KIRIMOĞLU: RUSYA, KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASINA KARŞI ÇIKIYOR

KIRIMOĞLU: RUSYA, KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN SERBEST BIRAKILMASINA KARŞI ÇIKIYOR
10 Mart 2020 - 15:10

Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, Rusya’nın esir değişimi çerçevesinde Kırım Tatar siyasi tutsakları serbest bırakmak istemediğini vurguladı.

Hromadske Radyosuna işgalci Rusya’nın elindeki siyasi tutsaklar hakkında değerlendirmelerde bulunan Kırımoğlu, Rusya tarafından alıkonulan Kırım Tatarlarının esir değişimi çerçevesinde serbest bırakılmak istemeyebileceklerini kaydetti. Kırımoğlu, “Rusların Kırım Tatarlarının serbest bırakılmasına tamamen karşı çıktığını söylemek istiyorum. Öte yandan alıkonulan kişiler arasında idealist insanlar var. Haydutlarla takas edildiklerini öğrenirlerse değişimi reddedebilirler. Örneğin Erdoğan’ın yardımıyla Ahtem Çiygöz ve İlmi Ümerov serbest bırakılmıştı. Erdoğan bize, Putin’e onların serbest bırakılmaları için çağrıda bulunduğunu söylemişti. Ama daha sonra, onların karşısında Türkiye’de Çeçen muhalifleri öldüren iki katilin Rusya’ya iade edildiğini öğrendik. Bunlar profesyonel katil olan GRU (Rus askeri istihbarat örgütü) görevlileri… O değişimden sonra Ümerov ve Çiygöz, ‘Böyle bir bedelin ödendiğini bilseydik serbest bırakılmak istemezdik.’ dediler.” ifadelerini kullandı.

“ESİR DEĞİŞİMİ KONUSUNDA ÖNCELİKLERİMİZİ BELİRLEDİK”

Öte yandan, gelecek esir değişimine ilişkin listenin hazır olduğunu belirten Kırım Tatarlarının milli lideri Kırımoğlu, “SBU’dan bize teyit etmek için liste gönderdiler. Onlar (Ukrayna), yakın bir zamanda bir bedele karşı değişim yapmayı planlıyorlar. Ama biz kendimiz için öncelikleri belirledik. İlk önce, örneğin 17-18 yıllık uzun hapis cezasına çarptırılanların ve sağlık durumu kötü olanların serbest bırakılması gerekiyor. Listeler hazır ancak Rusya şu an bu konuda konuşmuyor.” dedi.

Kaynak: https://qha.com.tr/kirim/kirimoglu-rusya-kirim-tatar-siyasi-tutsaklarin-serbest-birakilmasina-karsi-cikiyor/170190/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum