"ÖZBEKİSTAN'IN EKONOMİK DİPLOMASİ" TOPLANTISI YAPILDI

"ÖZBEKİSTAN'IN EKONOMİK DİPLOMASİ" TOPLANTISI YAPILDI
14 Ağustos 2020 - 23:43

Özbekistan Dışişleri Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleşen, alanında uzman saygın isimlerin yer aldığı ve Türkiye’den SASAM adına, ULUĞ Genç Bilimciler Ağı Genel Koordinatörü Fatih M. ŞAHİN’in katıldığı toplantı çevrim içi olarak icra edildi. ABD, Rusya, Çin, Hindistan, İngiltere, Japonya, Almanya ve Mısır’dan temsilcilerin konuşmacı olduğu program verimli analizlere sahne oldu. Uluslararası yuvarlak masa toplantısı formatında ve özgün görüşlerin ileri sürüldüğü toplantı soru, cevap ve yorumlarla iki saati aşkın bir zaman diliminde yapıldı. Özbekistan Cumhuriyeti Birinci Dışişleri Bakan Yardımcısı Farhod Arziev açılış konuşmasını yaptı.

“ÖZBEKİSTAN’IN EKONOMİK DİPLOMASİSİ: YENİ HAREKET” başlıklı toplantı Dr. Büyükelçi Dr. Ibragim MAVLYANOV’un moderatörlüğünde gerçekleşti.

Toplantıda salgın sonrası dönemde dünya ekonomisindeki temel zorluklar, ulusal çıkarları korumak için ekonomik diplomasi nasıl değiştirilmelidir konuları ele alındı. Küresel ekonomik zincirlerin kırılması ve bölgesel işbirliğinin artan önemi doğrultusunda Orta Asya’da ekonomik işbirliğinin gelişmesi için olasılıklar ifade edildi. Özbekistan’ın uluslararası ekonomi politikasının karşı karşıya olduğu yeni zorluklar ve risklerin yanı sıra, açıklık ve korumacılık, ekonomik karşılıklı bağımlılık ve kendi kendine yeterlilik arasında nasıl bir denge bulunabileceği değerlendirildi. Yeni koşullarda Özbekistan’ın ekonomik diplomasisi için ne gibi yeni fırsatlar ortaya çıktığı ve ülkenin dış ekonomi politikasının etkinliğini artırmak için sınırlı kaynakların nereye yönlendirileceği konularında görüşler ifade edildi. Ekonomik büyümeyi desteklemek için yerli sermayeyi harekete geçirme ve yurt dışındaki yurttaşların mali kaynaklarını çekme fırsatları (sermaye affı, vb.) değerlendirildi.

Amerikan Dış Politika Enstitüsü, Orta Asya-Kafkasya Masası Kurucu Başkanı (Amerika Birleşik Devletleri) Dr. Frederick STARR, Atlantik Konseyi Avrasya Merkezi Kıdemli Araştırmacısı, Dış İlişkiler Konseyi Üyesi (Amerika Birleşik Devletleri)Dr. Ariel COHEN, Uluslararası Stratejik Araştırmalar Derneği Başkanı, Baş Editör, Savunma ve Dış İlişkiler Yayınları (Amerika Birleşik Devletleri) Gregory COPLEY, Primakov Ulusal Dünya Ekonomisi ve Uluslararası İlişkiler Araştırma Enstitüsü (IMEMO) Direktör Yardımcısı, Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsü Profesörü (Rusya Federasyonu) Dr. Sergey AFONTSEV, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Rusya, Doğu Avrupa ve Orta Asya Çalışmaları Enstitüsü Müdür Yardımcısı,  (Çin Halk Cumhuriyeti) Chai YU, Gelişmekte Olan Ülkeler Araştırma ve Bilgi Sistemi Genel Müdürü (Hindistan)Prof. Sachin CHATURVEDI, Kraliyet Savunma ve Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü (Birleşik Krallık) Kıdemli Ortağı Raffaello PANTUCCI, Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (Türkiye) adına ULUĞ Genç Bilimciler Koordinatörü Fatih M. ŞAHİN, Al-Ahram Siyasi ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (Mısır) Yönetici Editörü Mohamed Fayez FARAHAT ve Hokkaido Üniversitesinden (Japonya) Ekonomist Prof.Masato HIWATARI toplantıya ana konuşmacılar olarak katıldı. Görüşlerin ardından dilek ve temennilerle tamamlanan toplantı, başarılı bir şekilde sona erdi.

Kaynak: Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi – SASAM


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum