TÜRK KONSEYİ GENEL SEKRETERİNİN 3 EKİM 'TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞBİRLİĞİ GÜNÜ' MESAJI

TÜRK KONSEYİ GENEL SEKRETERİNİN 3 EKİM NAHÇIVAN ANLAŞMASININ 10. YIL DÖNÜMÜ VE ‘TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞBİRLİĞİ GÜNÜ’ VESİLESİYLE MESAJI

TÜRK KONSEYİ GENEL SEKRETERİNİN 3 EKİM 'TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞBİRLİĞİ GÜNÜ' MESAJI
04 Ekim 2019 - 10:55 - Güncelleme: 04 Ekim 2019 - 10:58

TÜRK KONSEYİ GENEL SEKRETERİNİN 3 EKİM NAHÇIVAN ANLAŞMASININ 10. YIL DÖNÜMÜ VE ‘TÜRK DİLİ KONUŞAN ÜLKELER İŞBİRLİĞİ GÜNÜ’ VESİLESİYLE MESAJI;

Bugün, Türk dünyasının işbirliği sürecinde son derece önemli bir dönüm noktası olan, Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi’ni (Türk Konseyi) uluslararası bölgesel bir örgüt olarak kuran Nahçıvan Anlaşmasının, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye Devlet Başkanları tarafından imzalanmasının ve bu ortak siyasi idarenin bir çatı altında bütünleşmesinin 10. yıl dönümünü idrak etmekteyiz! Tüm Türk dünyasına kutlu olsun!

Bu tarihi anlaşmanın imzalandığı gün olan 3 Ekim, her yıl Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Günü olarak kutlanmaktadır. Bu yıl, dost ve kardeş Özbekistan’ın, Türk Konseyi'nin kuruluşunun 10. yıl dönümünü kutladığımız bu günlerde Konseye katılma kararı almasından ve Türk dünyasında asırlık tarihi bağlardan kaynaklanan yapıcı işbirliği ve ilişkilerin güçlenmeye devam ettiğini görmekten duyduğumuz memnuniyeti ifade etmek isterim.

10 yaşında genç bir teşkilat olan Türk Konseyi, kısa zamanda önemli mesafeler kat etmiştir. Siyasi işbirliğinden, ekonomiye, ulaştırmadan, gençlik ve spora, eğitimden turizme kadar 20 farklı alanda yapılan çalışmalar, geliştirilen somut projeler meyvelerini vermiş, uluslararası platformda pek çok başarılı işbirliği çalışmasıyla gerek bölgede gerekse uluslararası platformda hak ettiği yeri ve itibarı kazanmış, bölgesinde ve ötesinde barış, istikrar ve refah ortamına olumlu katkılar sağlayan bir kurum haline gelmiştir.

2018‘de düzenlenen Çolpon-Ata’daki Zirvesi'nden bu yana, Türk Konseyi çeşitli işbirliği alanlarında yaptığı faaliyetlerle en yoğun ve en üretken yılını yaşadı. Konseyin kurulmasından 10 yıl sonra ilk defa, kurum yeni katılımlarla genişledi: Özbekistan Türk Konseyi'ne tam üye olarak katıldı; Macaristan, Türk Konseyi'nde gözlemci statüsü aldı ve Türk Konseyi, geçen ay Avrupa Birliği, Avrupa ülkeleri ve Avrupa merkezli uluslararası kuruluşlarla daha yakın temaslarda bulunmak üzere Budapeşte'de Avrupa ofisini açtı.

Diğer taraftan Türk Konseyi çerçevesinde sürdürülen işbirliğinin ekonomi boyutunu artırmak için önemli çalışmalar yapıldı. Türk Konseyi, özellikle ekonomi ve ticaret gibi alanlarda aktif ve öncü bir rol oynamaya başladı. Türk Ticaret ve Sanayi Odası, Türk Dili Konuşan Ülkelerde iş dünyasının ihtiyaç ve gereksinimlerini karşılayan somut ve üretken projeler gerçekleştirmek üzere Türk Konseyinin ekonomi alanındaki yan kuruluşu olarak 17 Mayıs 2019 tarihinde Nur-Sultan'da resmen kuruldu. Ayrıca, yakında hayata geçirilmesi planlanan bir diğer önemli proje olan Türk Yatırım Fonunun kurulması için gerekli temel çalışmaları tamamlamak üzereyiz.

On yılda edindiği kazanımlar ve yeni vizyonuyla Türk Konseyi daha sağlam adımlar atmaya, Nahçıvan Anlaşması`nda çerçevesi belirlenen amaç ve hedeflerin uygulanması ve üyeleri arasında daha güçlü bir işbirliği ve dayanışma sağlanması için var gücüyle çalışmaya devam edecektir.

Türk Konseyi'nin kuruluşunun 10. yıl dönümünü, içinde olduğumuz Ekim ayının 15’inde Bakü’de düzenlenecek olan Türk Konseyi 7. Zirvesi sırasında da çeşitli etkinliklerle kutlayacağız. Ana teması “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerinin (KOBİ’lerin) Geliştirilmesi” olarak belirlenen Zirvenin, tüm Devlet Başkanlarımızın katılacağı ve Türk milletlerinin yararına ileriye dönük kararların alınacağı tarihi bir etkinlik olacağı aşikardır.

Temelini tarih, kültür ve dil gibi ortak değerlerin oluşturduğu Türk dünyasının işbirliğinde, bölgede ve dünyada barışa, kalkınmaya ve refaha hizmet edecek bir işbirliği ve dayanışma ortamına rehber olmasını arzulayan siyasi iradenin ürünü olan Türk Konseyi, Türk Devletleri arasında işbirliğini sağlayan tek resmi çatı örgüt olarak varlığını kanıtlamıştır.

Üye Devletlerimize ve Saygıdeğer Devlet Başkanlarımıza vermekte oldukları kesintisiz ve daimi destekten dolayı sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Bu güçlü destek sayesinde hiç şüphesiz ki Türk Konseyi daha ileri seviyede işlere imza atacak ve Üyeleri arasındaki işbirliğini pekiştirecek somut projeleri geliştirmeye devem edecektir.

Bu önemli gün vesilesiyle, Üye Devletlerimizle birlikte, tüm Türk dili konuşan milletleri ve toplulukları en içten dileklerimizle kutlar, Türk dünyasının işbirliğinin ilelebet sürmesini temenni ederiz.

Baghdad Amreyev
Türk Konseyi Genel Sekreteri

Kaynak:https://www.facebook.com/turkicstates/posts/2412727025480377?__tn__=K-R

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum