SALİHA SULTAN: İyiler savaşırken kötüler parlıyor

1 milyar lira zarar eden sinema sektörü, 70 milyon dolarla salgının en iyi açılışına imza atan ‘Hızlı ve Öfkeli 9’ ile salonları doldurmayı hedefliyor. Oscarlı Emma Stone’un 25 yıl sonra yeniden hayat verdiği, ‘Joker’ gibi başrolü kapan 'Cruella' yeni bir ikonik kötü olarak beyazperdede. Geçen yaz hayal kırıklığı yaşayan Türk sineması ise vizyona 2 Temmuz’da ücretsiz izlenecek ‘Hababam Sınıfı Yaz Oyunları’yla adım atıyor.

SALİHA SULTAN: İyiler savaşırken kötüler parlıyor
03 Temmuz 2021 - 11:13

İki yıla yaklaşan Kovid süreci boyunca sinemaseverlerin İçişleri Bakanlığı tarafından son altı aydır yayınlanan her genelgeye ‘Açılıyor mu?’ hevesiyle baktığı sinemalar bugünden itibaren açıldı. Açılış haftasının vizyon takviminde 3’ü yerli 9 film yer alıyor. Aralık 2020’den beri kapalı olan ve Kovid sürecinde hasılat bazında 1 milyar lira zarar eden sinema sektörü yabancı yapımlara ağırlık vererek, salonlara seyirci çekmek istiyor.

Bugün vizyona giren, 70 milyon dolarla pandemi döneminin en iyi açılış rekorunu kıran, dünya çapında hasılatı ise 400 milyon doları aşan ‘Hızlı ve Öfkeli’ serisinin 9’ncu filminin ilk hafta sonu hasılatı şimdiden merak konusu. Justin Lin’in yönettiği, başrollerini Vin Diesel, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Nathalie Emmanuel, John Cena, Sung Kang, Helen Mirren’ın paylaştığı filmde bu kez Oscar ödüllü Charlize Theron da rol alıyor. Serinin son filminde Dominic Toretto’nun artık tek önceliği oğlu Brian’ı korumak. Ancak oğlu ve Letty ile birlikte sakin bir yaşam süren Toretto, istese de geçmişinden kurtulamayacak, siber suçlu Cipher ile birlikte çalışan kardeşi Jakob’a karşı savaşmak zorunda kalacak.

02.jpgHızlı ve Öfkeli

Açılış haftasının öne çıkan bir diğer filmi de beyazperdenin yeni ikonik kötüsü Cruella. 1996’da Dodie Smith’in romanından uyarlanan ‘101 Dalmaçyalı’ filminde Glenn Close’un canlandırdığı Cruella’ya, bu kez Oscarlı oyuncu Emma Stone hayat veriyor. Stone’un Cruella’sı, Close’un Cruella’sı ile birçok özelliği paylaşıyor ancak bu kez o da Oscarlı ‘Joker’ gibi başrolü kapmış. İzleyicilerin ‘Disney’in Joker’i’ dediği filmde, Stone’un ‘Estella’sı moda tasarımına müdahale etmeye aç, daha genç, hırçın ve kötülüğünü kabul eden bir karakter olarak ‘Cruella’ya dönüşecek, seyirci Joker’le yaptığı gibi Cruella’nın kötülüğü ile ‘empati’ kuracak. Göz alıcı saç, makyaj ve kıyafetleriyle de karşımıza çıkan bu yeni Cruella, muhtemelen yeni dönem Disney filmleri arasında en dikkat çeken yapımlardan biri olarak konuşulacak. Craig Gillespie’nin yönettiği filmde Stone’a Oscar ödüllü Emma Thompson, Mark Strong, Paul Walter Hauser, Kirby Howell-Baptiste eşlik ediyor.

01.jpg101 Dalmaçyalı

EDEBİYAT TARİHİNİN GİZEMLİ YAZARINA İÇERİDEN BİR BAKIŞ

Vizyonda dikkati çeken bir diğer yapım ise 2020’de bütün festivalleri gezen ‘Salinger Yılım’. Margaret Qualley, Sigourney Weaver, Douglas Booth, Seána Kerslake gibi oyuncuların rol aldığı filmin yönetmen koltuğunda ‘Canım Öğretmenim’ filmiyle tanınan Philippe Falardeau oturuyor. Edebiyat eleştirmeni ve yazar Joanna Rakoff’un anılarından uyarlanan ve 2020 Berlin Film Festivali’nin açılış filmi olarak gösterilen ‘Salinger Yılım’ , yazar olma hayali kuran Joanna üzerinden edebiyat tarihinin en gizemli yazarlarından biri olan Salinger’a ve yazın dünyasına içeriden bir bakış atıyor.

sa.jpgSalinger Yılım

Vizyona giren bir diğer bir yabancı yapım, 2020’de prömiyerini yaptığı Sundance’te övgü toplayan Avustralya yapımı ‘Relic’ (Azap). Natalie Erika James’ın yönettiği, başrollerinde Emily Mortimer, Robyn Nevin, Bella Heathcote, Steve Rodgers, Chris Bunton’un yer aldığı film kadınların merkezinde olduğu bir psikolojik korku filmi. Filmde, annesinin ortadan kaybolduğu haberini alan Kay, soluğu kızı Sam’le beraber annesinin evinde alıyor. Birkaç gün sonra göğsünde büyük bir çürükle, hiç bir açıklama ortaksızın ortaya çıkan annesinin davranışları, tedirgin edici bir hale geliyor.

azap.jpgAzap

YENİ 'HABABAM SINIFI' İLK GÜNÜNDE 'ÜCRETSİZ'

Vizyon takviminde bu hafta üç yerli yapım yer alıyor. Son yıllarda yükselişte görülen Türk sinemasını düşündüğümüzde, açılış haftasındaki bu düşük rakamın ardında, 2020 Temmuz’unda gişede yaşanan kötü tablodan kalan tedirginlik hissediliyor. Yerli sinema seyirciyi 1975’te Ertem Eğilmez’in tarafından sinemaya aktarılan ‘Hababam Sınıfı’ güldürü serisinin son filmi ile selamlıyor. Doğa Can Anafarta’nın yönettiği, Altan Erkekli, Yusuf Çim, Deniz Akkaya ve Mehmet Ali Erbil gibi isimlerin rol aldığı film ayrıca bugüne özel tüm salonlarda ücretsiz olarak gösterimde.

hababam.jpgHababam Sınıfı

İkinci yerli yapım Kemal Danacı’nın yönettiği korku filmi ‘Ehrimen: Kanlı Yol’da Erol Sertel, Mustafa Aydın ve Sevim Çömlek rol alıyor. Film , Anadolu’da korku filmi çekerken korkuların ortasında kalan bir set ekibinin hikayesini anlatıyor. Anadolu’daki butik sinemalar ise bu hafta Nazif Tunç’un ‘Karınca’ filmine ev sahipliği yapacak. 159 sinema salonunda birden gösterime giren film Dünya Basın Mensupları Derneği’nden 2019’da ‘Yılın En İyi Filmi’ ödülünü almıştı. Birgen Ergin ve Halit Karaata’nın rol aldığı film iyilik niyetiyle yaptığı yardımın, istenilmeyen kötü sonuçlara yol açacağını öğrenen orta yaşta bir adamın mücadelesini beyazperdeye taşıyor.

SETLERDEKİ SİNİR HARBİ 'BAŞKA SİNEMA'DA

Başka Sinema’da ise bu hafta iki yabancı yapım vizyonda. ‘Climax’ filmiyle ortalığı kasıp kavuran Fransız yönetmen Gaspar Noé imzalı ‘Lux Æterna’ film yapma sanatına dair 51 dakikalık canlı bir deneme olarak beyazperdede. Fragmanında ‘dikkat görsel açıdan rahatsızlık duyabilirsiniz’ uyarısı yer alan filmde ünlü oyuncular Charlotte Gainsbourg ve Béatrice Dalle, cadılar hakkında hikayeler anlatan bir filmin setindedir ama set senaryo ile sınırlı değildir. Prömiyerini Cannes’da yapan filmde ikiliye Abbey Lee ve Karl Glusman eşlik ediyor.

sinema.jpg

Film aynı zamanda sinema, sinema sevgisi ve setlerdeki sinir harpleri üzerine sıradışı bir çalışma. Başka Sinema’daki ikinci yapımı ise ‘Transit’ filminin ünlü yönetmeni Christian Petzold’un Berlin Film Festivali’nden Gümüş Ayı ve FIPRESCI Ödülü ile dönen filmi ‘Undine’. Undine, Berlin’in kentsel gelişimi üzerine konferans veren bir tarihçidir. Sevdiği adam onu terk ettiğinde mitolojik bir efsane ruhunu ele geçirir. Paula Beer ve Franz Rogowski’nin rol aldığı film, Undine ile çehresi sürekli değişen Berlin’i aynı bağlamda ele alıyor.


KAYNAK: KARAR GAZETESİ


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum