Rusya, Zengazur Koridorunu Batının kontrolünde Erivan'a geçmesinden endişe ediyor!

Kremlin, Ermenistan'ın manipülatif bahaneleriyle Zengezur koridorunun ABD ve Batı'nın kontrolüne geçmesine izin vermek istemiyor... Koridorla ilgili notu bulan kişiye para ödülü sözü veren Başbakan Nikol Paşinyan Üçlü anlaşmada Rus bakana borçlandı...

Rusya, Zengazur Koridorunu Batının kontrolünde Erivan'a geçmesinden endişe ediyor!
19 Ocak 2024 - 11:07

Ermenistan çevresinde çok çirkin bir durum ortaya çıkmaya başladı. Aslında bu durum, Paşinyan hükümetinin İkinci Karabağ Savaşı sonrasında izlediği kaotik dış politika seyrinin gerçek sonucudur. Yetkili Erivan, dünya devlerinin jeopolitik çıkarlarını Ermenistan'a odaklayarak ülkeyi bir çatışma alanına çevirdi. Bu da artık Batı ile Rusya arasında Ermenistan'ı baskı altına aldı.

Ne kadar tuhaf olursa olsun, Rusya'nın Paşinyan hükümetinin son dönemdeki tutumuna verdiği tepki, ABD ve Batı'nın Ermenistan konusunda attığı adımlarla tam bir tezat oluşturuyor. Böylece, Ermenistan'la herhangi bir askeri-siyasi blokun parçası olmayan ABD ve Batılı yetkililer, Erivan'ın tüm manipülatif iddialarını destekliyor. Hem ikili anlaşma hem de CSTO kapsamında Ermenistan'ın askeri müttefiki olan Rusya, Paşinyan hükümetinin ortaya attığı asılsız iddiaları ortaya koyuyor. Bu da resmi Erivan'ın Rusya'ya karşı faaliyetinin gerçek sonuçları olarak ortaya çıkan önemli bir faktördür.
d491ec7e79a11cfca5fddec9a09b80d7.jpg (242 KB)
Gerçek şu ki, bir süre önce Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zakharova, Erivan yetkilisinin Azerbaycan'ın Karabağ ekonomik bölgesinde "Ermeni azınlığın etnik temizliğe maruz kaldığı" yönündeki iddialarını açık ve net bir şekilde yalanladı. . Rus diplomasi temsilcisi, Ermeni azınlığın Karabağ bölgesini gönüllü olarak terk ettiğini vurguladı. Maria Zakharova ayrıca Paşinyan yetkililerinin Ermeni azınlığa karşı herhangi bir şiddet uygulandığına dair herhangi bir bilgiye sahip olduklarına dair şüphesini dile getirdi. Ve yetkili Erivan'dan elinde bu konuda inkar edilemez gerçekler varsa bunları derhal açıklamasını talep etti.
Rus diplomasisi temsilcisinin bu açıklaması, Erivan yetkilisinin Azerbaycan'a karşı uydurma iddialara dayanarak yürüttüğü "kara propaganda" kampanyasına ağır bir darbe olarak değerlendirilebilir. Ancak Kremlin, Erivan'ın uydurma iddialarını ortaya çıkarma sürecini sürdürmeye kararlı görünüyor. Böylece Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov bu kez Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın yalanlarını ortaya çıkardı. Bu da resmi Erivan'ı bir kez daha çaresiz bir duruma soktu.
Gerçek şu ki, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, üçlü anlaşmada resmi Erivan'ın kontrolü dışında bir koridor oluşturulmasına ilişkin tek bir cümlenin, tek bir kelimenin bile bulunmadığını iddia etti. Yetkili Erivan'ın, İran'la mutabakata varılan güzergah şartlarına uygun olarak Azerbaycan'a ulaşım ve iletişim hattı satın almaya hazır olduğunu belirtti. Ayrıca Ermenistan başbakanı, üçlü anlaşmadaki resmi Erivan koridoru taahhüdüne ilişkin herhangi bir notu öğrenen kişiye parasal ödül sözü vermişti.
730c3b300d2c617cf7066a2f45991610.jpg (230 KB)
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un açıklamasının ardından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın vaat edilen parasal ödülü her halükarda ödemek zorunda kalacağı yönünde bir izlenim oluştu. Çünkü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Başbakan Nikol Paşinyan'ın İran ve Ermenistan üzerinden geçmesi planlanan rotaları Nahçıvan'a karşılaştırma girişimini tamamen yersiz ve mantıksız değerlendirdi.
Rus diplomat, 10 Kasım'daki üçlü anlaşmada tüm ekonomik ve ulaştırma ilişkilerinin yeniden tesis edilmesine ilişkin bir madde bulunduğunu hatırlattı: "Belgede, Azerbaycan ile Nahçıvan arasındaki ulaştırma ve iletişim hatlarının her iki yönde işletilmesinin güvenliğini Ermenistan'ın sağladığı belirtiliyor. bu ulaşım ve iletişim güzergahı Rusya Federal Havacılık İdaresi'nin kontrolü altındadır.sınır hizmetini yürütmektedir.Bu nedenle İran ile Ermenistan'ın güzergahlarını karşılaştırmaya çalışan Başbakan Nikol Paşinyan, aynı koşulları Azerbaycan'a da sunmaya hazır olduğunu belirterek, şu ifadelere yer verdi: tamamen uygunsuz ve hiçbir mantığa uymuyor."
Rusya Dışişleri Bakanı da Ermenistan'ı yeni talep ve koşullar öne sürmekle suçladı. Ona göre, resmi Erivan Zangezur koridorunun güvenliğine ilişkin farklı iddialar öne sürülüyor: "Artık resmi Erivan, Rus sınır muhafızlarının bu ulaşım ve iletişim hattını kontrol etmesini istemiyor. Tarafsız bir sınırın varlığına ve gümrük kontrolüne karşı çıkıyor. Yetkili Erivan bu rotaya karşı çıkıyor. "Ermenistan'ı tek başına kontrol etmeye çalışıyor. Ancak bu, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın imzaladığı anlaşmaya aykırı."
814e4a1f24910383014a04866e883c48.jpg (256 KB)
Rus diplomatik dairesi başkanı, yetkili Erivan'ın, Ermenistan üzerinden Azerbaycan ve Nahçıvan'ı birbirine bağlayacak koridorla ilgili yasal yükümlülüklerini yerine getirmede zorluklarla karşılaştığına inanıyor. Sergey Lavrov, bu koridorun Ermenistan açısından çok karlı olduğunu açıkça ifade ederek, "Sunik bölgesinden geçerek açılması planlanan ve Ermenistan için karlı bir rota ne yazık ki hala kağıt üzerinde duruyor."
Kremlin'in zaten konuşmak zorunda kaldığı ve Ermenistan'dan Zengezur Koridoru'nun açılmasını talep ettiği anlaşılıyor. Avantaj olarak Rusya, pozisyonunu ve taleplerini Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın imzaladığı üçlü anlaşmanın maddelerine dayandırıyor. Bu açıdan bakıldığında resmi Erivan'ın Zengezur koridoru konusunda yeni ve çok tehlikeli bir baskı merkeziyle karşı karşıya olduğu düşünülebilir.
Çünkü Kremlin, Ermenistan'ın manipülatif bahaneleriyle Zengezur koridorunun ABD ve Batı'nın kontrolüne geçmesine izin vermek istemiyor. Son olarak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 10 Kasım'daki üçlü anlaşmada koridorla ilgili hukuki bir madde buldu ve bunu resmen duyurdu. Dolayısıyla bunu yapabilenlere para ödülü sözü veren Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a da borcu olduğu görülüyor. Ve Ermenistan Başbakanı'nın sözünü tutması ve para ödülünü Rus bakana sunması gerekecek.
Elchin KHALIDBEYLI,
Siyaset uzmanı,
"Yeni Müsavat" Medya Grubu



Kaynak:https://musavat.com/news/kremlden-irevana-zengezur-dehlizini-ver-telebi-lavrov-hucuma-kecdi-pasinyanin-ohdeliklerini-ifsa-etdi_1037919.html

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum