S.Arabistan'da ABD Darbesi

S. Arabistan'da 11 prensin tutuklandığı operasyona Trump destek verdi. Gözaltına alınan 'Kızıl Prens' El Velid bin Tallal, Trump karşıtlığıyla tanınıyordu

S.Arabistan'da ABD Darbesi
06 Kasım 2017 - 16:07

Suudi Arabistan’da 11 prens, bakanlar ve işadamlarının aralarında olduğu 38 kişi 'yolsuzluk' suçlamasıyla önceki gün gözaltına alındı. 'Saray içi darbe' olarak nitelenen girişime Trump'tan destek geldi. Trump, operasyonun ardından Kral Selman’ı arayarak destek verdi. Dünya operasyonu konuşurken Yemen yakınlarında yaşanan helikopter kazasında Prens Mansur bin Mukrin ve 8 Suudi yöneticinin öldüğü haberi duyuruldu.

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz’in talimatıyla 11 Suudi prens ve çok sayıda eski bakanın da arasında olduğu 38 kişi yolsuzluk gerekçesiyle tutuklandı. Ülkenin resmi haber ajansı SPA, gözaltına alınacakları belirlemek için ‘Yolsuzlukla mücadele komisyonu’ kurulduğunu ve komisyona kralın oğlu Prens Muhammed bin Selman’ın başkanlık yaptığını bildirildi. Suudi Arabistan basını tutuklamaları yolsuzlukla mücadele çerçevesinde değerlendirirken Batı basını Prens Selman’ın rakiplerini temizlemek istediğine vurgu yaptı. BBC Güvenlik Muhabiri Frand Gardner bu kapsamda “Prens Muhammed bu son gelişmeyle ülkedeki tüm silahlı güçlerin kontrolünü ele geçirdi. Fakat tanınmış figürlerin yönetimden alınması muhafazakar çevreleri rahatsız edecek” diye konuştu.

Prens El Velid Bin Tallal Bin Abdülaziz

TRUMP İLE SÖZ DÜELLOSU

ABD merkezli The New York Times ve The Washington Post gazeteleri de 32 milyar dolarlık serveti ile dünyanın 50. zengini sayılan Suudi Arabistan Kraliyet Ailesine mensup Prens El Velid Bin Tallal Bin Abdülaziz’in tasfiye edilmesini inceledi. 62 yaşındaki El Velid Bin Talal’ın Twitter, Citigroup, News Corp gibi ünlü şirketlerin ortağı olduğunu anımsatan The New York Times, Talal’ın ABD Başkanı Trump’a meydan okudu- ğunun altını çizdi. Türk kamuoyunda Bodrum’da yaptığı tatil ile gündeme gelen Talal, Trump’a sosyal medya üzerinden ‘Siz sadece Cumhuriyetçi Parti için değil ABD için de utanç kaynağı oldunuz’ diye yazmış, Trump ise Talal’a ‘ Babasının parası ile ABD’li siyasileri kontrol etmeye çalışıyor. Seçildiğim zaman buna izin vermeyeceğim’ yanıtı vermişti.

KIZIL PRENS SURİYE’YE YARDIM ETMİŞTİ!

Servetini hayır kurumlarına bağışlayacağını duyuran El Velid Bin Talal, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenler için bağışta bulunmak istemiş ancak bu teklifi New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani tarafından reddedilmişti. Kamuoyunda babası ve kendisi 'Kızıl Prens’ olarak anılan Talal bu durum üzerine bahsi geçen 10 milyon doları Suriye’de savaştan mağdur olan ailelere göndermişti. El Velid Bin Talal 11 Eylül sonrasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullanmıştı: Velid, “Bu elim terör hadisesi ABD’nin Ortadoğu’da uyguladığı politikalarının bir neticesidir. ABD’nin politikalarını gözden geçirmesi ve hatalarından ders almasını diliyorum. ABD bölgemizdeki olaylara ama özellikle Filistin meselesine adil yaklaşmalıdır. İsrail BM kararlarını hiçe saymakta ve Filistin halkına karşı katliamlarına devam etmektedir. İsrail’in bu cinayetleri vuku bulurken dünya üç maymunu oynamaktadır.”

TRUMP TAKDİRLE KARŞILADI

Reklamdan sonra devam ediyor 

 

Riyad’da cumartesi akşamı yaşanan operasyonlara paralel olarak Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştüğü belirtildi. Suudi Arabistan’ın resmi ajansı SPA’da yer alan habere göre,Kral Selman görüşmede geçen hafta ABD’nin New York eyaletinde düzenlenen terör saldırısını kınayarak, ülkesinin “ABD’nin ulusal güvenliğini koruma ve terörle mücadelede aldığı önlemleri” desteklediğini ifade etti. Suudi Arabistan Kralı Selman, “terörün her türlüsünü yok etme ve kaynaklarını kurutmaya” yönelik uluslararası çabanın devam etmesinin önemini vurgulayarak, Trump aracılığıyla saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve ABD halkına başsağlığı, yaralılara acil şifa diledi. Trump’ın da görüşmede, Suudi Arabistan’ın ılımlılığı yaymak ve aşırılıklarla mücadelede oynadığı rolden övgüyle bahsettiği aktarıldı.

KİMLER GÖREVDEN ALINDI?

Suudi Arabistan’da görevden alınan diğer prens ve eski bakanların isimleri Al Arabia televizyonu tarafından şöyle duyuruldu: Kraliyet Muhafızları Bakanı olarak gö- rev yapan ve birkaç ay önce görevinden azledilen Emir Mutab bin Abdullah bin Abdulaziz, Ekonomi ve Planlama Bakanlığı görevini yürüten Mühendis Adil bin Muhammed Fakih, eski Riyad valisi Emir Türki bin Abdullah, Savunma Bakanı Yardımcısı Emir Fahd bin Abdullah, Emir Türki bin Nasır, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Abdullah bin Sultan bin Muhammed, Kraliyet Mahkemesi’nin eski şefi Halid Tuwaijri, eski Maliye Bakanı İbrahim El-Assaf, Suudi Arabistan İletişim Şirketleri eski başkanı Suud El-Dawish, Suudi Arabistan Havayolları eski başkanı Halid elMalham, Kraliyet kutlamaları ve organizasyonu eski şefi Muhammed El-Tobaishi ve iş adamları; El Velid Al-İbrahim, Muhammed Hüseyin El-Hamudi, Bakr bin Ladin.

MUHAMMED BİN SELMAN KİMDİR?

Yolsuzlukla mücadele komisyonu aracılığıyla rakiplerini tasfiye eden Muhammed bin Salman uluslararası kamuoyunda dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Babası Kral Selman tahta çıktığından beri, Suudi Prensi Muhammed bin Salman istikrarlı bir şekilde hızla yükseldi. Haziran 2017’de Suudi Arabistan Kralı Selman, veliaht prens Nayif’i görevden alarak yerine oğlu Muhammed bin Selman’ı atadı. Kral Selman’ın bu hamlesi, ‘yumuşak darbe’ olarak nitelendirildi. Muhammed bin Selman 2015 yılında Savunma Bakanı olmuştu. Veliaht prens, 29 yaşında dünyanın en genç savunma bakanı olarak dikkatleri üzerinde toplamıştı. Muhammed bin Selman, Savunma Bakanı olduktan sadece iki ay sonra, komşusu Yemen’e askeri operasyon başlatacak koalisyona öncülük etti. Suudi Arabistan’ın Yemen operasyonu başladığı günden bu yana en çok tartışılan meselelerden birisi.

BABASI UYARMIŞTI: KAYBEDECEKSİNİZ

Gözaltına alınan Prens Velid Bin Talal’ın babası Talal Bin Abdülaziz El- Suud da 86 yaşına rağmen aktif olarak siyasete ilgi duymasıyla biliniyor. Suudi hanedanlığının kurucusu ve ilk kralı Abdulaziz el Suud’un oğlu olan Talal bin Abdülaziz Katar krizine değindiği son yazısında şu ifadelere yer vermişti: “Suudi ve İran arasındaki krizin kesin bir mağlubu olacak o da Suudi Arabistan. Ne yaparsa yapsın bu krizi tırmandıran Suudi yönetimi başarılı olamayacaktır. Öncelikle Suudi yönetimi aynı anda ve henüz netice alamadan SuriyeIrak Cephesi, Yemen Cephesi ve en nihayet İran’a karşı cephe açarak kendi felaketinin sonunu başlatmıştır. Doğu bölgesinde Batı ajanlarının kontrolünde silahlı eylemler patlak verebilir. Katar’da bölgenin en büyük askeri üssüne sahip ABD, oraya yakın Doğu Arabistan’a müdahale ederek işgal edebilir. Petrol havzalarının Yüzde 90’ını barındıran Doğu Arabistan Suudi yönetiminden koparılabilir. Arabistan Vahhabi, ılımlı Sünni, Şii, Zaydi ve daha nice mezhepler arasında bölünebilir. Mekke ve Medine’nin yer aldığı Hicaz bölgesi bu bölge üzerinde tarihi hak iddia eden Haşimilerin temsilcisi olduğunu iddia eden İngilizlerin piyonu Ürdün Kralına verilebilir”

SUUDİ BASINI NE DEDİ?

Suudi Arabistan basını ülkede başlayan tutuklama dalgasını yolsuzluk eksenli manşetlerle gördü. İşte gazetelerinin kullandığı man- şetler: Al-Riyadh gazetesi: “Kral Selman, yolsuzluğu ‘ıslah’ kılıcıyla vuruyor!” El Şark gazetesi: Yolsuzluğu yakalama gecesi. 11 prens ve onlarca bakan gözaltında El Yaum gazetesi: Kral Selman dalgası. Yolsuzluğa karşı fırtına El Medine gazetesi:Kral Selman yolsuzluğu yok ediyor.
Kaynak:https://www.aydinlik.com.tr/suudi-arabistan-da-abd-darbesi-kizil-prens-de-gozaltinda-dunya-kasim-2017

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum