Mehdi Dehkan yazdı: İran Kaşkay Türklerinin halk şairi Muhammed İbrahim (mazun)

Mazun Kaşkayi " lakaplı Muhammed İbrahim, Kaşkay kabilesinin şairlerinden biridir ,  "Mirza Mazoon" veya Mazoon şirazi olarakta bilinir. Çoğu anonim olan İranlı şairler arasında Mirza Mazoon iyi bilinmektedir. 

Mehdi Dehkan yazdı: İran Kaşkay Türklerinin halk şairi Muhammed İbrahim (mazun)
11 Ağustos 2021 - 09:41 - Güncelleme: 11 Ağustos 2021 - 17:36

İran Kaşkay Türklerinin halk şairi Muhammed İbrahim (mazun)

Mehdi Dehkan
araştırmacı yazar

Mazun Kaşkayi " lakaplı Muhammed İbrahim, Kaşkay kabilesinin şairlerinden biridir ,  "Mirza Mazoon" veya Mazoon şirazi olarakta bilinir. Çoğu anonim olan İranlı şairler arasında Mirza Mazoon iyi bilinmektedir. Mazoon'un birçok romantik şiiri vardır. Şiirlerinden Kaşkay Türkçesi ve Mazun mahlaslı iki yüz yirmi kadar şiiri mevcut ve birkaç şiiri Farsça ve Lori dilindedir.

mazun kaşkayi,den bir şiir

delbar bele bizden aparıb aram
bilmenem del nedir?del aram nedir?
bele mesti eşk olmuşam anglamam
saki ne deyir?şarap ne deyir?cam ne deyir?

bilmem ne yeim yada neydim ezelden
ya ne olasıyam çıkım bu haldan
heç bilmedim metleb nedir?kam nedir?

men gelmdim nakil olam yavegu
men gelmişem teşhis edem verem mu be mu
ta can varım dost kuyunda çekem hu
deyəm dirlik nedir?

mazun kaşkayi ,1867 yılında'da Kadirli Kaşkay kabilesinden bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hiç şüphe yok ki Sedat İmam Yahya'dan Vatan izninin sahihliğidir, ancak şiiri, dili ve etnik kökeni ne olursa olsun, tüm insanları barış ve sevgiye davet eden birisidir, çünkü şiirleri genellikle Türkçe Kaşkay ve akıcı, ancak derinden romantik, mistik ve ahlaki düşünceyle olarak bilinir.

"mazun" Şiirsel takma adı , o sırada iranın Şiraz kentinin hükümdarı Zul-Sultan kaçar tarafından kendisine verildi. Zül-Sultan, mazuna şiirlerini tam yetkiyle bestelemesini ve her konuda şiirler yazmasını istemiştir. 

mazunun bir çok güncel şiiri birkaç kişiden alıntılanmış ve ona atfedilmiştir. Güvenilir kanıt olmaması nedeniyle, mevcut şiirlerinden alıntı yapılamaz. Mansour han kaşkayi'nin daha sonra anıları altında yayınlanan bir kitapta: "Rahmetli Samsam bana bir şiir kitabı verdi. Küçük yaştan itibaren mazunun şiirlerini topladım, ancak Almanya'da savaş sırasında evim ve diğer eşyalarım bombalandı. İran'a döndükten sonra Moin Defter'den Mazoon'un hatırladığımız şiirlerini kendi el yazısıyla yazmasını istedim.şiirlerinin Güzel bir dizesi vardı. bunları kaleme almıştım ve doktor Musaddık'ın hükümetten alındığı sırada Avrupa'ya sürgün gönderildiğim sırada almaniyaya götürdüm.
Mazoon'un 1934 yılında iranın fars eyaletinin Şiraz şehrinde vefat etti ve aynı şehirde Teymouri Caddesi yakınında İmamzade Mansur'un türbesine defnedildiği söylenmektedir. Mezarı merhum Mohammad Naderi Darreh-e-şouri (kaşkay yazarı ve kültürel aktivist) tarafından mahallenin en eski muhbirlerinden birinin (Hac Golamreza Fili) yardımıyla teşhis edildi ve şimdi yeniden inşa etmek ve korumak için bir mütevelli heyeti oluşturuldu. Mazun'un mezarı sevenleri tarafından yeniden yapılıyor ve restore ediliyor.
tınının yurdu uçmak olsun.. 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum