MESUT EMRE KARAKÖSE: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ŞUŞA ZİYARETİ VE SONUÇLARI

MESUT EMRE KARAKÖSE: CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN ŞUŞA ZİYARETİ VE SONUÇLARI
21 Haziran 2021 - 18:13

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan’ın Şuşa şehrini ziyaret etti. Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından resmi törenle karşılandı. Karabağ’da bulunan ilk Türkiye lideri olması dolayısıyla Erdoğan’ın ziyaretiyle tarihte bir ilk gerçekleşti.

28 yıllık Ermenistan işgalinden kurtarılan şehir Azerbaycan tarafından kültür başkenti ilan edilmiştir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Karabağ’ın sembol şehri Şuşa’ya yaptığı ziyaret, Azerbaycan’ın Kafkasya’da yalnız olmadığını ve iki ülkenin birlikteliğini, dosta düşmana gösterecek olması açısından sembolik ve tarihi nitelik taşımaktadır.

Ziyaret kapsamında Türkiye ile Azerbaycan arasında Karabağ’ın yeniden imar ve inşası için yapılacak projeler ile siyasi ve ekonomik alandaki anlaşmalara imza atıldı. Bu anlaşmaların Şuşa’da yapılması, Karabağ ve Güney Kafkasya’yla ilgili planları olan tüm dünyaya mesaj niteliği taşımaktadır. 15 Haziran tarihinin, Azerbaycan Milli Kurtuluş Günü olması da ziyarete ayrı bir önem kazandırmıştır.

BAYKAR Savunma Adına Haluk Bayraktar’a Karabağ Zaferinde İHA ve SİHA’ların katkısı nedeniyle Şeref Madalyası verilmiş ve bu alanda iki ülke arasında ortak üretim ve teknoloji transferi kararı alınmıştır.

İmzalanan 11 sayfalık “Müttefiklik Beyannamesi” ile taraflardan herhangi birinin bağımsızlığına veya toprak bütünlüğüne üçüncü bir devletçe tehdit ve saldırı halinde tarafların birbirine gerekli yardımı yapması kararlaştırılmıştır.

Bu ziyaret ve sonrasında varılan mutabakat “Bir Millet, İki Devlet” ilkesine katkı sağlayacak ve bölgede barış ve istikrarın teminatı olacaktır. Türk Dünyasının yakın işbirliğini güçlendireceği değerlendirilmektedir. 6’lı Platforma yapılan vurgu hiçbir devlete (İran, Ermenistan, Rusya gibi) düşmanlık taşınmadığının göstergesidir. Türkiye’nin Şuşa’da başkonsolosluk açma kararı, Zengezur Koridoruna ilişkin mesajlar, ortak altyapı, ulaşım, tarım, ticaret ve turizm projelerinin iki ülke arasındaki yakın işbirliğinin somut yansımaları olarak önemli sonuçlar doğuracağı değerlendirilmektedir.

Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi – SASAM
 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum