Türk dilinin mimar ve muhafızı oldu Kaynak Yeniçağ: Türk dilinin mimar ve muhafızı oldu

Musa Taşmuhammedov Aybek, Özbek edebiyatının en önemli romancılarından birisidir. Kaynak Yeniçağ: Türk dilinin mimar ve muhafızı oldu

Türk dilinin mimar ve muhafızı oldu Kaynak Yeniçağ: Türk dilinin mimar ve muhafızı oldu
07 Şubat 2019 - 23:09

Musa Taşmuhammedov Aybek, Özbek edebiyatının en önemli romancılarından birisidir. 1905 yılında doğan Aybek 1922 yılından itibaren edebiyat dünyasında adını duyurmaya başlar. Nevai adlı romanı 1944 yılında yayınlar ve tarihi romancılıkta bir çığır açar. Nevai ile 1946 yılında Stalin ödülünü alır. 1967 yılında hayata gözlerini yumar. Aybek'in romanına adını veren Ali Şir Nevai ise Türk diline adını veren şair olarak anılır. Gerçekten de Çağatay Türkçesi aynı zamanda Nevai Türkçesi olarak da adlandırılmaktadır. Orta Asya'dan Anadolu ya kadar olan Türk coğrafyasında Farsça'nın edebiyat dili olarak kullanılmasına ilk karşı çıkan isimdir. Türk dilinin Fars dilinden üstünlüğünü ispat etmek için bir lügat hazırlar, Türkçe divan yazar ve herkese de Türkçe yazmasını öğütler:  

"Türk'ün bilgisiz zavallı gençleri kolay sanarak Farsça şiir söylemeye özeniyorlar. Bir insan etraflı ve iyi düşünse Türkçe'de bu kadar genişlik, incelik, derinlik dururken bu dilde şiir söylemenin daha mükemmel daha beğenilir olacağını anlar"

500 yıl önce bu öğüdü veren Nevai, büyük bir şair, dilbilimci ve aynı zamanda da devlet adamıdır, Hüseyin Baykara döneminde ve onun hizmetinde bulunan Nevai'nin romanında Türkçe'nin güzelliğinin dışında aynı zamanda Türk'ün adaletini de bulacaksınız. Baykara'nın vezirliğini de yapan Nevai, halkın sevgilisi olmuş bir devlet adamıdır ve elbette her sarayda bulunan dalkavuklarla, çıkarcılarla karşı karşıya gelecektir.

Musa Taşmuhammedov Aybek''in, "Nevai / Türkçe'nin kurucusu" adlı bu ünlü romanında tüm savaşçı beylerin korktuğu bir anda Nevai'yi bir kaleye en önde hücum ederken görecek, kılıcını kavrayarak tek başına düşmanın üzerine atılan bu yiğidin, bir taraftan da Türkçe'nin en güzel eserlerini vermek için sabahlara kadar kalem tutuğuna şahit olacaksınız.

Leyla ile Mecnun ve Ferhad ile Şirini Türkçe yazan ve yeniden yorumlayan Nevai'yi bu taraflarıyla da tanıyacak, ona hayran olacak ve onunla gururlanacaksınız.

İleri Yayınları Tel:(0212) 292 65 26

Kaynak Yeniçağ: Türk dilinin mimar ve muhafızı oldu

https://www.yenicaggazetesi.com.tr/turk-dilinin-mimar-ve-muhafizi-oldu-221688h.htm

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum