MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ DEVAM EDİYOR

“Manisa Kültür Sohbetleri” Dr. İbrahim Türek Halk Kütüphanesi adıla bilinene tarihi Borsa Kahvehanesinde başladı.

MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ DEVAM EDİYOR
18 Aralık 2016 - 12:23

MANİSA KÜLTÜR SOHBETLERİ BAŞLADI

“Manisa Kültür Sohbetleri”  Dr. İbrahim Türek Halk Kütüphanesi adıla bilinene tarihi Borsa Kahvehanesinde başladı.

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü nün katkılarıyla 16 Aralık 2016 tarihinde “Manisa Kültür Sohbetleri” adı altında Manisa ve Kültüre dair toplantıların ilki gerçekleştirildi.

Koordinatörlüğünü tarihçi -yazar Naci YENGİN’in üstlendiği “Manisa Kültür Sohbetleri”  programlarının ilki Borsa Kahvehanesinde ( Dr. İbrahim Türek Halk Kütüphanesi) gerçekleştirildi.

Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Sudak’ın açış konuşmasıyla başlayan programda tarihçi-yazar Naci YENGİN, Av. Bülent KAR, yazar Osman Özbaş ve yazar Celil Altınbilek  Manisa ve kültür hayatımızla ilgili birer konuşma yaptılar.

Tarihi Borsa Kahvehanesi olarak bilinen Dr. İbrahim Türek Halk kütüphanesinin II. Murat tarafından Saruhan Sancağı Manisa’da yaptırılan Saray-ı Amire’nin bir bölümü olarak yaptırılan, at eğerlerinin yapıldığı saraçlara ait bina olduğunun kanıtı olarak binanın dış duvarındaki tarihi çeşmenin “Saraçhane Çeşmesi” olduğu belirtildi.

Borsa Kahvehanesinin III. Selim ve 1908’de II. Abdülhamit tarafından restore edildiği son olarak ta Dr. İbrahim Türek’in yardım ve destekleriyle Manisa kültür hayatına kazandırıldığı vurgulandı.

Tarihçi-yazar Naci YENGİN “Manisa(Şehzade Şehir) gibi bir şehirde her ne kadar tarihi eserlerin çoğunluğu yok edilmiş bu güne kadar gelememiş olsa da en azından talandan, yıkımdan ve yok olmaktan kurtularak günümüze gelmeyi başarabilmiş kültürel mirası koruyabilmek amacıyla yapılması gereken çalışmalar aciliyet arz etmektedir. Bu konuda şehrin isimsiz kahramanları ve gerçek sahipleri Cumhuriyetin ilk yıllarında Tarihi Eserleri Koruma Cemiyetiadı altında toplanmış ve şehre sahip çıkmaya çalışmışlardır.

1940’lı yılların şartları içerisinde gerçekleştirilen ve bu güne kadar gerek Manisa’ya gerekse bilim dünyasına örnek olan eserlere imza atan bir avuç gönüllü insanın yapmış olduğu çalışmalar da olmasa sanırım bu gün Manisa’nın dünü ile ilgili kaybımız çok daha feci olurdu.

Çoğunluğunu M Çağatay Uluçay, İbrahim Gökçen’in kaleme aldığı Cenap Refik Orkun ve Kamil Su gibi değerli araştırmacıların da katkı sağladığı değerli eserlerin üzerine koyabildiğimiz Manisa’ya dair kaç eser vardır? 1935-1950 arası Manisa ile ilgili yazılan eserlerle 1950 sonrası yazılan eserler ve yapılan çalışmalar birbirine yakındır. 15 yıllık Manisa Halkevinin vermiş olduğu eserlerle 1950’den bu güne geçen 66 yıllık sürede yazılan eserler birbirine denkse söylenecek çok fazla bir şey yoktur! Şapkamızı önümüze alıp bu acı gerçeği sorgulamak ve nerede hata yaptık sorusuna mantıklı cevaplar bulmak zorundayız.

 

O zaman şimdi söyleyin şehrin gerçek sahipleri şu anda üzerinde yaşayanlar mıdır yoksa üzerinde yaşamaya layık gördüklerimiz şehri çoktan terk etmiş mevtalar mı?” sorularını sorarak bundan böyle Manisa ve Türk tarihine ait kültür sanat hayatına dair “Manisa Kültür Sohbetlerinin” yapılacağı bilgisini verdi.

Manisa Belediye başkanlarından Av. Bület Kar Manisa ve kültürel hayatın nasıl canlandırılacağı, konu ile ilgili yapılması gereken çalışmalar üzerinde durdu.

Yazar Osman Özbaş ve yazar Celil Altınbilek’te yaptıkları konuşmalarda Manisa’da her geçen gün daha da unutulmaya yüz tutan kültür, sanat hayatı ile ilgili düşüncelerini aktararak Manisa ve kültür dostlarına çağrıda bulundular.

Manisa Kültür Sohbetleri programı konukları arasında bulunan yazar Engin Topuz, İbrahim Yıldırım, Seyhan Çağlar Emen ve Vakıflar Eski Müdürü Nurullah Ertuğrul’da fikirleriyle Manisa Kültür Sohbetlerine katkı sağladıkları görüldü. Tarihistan haber merkezi

 

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Dr. Ibrahim Turek
    7 yıl önce

    Manisa'daki kultur sohbetlerini tasarlayan ve isleme sokan sorumlular ve bunalrin arasinda Turizm ve Kultur muduru Ibrahim Sudak'i ,kitapsaray mudiresi Aysin Kibrit'i tebrik ediyor, bu sohbetlerin devamini diliyorum.Konusucularin Bahsettigi Cagatay Ulucay ve Ibrahim Gokcen'in bir talebesi olarak onlarin da anilmasini takdirle karsiliyorum.