Kazak şair Mukagali Makatayev

Ünlü Kazak şair Mukagali Makatayev 9 Şubat 1931'de doğdu (bazı kaynaklar 8 Mart'ı gösteriyor). Bugün Karasaz'ın şiirsel yeteneğinin sahibi, yaşasaydı 90. yaş gününü kutlayacaktı. Doğumda Mukhametkali adı verildi.

Kazak şair Mukagali Makatayev
14 Şubat 2021 - 12:05 - Güncelleme: 14 Şubat 2021 - 12:41
NUR-SULTAN. KAZİNFORM Ünlü Kazak şair Mukagali Makatayev 9 Şubat 1931'de doğdu (bazı kaynaklar 8 Mart'ı gösteriyor). Bugün Karasaz'ın şiirsel yeteneğinin sahibi, yaşasaydı 90. yaş gününü kutlayacaktı. Doğumda Mukhametkali adı verildi. O, Yaşlı Zhuz'un bir parçası olan Alban kabilesinin Aljan klanındandır. Batyr Raiymbek'in doğrudan soyundan gelen Kazinform MIA'nın El.kz'e atıfta bulunduğu raporlar.
Mukagali kardeşler erken öldü Şairin babası çalışkandı. Kollektif çiftlikte, biçme, su temini ile meşguldü. Süleyman'ın en büyük oğlu Mukagali, ondan sonra bir kızı ve üç oğlu daha doğdu. Ancak kız kardeşi ve küçük kardeşlerden ilki Mukagali erken öldü. Kalan iki kardeşin adı Toktarbai ve Korpesh idi. Kazakların en büyük çocuğu dedelerine verme gelenekleri vardır, bu nedenle Mukagali Tyyn'in büyükannesi tarafından büyütüldü ve annesine bir ağabeyinin karısı gibi davrandı.
"Çocukluğumdan hatırladığım şeyler"
Mukagali'nin çocukluğu ülke için zor yıllara girdi. Önce kıtlık vardı, sonra baskı. 10 yaşındayken Büyük Vatanseverlik Savaşı başladı. Şairin babası vatanını savunmak için ayrıldı ve Kaliningrad yakınlarında öldü. Mukagali'nin Kazak edebiyatıyla tanışması doğrudan Tyyn'in büyükannesinden etkilenmiştir. Masallar ve efsaneler anlattı, torununu halk sözlü edebiyatının son eserleriyle tanıştırdı. 14 yaşında M. Makataev, Kazak şairlerinin yanı sıra Heine, Goethe, Shakespeare, Balzac, Dreiser, Hugo, Byron, Londra'nın eserlerini okudu.
Aynı anda üç üniversiteye girdim
Yetenekli genç adam, aynı anda birçok eğitim kurumuna girdi ve çoğu o sırada girmeyi hayal etti. Önce Kazak Devlet Üniversitesi'ne dilbilim derecesi ile, ardından Yabancı Diller Enstitüsü'ne ve daha sonra aynı Kazak Devlet Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kabul edildi. Bundan sonra, Yazarlar Birliği'nin özel bir yönünü kazandıktan sonra, Moskova'daki Maxim Gorky Edebiyat Enstitüsü'ne girdi. Tüm bu eğitim kurumlarından nasıl mezun olabildiği sorusu ortaya çıkabilir. Mukagali, KazSU'nun filoloji fakültesine kabul edilmesine rağmen, bir yıl sonra okulu bıraktı ve Shibut köyünde köy meclisi sekreteri olarak işe başladı. Aynı yıl 18 yaşındaki Lashyn ile tanıştı ve evlendi. Mukagali'nin ilk lirik eserleri bu yıllarda ortaya çıktı. Ertesi yıl "Sovettik Shekara" yayını "Kyrman basynda" ve "Koishy bala - kitai" adlı eserlerini yayınladı.
İki yıl sonra Mukagali Makatayev,Yabancı Diller Enstitüsüne Almanca diplomasıyla kabul edildi. Ama her şeyden önce ailesini koyan şair bu üniversiteyi terk etti. 1954'te kalıcı bir iş buldu - anavatanındaki bir ilkokulda Rus dili öğretmeni oldu. Aynı yıl üç şiiri "Debiet zhune Öner" dergisinde yayınlandı.
İşsiz ve konutsuz yıllar
Mukagali sonraki üç yıl boyunca cumhuriyet radyosunda spiker olarak Sovettik Shekara gazetesinde bir bölüm başkanı olarak çalıştı. 1960 yılında, kalıcı bir iş ve barınma bulmakta zorlandığı Alma-Ata'ya taşındı. Bu neşesiz hayat üç yıl sürdü, ancak 1963'te şair "Madeniet zhane tormys" dergisinde iş buldu ve hayatı düzeldi. O andan itibaren Mukagali, "Sosyalist Kazakistan" gazetesi ve "Zhuldyz" dergisinde çalışmaya başladı. Yazarlar Birliği'nde de çalıştı. Bu sayede 1973'te Moskova'da okumak için bir tavsiye verildi. Bu yıllarda "İlyiç" (1964), "Armsydar dostap" (1966), "Karlıgaşim keldiң be?", "Mavp" meniң "(1975) şiir kitapları.
Abdilda Tazhibaev, Mukagali'nin yeteneğini öven ilk kişi oldu
A. Tazhibaev, 18 Mart 1960 tarihli "Kazak Adebieti" gazetesinin sayısında, M. Makatayev'in şiirini değerlendirerek, enerjik bir genç adamın hak ettiği başarıyı not etti. Şair, kısa yaşamı boyunca binden fazla şiir, beş şiir, üç veya dört öykü, "Kos Qarlygash" ve "Zhyl құstar", "Kosh, mahabbat" oyunu yazdı. Ayrıca çeviri alanında da çalıştı - Dante'nin İlahi Komedya'sından Cehennemi, Shakespeare'in Sonnet'lerini ve Walt Whitman'ın bir şiirini çevirdi. Yine de başarıya ulaşmaya başladığında ve kendini tamamen şiire adamaya kararlı olduğunda, sağlığı bozulmaya başladı, Mukagali genellikle hastalandı. En büyük kızı Lyazzat öldü, ardından şairin kalbini yaralayan Maigul adlı bir trafik kazasında öldü. Kazak okurları onun kızlara ithaf ettiği şiirinden çok iyi haberdardır. Kızlarının ölümünden sonra kendini kötü hisseden şair, sonunda tedavisi olmayan bir hastalığa yakalandı. Doktorla konuştuktan sonra hastalığı hakkında her şeyi öğrendikten sonra iki yıl içinde sekiz şiir kitabı yayımladı. 1973 yılında, Fariza Ongarsynova'nın Mukagali'ye adanmış "Mәңgilikpen kezdesy" ("Sonsuzluk ile Buluşma") şiirlerinden oluşan bir koleksiyonu yayınlandı.
Kitaptaki imzada ölüm tarihini belirtmiştir.
Seçkin şair 27 Mart 1976'da Alma-Ata'da sadece 45 yaşında öldü. Mukagali'nin çalışmalarını inceleyen Shayakhmet Imashuly şöyle yazıyor:
O yıl M. Makatayev'in "Omip destan" kitabı yayınlandı. Şair çok mutlu oldu ve bunu herkese anlattı. Mukagali, tirajın bir kısmını kendi el yazısı imzalarıyla yaşlı şairlere dağıttı. Bir nüshası Abdilda Tazhibaev'e gitti. Mukagali Karasaz'dayken A. Tazhibaev onu çağırdı, iş buldu, şaire bir daire verildi. Ve şair Abdilde Tazhibaev'e kitabının bir nüshasını verdiğinde, 27 Mart 1976 tarihini belirtti. Ama Şubat ayıydı. Bu nedenle Abdilda Tazhibaev şairi "aziz" olarak adlandırdı. Mukagali, ölümünden kısa süre önce "Mozart, kederli bir ses" sözleriyle başlayan "Zhanaza" şiirini yazdı. Yani kendisi için bir hatıra şarkısı yazdı. Şiir şu kelimeleri içerir: "Işık dünyası, ışığınız ne kadar güzeldi." Bu şiir, Mukagali'nin ölümünden sonra Sagat Aşımbaev tarafından "Leninshil Zhas" gazetesinde yayınlandı. Böylece Mukagali bir kez daha okuyucuya göründü, Ne de olsa Leninshil Zhas gazetesi o zamanlar çok popülerdi. El ele geçen gazete, şairi son kez canlandırdı. "
Şairin isminin Alma-Ata sokaklarından birine verilmesi girişimiZamanbek Nurkadilov'a aitti
Adalet uğruna, olağanüstü şairin yaşamı boyunca şiirlerinin gerçek değerlerinde takdir edilmediğine dikkat edilmelidir. Ancak şairin ölümünden sonra eserleri değerlendirildi ve birkaç yabancı dile çevrildi. Şerefine, şairin sık sık barınma arayışına girdiği "yetim köşesi" lakaplı Rue Pasteur olarak adlandırıldı. Bu girişim Almatı'nın eski akımı merhum Zamanbek Nurkadilov'a aittir. Şairin şiirlerinden bazıları Özbekçe ve Kırgız dillerine çevrilmiştir. Mukagali mirasının incelenmesiyle birkaç doktora tezi savundu. Mukagali'nin eserlerine 700'den fazla makale, anı, şiir ve şiir ayrılmıştır. 1985'te, Kazak SSC Yazarlar Birliği Mukagali Ödülü'nü kurdu. 1999'da şair, Devlet Ödülü ile birlikte "Yüzyılın Şairi" unvanını aldı. Şairin 60. doğum günü vesilesiyle Karasaz'da bir müze açıldı. Mukagali'nin şiirleri, N. Tlendiev, D. Pakyshev, Sh.Kaldayakov, I. Zhakanov, A. Korazbaev, T. Rakhimov, M. Pustemov, T. Mukhamedzhanov, as gibi besteciler tarafından bestelendi. Tinuliev, B. Oraluly, T. Dosymov. 1999 yılında M. Makatayev'in "Amanat" kitabı Abai'nin adını taşıyan Devlet Ödülü'ne layık görüldü. 2008 yılında Mukagali'nin adını taşıyan yeni bir ödül kuruldu. Ve 2011 yılında şairin 80. yıl dönümü üst düzeyde kutlandı.
Şair Fariza'yı gerçekten sevdi mi?
İnsanlar Mukagali Makatayev ile Fariza Ongarsynova arasında duyguların yükseldiğini söylüyor. Medya ne diyor? Fariza Ongarsynova ile Mukagali arasındaki tanışma böyle oldu. S. Zhienbayev, bir defasında şairin kitabının editoryal analizi sırasında onu eleştirdi. Yani, aşkla ilgili şiirlerin nazik kız gibi doğayla çeliştiğini söylemeye başladılar. Makatayev'in kendisi eleştirmenlerden önce Fariza'yı savundu. Fariza Ongarsynova konuyu şu şekilde anlattı: "Mukagali uzak durdu, ama beni yakından gördü ve bunu biliyordum, ama onu aramadım ve onu ziyaret etmedim." Nitekim Fariza, ölürken Mukagali'nin yanında değildi, anma töreninde bile değildi. O sırada F.Ongarsynova, "Çocuk Kitapları Haftası" nın yapıldığı Bakü'deydi. Ne yazık ki Alma-Ata'ya uçak bileti yoktu. "Şairi son bir kez göremedim, onu son yolculuğuna çıkar, Daha sonra Alma-Ata'ya geri döndü, ”diye yazdı F. Ongarsynova. Şimdi, iki şair arasındaki ilişki hakkındaki gerçek bu.
Şairin yaşamı boyunca, çevirilerinden üç kitap yayınlandı.
Mukagali'nin şiirsel kitapları "Karlıgaşim, keldiң be?" "Mip-өzen", "mip-destan" ve diğerleri, "Қosh, mahabbat!" 1988'de. Şairin hayatı boyunca üç çeviri kitabı da yayınlandı. Şair, en sevdiği şairler W. Whitman, W. Shakespeare, N. Tikhonov, R. Burns, F. Ansari, A. Akopyan, A. Isaakyan, E. Yevtushenko, F. Morgun'un birçok şiirini Kazakçaya çevirmiştir. Mukagali'nin Y. Aleksandrov ve M. Kurgansev tarafından çevrilen eserleri "Ruhun Çağrısı" kitabında yayınlandı.

Kaynak:Все права защищены. Используйте активную ссылку на inform.kz 
https://www.inform.kz/ru/zhizn-napolnennaya-bor-boy-stala-vechnoy_a3751068


 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum