERLER

İlkokul 4.sınıftan itibaren lise son sınıfa kadar olan zorunlu eğitimimizin hemen hemen tamamına yakınında doğrudan yada dolaylı olarak yaklaşık sekiz yıl tarih öğrenimi görürüz.Peki bu tarih öğrenimimizde kaç tane tarihi şahsiyeti –özellikle de kendi tarihimize mal olmuş şahsiyetler- ne kadar tanırız?
Tarihteki ünlü şahsiyetler denilince aklımıza gelen önemli isimlerden belli başlıları şunlardır:Roma Tarihinden Jul Sezar;Rusya Tarihinden Deli Petro,Lenin ve Stalin,Amerikan Tarihinden ise George Washington,Wilson ve Abraham Lincoln…Liste daha da uzatılabilir.
Peki Türk Tarihinden kimleri tanıyoruz?Akla ilk gelen isimler:Metehan,Bilge Kağan,Alparslan,Osman Gazi,Fatih Sultan Mehmet,Yavuz Sultan Selim,Kanuni Sultan Süleyman,2. Abdülhamit,Enver Paşa ve Mustafa Kemal Atatürk...
Çağdaş liderler deyince aklımıza Lenin,Stalin,Hitler,Castro,Mussolini gibi Cumhuriyet Tarihimizle çağdaş tarihlerde yaşamış Batı tarihindeki  önemli politikacılar aklımıza gelmektedir.Bu tarihlerde yine bu liderlerle çağdaş Gandhi,Cevher Dudayev,Çan Kay Şek,Mao Zedong gibi isimler pek bilinmemektedir.Yine Kurtuluş Savaşını yaptığımız yıllarda Rusya’ya karşı direnen kardeş ülke Azerbaycan’ın kısa ömürlü Cumhuriyetinin lideri Mehmet Emin Resulzade;yakın dönemde Ebulfez Elçibey gibi isimlerden de pek çoğumuz bihaberiz.
Bunun en önemli sebebi;eğitim sistemimizdeki aksaklıklar olup dar bir çerçeveden verilen eğitimdir.Bu isimler ve daha fazlası okullarda öğretilmeli ve öğrenciye bilgiyi değil öğrenmeyi öğreten bir sistem geliştirilmelidir.
Türk yada yabancı birçok ismin fikirleri ve eserleri özellikle siyasi  amaçlı kurulmuş birtakım kuruluşların  propaganda malzemesi haline gelmiştir.Bu bağlamda belli başlı eserleri ve kişileri benimseyen insanlar arasında ayrılıklar pek tabi oluşmuştur.Ama konunun özünde ülkenin geleceği ve gelişimine yönelik fikirler vardır.
Tüm dünyaya kapalı kalalım gibi bir zihniyet hiçbir devirde kabul edilemez.Elbette önemli siyasi liderleri ve fikir adamlarını öğreneceğiz.Fakat önemli liderler,fikir adamları derken sadece  Batı dünyasındaki isimleri değil tüm dünyadaki isimleri tanımaya çalışmalıyız.Bu isimlerin yazdığı eserleri okumalıyız.
Hangi ulustan olursa olsun liderleri ve fikir adamlarının eserlerinden öğrenilebilecek bir şey mutlaka vardır.Bu cümleyi somutlaştırırsak; Çeçen komutan Cevher Dudayev bir asker olarak muhakkak Atatürk’ü tanımış ve Kurtuluş Savaşımızdaki zeybek çetelerini iyi araştırmış olmalı ki Rus Ordusuna karşı başarılı bir gerilla savaşı gerçekleştirmiştir.
Son olarak unutmayalım ki tarih en büyük öğretmendir.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum