MUSTAFA KEMAL'İN BUHARA CUMHURİYETİ ELÇİSİNDEN KURAN İLE KILIÇ ARMAĞANLARINI ALIRKEN YAPTIĞI KONUŞMASI - Prof. Dr. Kemal Arı

MUSTAFA KEMAL'İN BUHARA CUMHURİYETİ ELÇİSİNDEN KURAN İLE KILIÇ ARMAĞANLARINI ALIRKEN YAPTIĞI KONUŞMASI - Prof. Dr. Kemal Arı
04 Şubat 2020 - 16:54 - Güncelleme: 04 Şubat 2020 - 17:08

MUSTAFA KEMAL'İN BUHARA CUMHURİYETİ ELÇİSİNDEN KURAN İLE KILIÇ ARMAĞANLARINI ALIRKEN YAPTIĞI KONUŞMASI

Prof. Dr. Kemal Arı 

BUHARA ŞÛRA CUMHURİYETİ MURAHHASLARINA
(7.1. 1922): Hâkimiyet-i Milliye: 8 Ocak 1922:
Buhara Murahhaslara Recep ve Nazari‘ye B.M. Meclisi binasında yapılan kabul töreninde söylenmiştir.
Buhara fevkalâde siyasi kasıdları Beyler,
Buhara Halk şûralar Cumhuriyeti ahalisi ve Hükümetinin İcraiye Komitesi ve Nazırlar şûrası namına gelen heyeti muhtereminize Türkiye ahalisi ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ve onun hükümeti namına beyanı hoşemedi eylerim. Buharalıların milletimizle örfî ve dinî revabıtı kalbîyesine rağmen işbu revatbıtın şimdiye kadar saha-i fiiliyatta gereği gibi tecellisine, müstevli ve zalim kuvvetlerin vücudu mâni olmuştu. Kahraman Türkiye ordularının da büyük bir hisse-i mefhareti olan Şark inkılâbı kebiri, mazlum şarklıları günden güne sıklaşan, sağlamlaşan bağlarla birbirine bağlamaktadır. Her milletin kendi mukadderatını kendisi tâyin edebilmek‖ hakkını yalnız nazariyatta değil, fiiliyatta dahi tanıyan Rusya ricali inkılâbının mefkûreperver harekâtı sayesinde, bugün Rusya‘nın müttefiki olan müstakil Buhara Halk şûralar Cumhuriyetinin münasebeti hariciye hakkını istimal ederek, ilk heyeti kasıdasını Türkiye Halk Hükûmeti nezdine gönderdiğinden dolayı Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nin Reisi sıfatıyla Cumhuriyeti müşarünileyhaya müftehirane arzı teşekkür ederim.

Buhara ahalisinin, Türkiye‘deki Türk ve Müslüman kardeşlerine hediye olarak gönderdiği Kur‘anı kerim ile Türkiye halk ordusuna nişane-i takdir ve tebrik olarak irsal eylediği kılınç, hakkı din ile hakka hadim kuvveti temsil eden fevkalâde muazzam ve kıymettar iki yadigârdır.

Bu emanetleri elinizden alırken kalbim heyecan ile doldu. Halkımız ve ordumuz, uzaklardaki karındaşlarımızdan gelen teşciat ve tebrikât nişanelerinden şüphesiz çok mütehassıs ve mesrur olacaklardır. Dindaş ve karındaş Buhara halkının arzusunu yerine getirerek bu kitabı mukaddesi millete, seyf-i muazzezi de İzmir fatihine teslim edeceğim. Allah’ın inayeti ile İnönü ve Sakarya muzafferiyetlerini kazanan millî ordumuz, inşallah pek yakında bu kılıncı da kazanmış olacaktır. Heyeti muhtereminize de Türkiye ahalisi ve ordusu ve Türkiye Büyük Millet Meclisi ve hükümeti namına tefekkür eylerim.

Mustafa Kemal Paşa
Hâkimiyet-i Milliye: 8 Ocak 1922

Fotoğraf açıklaması yok.

Konuyla ilgi daha ayrıntılı bigiyi Prof. Dr. Kemal ARI Hocamızın  "Üçüncü Kılıç İzmir'in Kurtuluşu ve Yüzbaşı Şerafettin" adlı kitabından okuyabilirsiniz. İlgili kitap kısaca şu bilgilerden bahsetmektedir. 

"Kemal Arı

Üçüncü Kılıç

ZEUS KİTABEVİ

Türk bağımsızlık savaşının en önemli evrelerinden birisini, hiç kuşku yok ki, İzmirin Kurtuluşu oluşturur. İzmir, hem işgalin, hem de kurtuluşun merkezi olmuş bir kenttir. İzmire Yunan Ordusunun çıkmasıyla başlayan işgal, İzmire Türk süvarilerinin girmesi ve Hükümet Konağına Türk bayrağının çekilmesiyle son bulmuştur. İzmir Hükümet Konağına, Türk bayrağını, yanındaki arkadaşlarıyla birlikte çeken yüzbaşı Şerafettin Bey dir."

Üçüncü Kılıç


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum