Motivasyon, Erteleme ve Başarı

Aslıhan Ayten Baydoğan Yazdı: Motivasyon, Erteleme ve Başarı

Motivasyon, Erteleme ve Başarı
21 Mayıs 2019 - 19:59

Motivasyon, Erteleme ve Başarı

Motivasyon kelime anlamı ile isteklendirme ve güdüleme demektir. Bir işe başlamak için yeterli motivasyonu bulmak her zaman çok da kolay değildir. Motivasyonumuz eksik olduğunda ise devreye erteleme davranışı girer. Bu noktadan baktığımızda motivasyon ve erteleme davranışı arasında çok güçlü bağlar görürüz.

Motivasyon Eksikliğinin Sebepleri

Motivasyon eksikliğinin sebeplerinden biri olarak öncelikle geçen hafta bahsettiğim hedef belirleyememe sorununu sayabiliriz. Ayrıca işinizi sevmemeniz ya da yapacak çok fazla birikmiş işinizin olması, yapacağınız iş ile ilgili başarılı olamayacağınıza dair olumsuz inançlarınız, yeterli bilgi ve becerilere sahip olmamanız ve işin sonucunun sizi tatmin etmeyecek olması harekete geçecek motivasyonu bulmanızda zorluk yaşamanıza sebep olabilir.

Motivasyon, Erteleme ve Başarı İlişkisi

Motivasyonu düşüren çoğu etken aynı zamanda erteleme davranışını tetikler. Örneğin bir işi başaramayacağınıza dair inancınız varsa başlamak için gerekli motivasyonu kendinizde bulamaz ve işi ertelemeye başlarsınız. Başarısız olma kaygısı kaçınma davranışı göstermemize sebep olur. Bir de yapılacak işin belli bir sürede bitmesi gerekiyorsa kaygılar da devreye girer. Kaygının olması gereken düzeyin çok üstüne çıkması da başarısızlığı tetikler.

Şimdi gözünüzde şöyle bir döngü canlandırın. Yapmanız gereken bir iş var. Bu iş ile ilgili kendinize güvenmiyorsunuz ve başarısız olmaktan korkuyorsunuz. Bu olumsuz düşünceniz sebebiyle yapacağınız işi olabildiğince ertelemeye başladınız. Siz kaçtıkça işi tamamlamanız gereken süre azalıyor. Süre azaldığı için kaygınız daha da artıyor. Artan kaygı düzeyi ise başarınızı olumsuz etkiliyor. Benzer bir iş tekrar karşınıza çıktığında ne hissedersiniz? Bu  döngüyü düşündüğünüzde yaşanan başarısızlıkların motivasyonu düşüreceğini, başarılı olacağına dair zaten inancı olmayan birinin olumsuz düşüncelerini ve erteleme davranışını arttıracağını öngörmek zor değil.

Birbirini tetikleyen bu döngüden kurtulmanın ilk adımı erteleme davranışının hem akademik ve iş hayatınızı hem de özel hayatınızı olumsuz etkilediğini fark etmenizdir. Sonrasında çalışma motivasyonunuzu arttırılmalı, planlı bir şekilde hedefler koyarak erteleme davranışını olabildiğince önlenmeye çalışmalısınız. Eksik bilgi ve becerilerinizi tamamlamaya ve kendinizle ilgili başarısız olacağınıza dair olumsuz inançlarınızdan arınmaya çalışmalısınız.

Not: Sorumluluk sahibi olmayan kişilerin de erteleme davranışını göstermeleri olağandır. Her insanın motivasyon kaynakları ve erteleme sebepleri kendisine özeldir. Kendi içsel motivasyon kaynaklarınızı ve erteleme sebeplerinizi bulmakta zorlanıyor ve günlük yaşamınızda bu durumun olumsuz etkilerine maruz kalıyorsanız destek almaktan çekinmemelisiniz.

Sevgiyle ve huzurla kalın...

Aslıhan Ayten Baydoğan

Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum