Osmanlı şehri Beypazarı Dünya Mirası adayı

Karar Gazetesinden Saliha Sultan'ın yazısı / Osmanlı şehri Beypazarı Dünya Mirası adayı

Osmanlı şehri Beypazarı Dünya Mirası adayı
18 Nisan 2020 - 11:34 - Güncelleme: 18 Nisan 2020 - 11:56

SALİHA SULTAN/İSTANBUL 

NESCO’nun dünya üzerinde özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerleri kayıt altına aldığı Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Türkiye’nin 5 kültür varlığı daha eklendi. Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan çalışmayla, Ankara’daki Beypazarı Tarihi Kenti,  İzmir Tarihi Liman Kenti, Osmaniye’deki Karatepe-Arslantaş Arkeolojik Alanı,  Kayseri’deki Koramaz Vadisi ile Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi ve Mithraeum UNESCO tarafından onaylandığı takdirde Dünya Mirası listesine kaydolacak. 2019’da sayısı 78 olan Dünya Miras Listesi’ne aday kültür varlığı sayısını 83’e ulaştıran Türkiye’nin daha önce ‘Ceneviz Ticaret Yolu’nda Akdeniz’den Karadeniz’e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri’ dosya adıyla geçici listeye kayıtlı varlıkları arasına ayrıca İzmir Çeşme ve Aydın Güvercinada Kaleleri de ilave edildi.

GELENEKSEL TÜRK EVLERİNİN ŞEHRİ

Tarihi ticaret merkezini çevreleyen ve daha çok 19 ile 20’nci yüzyılın başlarında inşa edilen geleneksel evlerin yer aldığı mahallelerden oluşan Ankara’nın Beypazarı ilçesi, İnözü Vadisi ile dönemin ekolojik, çarşısıyla ekonomik, ev mimarisiyle teknolojik ve geleneksel kıyafetleriyle de sosyo-kültürel koşullarını ortaya koyuyor. Osmanlı şehirciliğinin korunmuş bir örneği olan tarihi kent Selçuklu ve Osmanlı dini mimarisinin bozulmamış ürünlerini, iç ve dış mekânsal düzenlerini, malzeme özelliklerini, yapısal unsurlarını, iç tasarım öğelerini ve doğaya uygun sokak dokuları ile geleneksel Türk evlerinin paha biçilmez örneklerini koruduğu için  ‘Beypazarı Tarihi Kenti’ olarak Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alıyor.

DÜNYA MİRASI GEÇİCİ LİSTESİ NEDİR?

UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme kapsamında taraf devletlerin, UNESCO Dünya Miras Listesi’ne kaydedilmesi uygun olan varlıklara ilişkin envanterlerinin yer aldığı geçici listeye giren kültür varlıkları, adaylık dosyaları hazırlandıktan sonra Dünya Miras Komitesi’ne sunuluyor. Varlıklar, bu komitede mimari, tarihi, estetik ve kültürel, ekonomik, sosyal, sembolik ve felsefi özellikleri ile dikkate alınıp, değerlendirildikten sonra onaylandıkları takdirde Dünya Mirası Listesi’ne kaydoluyor. Bu listeye kaydolan kültür varlıkları ise koruma altına alınıyor.

Kaynak: https://www.karar.com/osmanli-sehri-beypazari-dunya-mirasi-adayi-1557340

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum