NATO'DAN YENİ DOĞU AKDENİZ AÇIKLAMASI: TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI

NATO'DAN YENİ DOĞU AKDENİZ AÇIKLAMASI: TÜRKİYE VE YUNANİSTAN ARASINDA ANLAŞMA SAĞLANAMADI
05 Eylül 2020 - 17:49

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz’de çatışmayı önleme mekanizmaları konusunda NATO’da teknik görüşmelerin başladığını ancak henüz bir anlaşmaya varılmadığını duyurdu.

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz gerginliği sürerken bölgedeki tansiyonu düşürmek için girişimlerde bulunulacağına dair NATO’dan dün bir açıklama gelmişti. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in dün yaptığı,“Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz’de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO’da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı.” şeklindeki duyurusundan sonra yeni bir gelişme kaydedildi. Atina hükumeti NATO’nun “Türkiye ve Yunanistan teknik görüşme yapacak” açıklamasını yalanladı. Stoltenberg, bugün görüşmelerin başladığını ancak henüz bir anlaşmaya varılamadığını söyledi.

Stoltenberg, 4 Eylül 2020 tarihinde NATO Kuzey Atlantik Konseyi’nin daimi temsilciler seviyesindeki toplantısından sonra basına açıklamalarda bulundu.

ATİNA, NATO’YU YALANLADI!

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in 3 Eylül’deki “Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz’de çatışmayı önlemek için teknik görüşme yapacak” açıklamasına Yunanistan’dan yalanlama geldi.
Yunan Kathimerini gazetesinin, diplomatik kaynaklara dayandırdığını iddia ettiği habere göre, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in açıkladığı “Türkiye ve Yunanistan Doğu Akdeniz’de çatışmayı önlemek için teknik görüşme yapacak” kararı Atina hükumeti tarafından yalanlandı.

YUNANİSTAN: NATO’NUN NİYETİNİ ANLIYORUZ

Yunan gazetesi, “Stoltenberg’in gerilimi azaltmak için NATO içerisinde mekanizmalar kurulması niyetini dikkate alıyoruz. Ancak gerilimin azaltılması ancak tüm Türk gemilerinin Yunan kıta sahanlığından derhal çekilmesiyle mümkün” ifadelerini kullandı.

“TEKNİK GÖRÜŞMELER SİYASİ MÜZAKEREDEN AYRI TUTULMALI”

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’ın arasında teknik görüşme yapma kararını duyurmasının ardından, Yunanistan’ın NATO’yu yalanlayan ifadelerine dair “Anlaşmadan ziyade teknik görüşmeyi içeriyor. Teknik görüşmeler siyasi müzakereden ayrı tutulmalı.” açıklamasında bulundu.

Stoltenberg 3 Eylül 2020 tarihinde yaptığı yazılı açıklamasında, “Türk ve Yunan liderlerle yaptığım görüşmeler sonrasında iki müttefik ülke, Doğu Akdeniz’de askeri çatışmayı önleme mekanizmaları kurmak ve kazalarla olayları önleme riskini azaltmak için NATO’da teknik görüşmelere başlamak üzere mutabakata vardı.” ifadesini kullandı.

“İKİ DEĞERLİ MÜTTEFİK”

Türkiye ve Yunanistan’ı “iki değerli müttefik” olarak niteleyen Stoltenberg, NATO’nun ortak güvenliği etkileyen konular için en önemli istişare platformu olduğunu belirtti. Stoltenberg, “NATO dayanışması ruhu içinde gerilime çözüm bulmak için tüm ilgili müttefik ülkelerle yakın temas içinde kalmaya devam edeceğim.” dedi.

MUTABAKATA VARILMADI

Stoltenberg, “Teknik müzakere siyasi müzakereden ayrı tutulmalı” ifadelerini kullanarak Türkiye ile Yunanistan askeri heyetleri arasında teknik görüşmelerin başladığını, henüz bir mutabakata varılmadığını söyledi. Stoltenberg, Atina yönetiminin, NATO’nun teknik görüşmeler yapmak üzere Türkiye ve Yunanistan’ın “mutabakata varıldığı yönündeki açıklamasını” yalanladığını hatırlatarak, şu ifadeleri kaydetti:

“Türk ve Yunanistanlı liderlerle yaptığım görüşmelerden sonra iki müttefik ülke burada, NATO’da teknik görüşmeler için bir araya geldiler bile. Bu görüşmelerin amacı askeri çatışmayı önleyecek mekanizmalar oluşturulması. Doğu Akdeniz’de kaza riskini düşürmek için henüz bir mutabakata varılmadı. Bunlar Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklarla ilgili müzakereler değil, teknik görüşmeler. Bunlar Almanya öncülüğündeki siyasi ara buluculuk çabalarını tamamlayacak çalışmalardır.”

NATO’nun sorunların çözümü konusunda önemli bir platform olduğunu belirten Stoltenberg, askeri teknik görüşmelerin NATO’da başladığını söyledi.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/nato-dan-dogu-akdeniz-aciklamasi-turkiye-ve-yunanistan-arasinda-anlasma-saglanamadi/242734/
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum