Kıbrıs'ı verin "anahtar ülke" olun!

Biden, Kıbrıs müzakerelerinde taviz verilmesi halinde, Türkiye’ye, Balkanların Orta Doğu’nun, Kafkasların ve AB’nin merkezi olma vaadinde bulundu

Kıbrıs'ı verin "anahtar ülke" olun!
24 Ocak 2016 - 09:16 - Güncelleme: 24 Ocak 2016 - 09:20

 

Amerikan deyimi

Dolmabahçe’deki, toplantıda Türk askerinin bulunduğu ve Irak’ın karşı çıktığı Başika kampı krizinin görüşüldüğünü de vurgulayan Biden, “Kediyi yüzmenin birden çok yolu vardır” diyerek  Ankara’ya değişik yollar önerdi. Uyanık ABD’li, aynı taktiği, Kıbrıs üzerinden bu kez Türkiye için uygulamaya kalktı.

‘Yıldız olursunuz!..’

Ankara’yı Kıbrıs görüşmelerinde taviz vermeye zorlayan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, çözümün Avrupa’nın enerji güvenliğini güçlendireceğini söyleyerek, Türkiye’ye ‘anahtar ve bölgeyi Azerbaycan, İsrail, Irak ve Avrupa’ya merkez yapma yolunda rol oynama potansiyeline sahip olma’ havucunu uzattı.

Kıbrıs elden gidiyor

MHP’li Yusuf Halaçoğlu ise yaptığı açıklamada, oynanan oyuna dikkat çekerek Kıbrıs’ta verilen tavizlerin gözden kaçtığını kaydetti. Türkiye’nin terörle mücadeleye kilitlendiğini söyleyen Halaçoğlu, “Kıbrıs elden gidiyor. AKP, batılılardan operasyon için izin aldı, Kıbrıs’ta taviz verdi” dedi.

 

Biden: Kıbrıs’ı verin “anahtar ülke” olun!

PYD’ye yine terör örgütü demeyen ABD Başkan Yardımcısı, Davutoğlu’na enerji güvenliği için Kıbrıs’ın Rumlara teslim edilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Dolmabahçe Başbakanlık Çalışma Ofisi’nde yaklaşık 2.5 saat görüştü. Görüşme sonrası Biden ve Davutoğlu ortak basın açıklaması yaptı. Asıl amaçlarının Kıbrıs olduğunu ortaya koyan Biden, “Türkiye, Azerbaycan, İsrail, Irak ve Avrupa’ya merkez olma yolunda tarihi bir rol oynama potansiyeline sahip” dedi.

YPG terör örgütü

“Biz, YPG’yi DAEŞ, PKK, DHKP-C, Nusra gibi terör örgütleri arasında bir fark görmüyoruz” diyen Davutoğlu, ulusal güvenlik kaygılarını Biden’a açık şekilde ifade ettiğini söyledi. Suriye’de, Türkiye’nin aynı anda 3 risk unsurunu tehdit gördüğünü belirten Davutoğlu, şöyle dedi: “Bunlar rejim, DEAŞ ve YPG’dir. YPG, kontrol ettiği bölgelerde Arap ve Türkmenleri ve kendisi gibi düşünmeyen Kürtleri temizlemeye kalkmış ve Türkiye içinde teröre destek olacak faaliyetlerde bulunmuştur. YPG, PKK’nın bir parçasıdır ve PKK’dan açık bir şekilde destek almaktadır. Sayın Biden’ın dünkü (Önceki günkü) görüşmeleri için hiçbir olağanüstülük görmüyoruz ama tabii beklentimiz bu resmi tek bir boyutuyla değil, bütün boyutlarıyla görmek.” Davutoğlu konuşmasında PYD’ve YPG’den hiç söz etmedi.

Masayı gösterdi

ABD Başkanı Yardımcısı Biden de PKK ile ilgili beylik sözler sarf ederken o da YPG ve PYD’ye hiç değinmedi. Türkiye’nin PKK’nın silah bırakıp çekilmesi konusunda müzakere yaptığını ve onların silah bırakmamayı tercih ederek Türkiye’ye başka seçenek bırakmadığını söyleyen Biden, siyasi çözüme ulaşılması yönündeki cesaretin sürmesi ancak halkının korunması konusunda da Türkiye’nin yapması gerekeni yapmayı sürdürmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin Başika’daki eğitim kampının da görüşmede ele alındığına işaret eden Biden,  “Kediyi yüzmenin birden çok yolu vardır”  şeklindeki İngilizce deyimi hatırlattı. Biden, “Umuyoruz ki Ankara ve Bağdat’la ve ilgili tüm taraflarla DAEŞ’i ortak ve koordineli çaba ile yenerek Musul’u geri alma ve DAEŞ’in bölgedeki başka bir ülkenin uzantısı olmasını engelleme konusuna çözüm bulabiliriz” dedi.

Teşekkür etti

“Kıbrıs sorunu” nun çözümü konusunda yürütülen müzakerelere değinen Biden, şunları söyledi: “Türkiye’nin yıllardır süren tıkanıklığı aşmak konusundaki çabalarını takdir ediyoruz. Adadaki iki kesimle de daha önce görüştüm. Başbakan Ahmet Davutoğlu’na Kıbrıs sorunun çözülmesi konusundaki güçlü desteği için teşekkür ediyorum. Sorunun çözümü Avrupa’nın enerji güvenliğini güçlendirecektir. Türkiye anahtar ülke ve bölgeyi Azerbaycan, İsrail, Irak ve Avrupa’ya merkez yapma yolunda tarihi bir rol oynama potansiyeline sahip.”

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum