Rus Kaynaklarına göre Yunanlıların Türk Katliamı

''Atina’da 1821 yılında sadece 190’ı askerlik yapmaya uygun olan 1190 Türk güvende olacaklarına ilişkin verilen sözler nedeniyle teslim olmuş, teslim olanlar Yunanlılar tarafından vahşice katledilmiştir''

Rus Kaynaklarına göre Yunanlıların Türk Katliamı
08 Şubat 2020 - 11:42 - Güncelleme: 08 Şubat 2020 - 15:24

Zarema Memetova: Atina Katliamı

''Atina’da 1821 yılında sadece 190’ı askerlik yapmaya uygun olan 1190 Türk güvende olacaklarına ilişkin verilen sözler nedeniyle teslim olmuş, teslim olanlar Yunanlılar tarafından vahşice katledilmiştir''

işte tarih sayfaları böyle kısa bir yazı ile anlatıyor bu olayı.

OYSA :
Rumlar, bağımsızlık sloganı ile isyan ettiklerinden itibaren Mora Yarımadası’nda tek bir Türk kalmayana kadar savaşacaklarını bütün dünyaya ilan etmişlerdi.

Hiç şüphe yok ki bu dönemde yaşanan acı hadiseler, kuşaktan kuşağa etkisini sürdürmüştür. Bu da 1830’da bağımsız olan Yunan Krallığı’nın 1832’de haksız Avrupa baskısı ile sınırlarının Rumeli yönünde genişletilmesiyle, günümüzde artık kronikleşen Ege Sorunu’nu da başlamış oluyordu.

Kalavrita ve Argos katliamları sonrasında Rum isyancıların saldırıları daha büyük katılımla gerçekleşmeye başladı. Tarihin en büyük katliamlarından birinin eşiğinde olan Tripoliçe şehri, 5 ay boyunca 50–60 bin Rum tarafından aralıksız kuşatıldı. Kalede 12 bin eli silah tutar adam bulunuyordu. Kuşatma başladıktan bir müddet sonra kaleye yardım için gelen Bayram Paşa, Rum isyancılar karşısında yenilgiye uğradı ve 7 Eylül 1821’de çekildi. şehirde erzak sıkıntısı hat safhaya ulaştı. Bu durumda isyancılarla teslim şartlarının görüşülmesi kararlaştırıldı. Rumlar, kaledeki Türklerin İzmir’e nakledilmeleri karşılığı 5 milyon kuruş bedel istediler. Bu nedenle müzakereler uzadı. Sonunda anlaşmaya varıldı. Buna göre, Tripoliçe’deki Türklerin önce Guston İskelesi’ne ve oradan da Arnavutluk sahillerine nakli hususunda mukavele yapıldı.

Teslim şartları görüşülürken şehirdeki Arnavutların lideri de Rum isyancılarla ayrıca gizli bir anlaşma yapmıştı. Bu anlaşma gereği Arnavutlar 10 Ekim 1821 gecesi kale kapılarını açtı. Arnavutlar dışarı çıkarken, Rum isyancılar anî bir baskınla şehre girmeye başardılar Şehre giren asiler Rum isyanı boyunca meydana gelen en büyük katliamlardan birini gerçekleştirdiler. Şahit olanların kanının donduran saldırılarda, Tripoliçe’de bulunan 40 bine yakın Türk’ün hemen tamamı gün boyunca vahşice öldürüldü. Burada bulunan komutanlar ile ailelerinden oluşan 97 kişi rehin alındı. Kin dolu Rum isyancılar Türk mezarlığını dahi kazıp, Müslümanlara ait kemikleri çıkarıp yaktılar.

İsyancılar, kuşatma esnasında Türklere gayret vererek savaşa teşvik eden Tripoliçe Kadısı Halim Efendi’yi de üzerine yağ döküp yakmak suretiyle katlettiler. Kadınlarla çocuklar dahi öldürülmeden önce işkenceden geçirildiler. Kıyım öylesine büyük ölçekteydi ki, çetecilerin sergerdesi Kolokotronis’in kendisi bile, kasabaya girdiğimde yukarı hisar kapısından başlayarak atımın ayağı hiç yere değmedi demektedir. İlerlediği zafer kutlama töreni yolu, cesetlerden bir örtüyle döşenmişti” “Kendilerinde disiplinden eser bulunmayan Rumlar en vahşi korkunç bir şekilde ortalığı kan ve ateşe verdiler. Yalnız fidye umdukları kimselerden başka, kadın ve çocuklar da dâhil olmak üzere herkesi parçaladılar. Elebaşılardan biri, Tripoliçe ve civarında öldürülen Türklerin sayısını 32 bin olarak tahmin etmektedir.

Tripoliçe şehrinden yalnız duman tüten harabeden başka bir şey kalmamıştı”.Kentte yapılan yağmada aslan payını yine isyancı liderler aldı. İsyana destek veren Avrupalı subaylara ödül olarak iki veya üç Türk kız veriliyor, onlar da kızları Atina’ya götürerek konsoloslara satıyordu. Konsoloslar bu kadınların bazılarını Anadolu’ya sevk ederek kurtarıyorlardı.

Resmi Kaynak : Justin MCCARTHY (Prof. Dr.), (1995), İngilizce orijinali: JustinMcCarthy (1995), DeathandExile: TheEthnicCleansing of Ott omanMuslims, 1821-1922, Darwin, ISBN 9780878500949)

Bu makale Tavrida National V.I. Vernadsky Universitesine Rusca Tercüme Edilmiştir

Alıntıdır: https://www.facebook.com/zarema.memetova.91/posts/159949392126745

Not: Fotoğraf arşivi için: https://turktimblog.wordpress.com/2016/05/29/balkan-turkleri-ve-soykirim/

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Orhan Pekmezci
    4 yıl önce
    Büyün olanları unuttuk.Şimdi barış,dostluk,işbirliği hikayeleri ! Hiç olmaz,olmadı da.Kötü niyet de açık devam ediyor.