Tezcan Karadanışman ve Manisa

Tezcan Karadanışman ve Manisa
21 Temmuz 2023 - 09:05 - Güncelleme: 21 Temmuz 2023 - 09:13
Tezcan Karadanışman ve Manisa
Naci YENGİN



Tezcan Karadanışman(1973)

Şehre ilgimin arttığı yıllardan beri tanıdığım, şehirle ilgili kitaplarda yazmayan ancak şehrin hazineleri olarak  düşündüğüm pek çok şeyi kendisinden öğrenmekten büyük lezzet aldığım Tezcan abimizi şehrin sokaklarında, çarşısında göremeyecek olmayı kabullenmek bir hayli zor olacak!
Tezcan Karadanışman hakkında Manisalıların, çarşı esnafının az çok bilgisi vardır. Ancak Tezcan abimizle ilgili detaylı bilgileri öğrenmek her ne kadar kendisinin anlattığı gibi olmasa da yine de onu yakından tanıyanlardan öğrenmek mümkün.

Tezcan Karadanışman 4 Temmuz 2023 tarihinde vefat ettiği günden bu yana elim kaleme varmadı. Birkaç kez yazmaya yeltendim ancak bir şeyler engelledi. Sonra kalkıp yıllardır yaptığım gibi Tezcan abiyle oturup çay içtiğimiz yerlere gittim. Onu yakından tanıyanlarla konuştum. Keşfi Karadanışman apartmanının önünden geçtim. Uğradığı eczane, kasap, manav, fırın, terzi ve bilumum esnaflara selam verdiğim.

Onu tanıyanların ortak görüşü Tezcan abimizin zihninin Manisa için en büyük hazine olduğu konusunda hemfikir. Onun ölümünden sonra Manisa’da anlatı türünden önemli bir devrin kapandığı düşünüyorum.
Naci Yengin (@naci.yengin) • Instagram photos and videos
Evet, o Manisa’nın anlatı kültürü konusunda büyük hizmetleri olan belki de son temsilciydi. Somut olmayan kültürel varlıklarımızın köklerinde anlatı türünün büyük önemi vardır.
Tezcan Karadanışman babası Keşfi Karadanışman’dan aldığı sözlü kültürü bir adım ötesine taşıyarak Osmanlıyla Cumhuriyeti bünyesinde cem eden önemli kültür insanlarından birisiydi. Onun ölümüyle Manisa’da de bir anlamda onunla birlikte gitti!
Manisa Kültür Sohbetleri sohbetleri Tezcan Karadanışman'la devam etti - www.tarihistan.org

Hayatını şehirlerine, milletine adayan kültür insanları öyledir. Öldüklerinde şehirleri, milletleri de bir anlamda yanlarında götürürler. Şehir ölür, milletin hafızası ölür.  Tezcan abimiz geçmişten bugüne şehri yaşayan ve gelecekte de yaşaması için şehri yaşatmaya çalışanlardan birisiydi. Öldüğünde şehir biraz daha sessizleşti, yalnızlaştı, kültürsüzleşti.

Tezcan Karadanışmanla ilgili yazı yazacak çok insan vardır. Çarşı esnafı ve onu yakından tanıyanların başta olmak üzere hatıralarını yazmaları gerekir. Eminin yapılacaktır ancak Tezcan abimiz Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yapılacak bir oturumla anılmalı ve hakkında tez hazırlanmalıdır.

   Tezcan Karadanışman (d.19 Haziran 1937-öl.04 Temmuz 2023). Naci Yengin Arşivi.

Tezcan Karadanışman’ın ‘Manisa Bizimdir’ kitabı vardır. Ancak ikinci kitap çalışması için bazı yazılarını toplamaya çalıştığını biliyorum. Göz sağlığı izin verseydi yazmaya devam edecekti.. Şayet bu yazılar duruyorsa öncelikle onlar yayınlanmalı ve Mesir Turizm Derneğinde Tezcan abinin çabalarıyla yayınlanan “Manisa” yazıları ve onunla yapılan söyleşileri TV programları, konuşmaları yazıya aktarılmalıdır. Mümkünse sokağının adı ‘Tezcan Karadanışman Sokağı’ olarak değiştirilmelidir.
Manisa Bizimdir, Tezcan Karadanışman - İkinci El Kitap - kitantik | #001200208536
İyi ki onu tanımışım.
İyi ki anlattığı pek çok şeyi kayda almış ve yazmışım.
Tezcan abimizin dediği gibi ‘Manisa bizimdir’.
Tezcan abi Manisa’nın ortak değeridir. Sahip çıkılmalıdır.



 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum