YAZARIMIZ PROF. DR. NAMIK AÇIKGÖZ EMEKLİ OLDU

YAZARIMIZ PROF. DR. NAMIK AÇIKGÖZ EMEKLİ OLDU
21 Temmuz 2023 - 08:31 - Güncelleme: 21 Temmuz 2023 - 18:34
YAZARIMIZ PROF. DR. NAMIK AÇIKGÖZ EMEKLİ OLDU

Yazarımız Prof. Dr. Namık Açıkgöz, üniversitedeki görevinden, yaş haddinden emekli emekli oldu.
1956 yılında Manisa’da doğan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, İlkokul, ortaokul ve liseyi Manisa’nın Turgutlu İlçesi’nde bitirdikten sonra 1976 yılında Ankara Üniversitesi, DTCF Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünü kazanmış ve bölümden 1980 yılında mezun olarak yüksek lisans ve doktorasına devam etmişti.
Devlet memuriyetine 29 Mayıs 1981 günü Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Tapu Arşiv Dairesi Başkanlığında eski yazılı tapu tedkik memuru olarak göreve başlamış ve 12 Aralık 1982 günü de Fırat Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde Osmanlıca Okutmanı olarak memuriyetine devam etmişti.
1994 yılında Muğla Üniversitesine naklen gelen Prof. Dr. Namık Açıkgöz, rektör yardımcılığı, bölüm başkanlığı, Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü, dekanlık gibi idarî görevlerde bulunmuştu.
100 civarında bilimsel makale, 45 kadar bilimsel tebliğ ve birçok genel kültür yazıları yazan Prof. Dr. Namık Açıkgöz, 2023 Ocak ayından beri Tarihistan’da yazıları yazıyor.
Yazarımız Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün emekliliği için, kurucusu olduğu Metinbilim Enstitüsü Derneği, editörlüğünü Prof. Dr. Şerife Yalçınkaya ve Doç. Dr. Ümral Deveci’nin yaptığı “Hayatı Sanat Olarak Yaşamak, Prof. Dr. Namık Açıkgöz Armağanı” adlı bir anma kitabı hazırladı. Kitapta, Prof. Dr. Açıkgöz ile tanışıklığı olanların anıları ve bilimsel makaleler yer almaktadır.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz’ün 42 yıllık memuriyet hayatının sonunda emekli olması üzerine Metinbilim Enstitüsü Derneği ve Menteşe Grubu bir yemek ve toplantı düzenledi, Toplantıya Prof. Dr. Açıkgöz’ün arkadaşları ve doktora öğrencileri katıldı. Prof. Dr. Mustafa İsen, Prof. Dr. Cemal Kurmaz, Prof. Dr. Atabey Kılıç, Prof. Dr. Mahmut Kaplan, Prof. Dr. Süleyman Solmaz, Doç. Dr. Sadık Armutlu gibi meslektaş arkadaşları, şair yazar Yağmur Tunalı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar eski genel müdürü Ali Odabaş zoom üzerinden katıldı ve Prof. Dr. Namık Açıkgöz ile ilgili düşüncelerini misafirlerle paylaştı.
Canan Uyak Demirtaş’ın sunuculuğunu yaptığı toplantının açılışında konuşan Metinbilim Enstitüsü Derneği Başkanı Doç. Dr. Ümral Deveci, “Namık hoca, çoğumuzun hocası olduğu gibi, arkadaşımız, dostumuz ve Metinbilim Enstitüsü Derneği’nde de kurucumuz ve yönetim kurulu üyemiz olarak bizlerle beraber olmuştur. Hocamız, akademisyen kimliğinin yanı sıra bir entelektüel olarak toplumumuzun insanî gelişmişlik düzeyine de katkılar sarf etmiş biridir. Onun resmen emekliliği, resmî bir işlemdir; o bir şeyler yapmaktan ve yazmaktan emekli olmayacaktır. Kendisine sağlıklı ve verimli bir emeklilik hayatı diliyoruz.” dedi.
Açılışta konuşan ve armağan kitabın editörlerinden olan Prof. Dr. Şerife Yalçınkaya, “Namık hocanın resmen öğrencisi olmadım ama kendisini tanıdığım 1992 yılından beri fiilen öğrencisi oldum. Ondan çok şey öğrendik. Ayrıca kendisi 2012 yılında bana Doçentlik cübbemi giydirmiştir. Klasik Türk Edebiyatı alanında açtığı ufuklarla bizlere ufuk olan hocamıza emeklilik hayatında sağlıklar ve verimlilikler diliyoruz.” dedi.
Toplantıda, Menteşe Grubu adına konuşma yapan Prof. Dr. Adnan Çevik, “Namık hoca bize hem hocalık, hem ağabeylik yapmıştır. Pek çok konuda ondan çok şey öğrendik ama en önemlisi, Muğla tarihi ve şehri idi. O, zaman zaman Muğlalılara bile Muğla’yı anlattı. Bizlere çok şey kattı. Emeklilik hayatında da bu katkılarına devam edeceğine inanıyoruz. Sağlıklı ve verimli bir emeklilik diliyoruz” dedi.
Toplantı için İstanbul’dan gelen eski Başbakanlık danışmanlarından Dr. Ali Gemuhluoğlu da yaptığı konuşmada “Namık ağabeyimiz, hocamız şehrine, Türkiye’ye ve insanlığa katkılarda bulunan bir entelektüeldir. Yasalar onu emekli edebilir ama o yazmaktan, konuşmaktan ve üretmekten emekli olmaz. Yeter ki Allah sağlık versin. Kendisine sağlıklı bir emeklilik hayatı diliyor ve üretmeye devam edeceğine inanıyoruz.” dedi.
Toplantının sonunda Prof. Dr. Namık Açıkgöz’e armağan kitap ve çeşitli hediyeler takdim edildi.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz, yaptığı konuşmada, misafirlere ve kitaba emeği geçenlere teşekkür etti ve “Bir başarı varsa, hep beraber başardık. Herkese teşekkür ederim.” dedi.




 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum