KARDA KÂRI GÖRDÜM - Prof. Dr. Nurullah Çetin

KARDA KÂRI GÖRDÜM - Prof. Dr. Nurullah Çetin
06 Şubat 2022 - 15:16

KARDA KÂRI GÖRDÜM
Nurullah Çetin


Bu sabah pencereden baktığımda bütün şehrin lapa lapa yağan bembeyaz kar örtüsüyle örtüldüğünü gördüm. Bir süre karla konuştum. Karın bana dedikleridir:

*Ey insan! Yağarken bana uzun uzun baktın, benden bir açıklama istediğin, benimle konuşmak istediğin belliydi. O zaman ben de sana sırrımı açayım: Lapa lapa yağarken yaratılıyordum. Biz fabrikasyon, zenaat eseri değiliz. Biz, yarattığı her şeyi bir bilgi ve bilince göre yapan bir Allah’ın yarattığı sanat eseriyiz. Bizi yaratan Allah’tır ve bu eylemde Allah Hayy ismi ile iş görüyor.

*Yağan her bir tanemizin resmini çektin. Gördüğün şuydu: Nasıl siz Hz. Âdem’den bu yana gelip geçmiş milyarlarca insan olarak hiçbirinizin parmak uçları, yüz şekilleri, biyolojik yapısı ve ruh dünyası birbirine benzemiyor ve hepiniz biricik, ayrı ayrı yaratılmış insanlarsanız biz de öyleyiz. Herbirimizin resmi, şekli ayrıdır, birbirinden tamamen farklıdır, biz de sizin gibi bir örnek değil tekiz. Bizi yaratan Tanrı birdir o da Allah’tır. Bizim yaratılışımızda tabiat, sebepler, doğa yasaları, kendi kendine oluş, rastgelelik gibi başka bir etkenin varlığı söz konusu değildir. Bu özelliğimizde Allah’ın Vahid ismi işgörür olmuştur.

*Aynı zamanda birbirine benzemeyen ayrı ayrı taneler oluşumuzda da Allah’ın Ehad ismi tecelli etmiştir.

*Allah bizi bilerek, bilgiyle yarattı. Bizi yaratanın yaratma bilgisinin sonsuz olması gerekiyordu yoksa biz az buz, yarım yamalak bilgi ile yaratılacak bir nesne değiliz. Bu da bizi yaratan Allah’ın Alim isminin bir yansımasıdır.

*Bizi yaratan Allah’ın evrene, dünyaya, güneşe, aya, her şeye hükmedebilmesi, bütün varlığı aynı anda kendi kontrolü altında tutabilmesi lazım. Bu da ancak Allah’ın Kadir ismi gereği olabilecek bir iştir.

*Herbirimizin resmi, paralel, simetrik yapılarıyla, geometrik şekilleriyle ustaca çizilmiş planlı projeli olarak tasarlanmış bilinç ürünü sanat eseridir. Bu boyutumuzda Allah’ın Munazzım ismi tecelli ediyor.

*Bizim resimlerimize baktığın zaman çok güzel resim tablosu seyreder gibi estetik bir zevk alıyorsun. Bizi Allah Cemil ismiyle böyle güzel yarattı.

*Biz size baharda, yazda buğday, meyve sebze gibi yiyecek ve su gibi içecek rızık olarak döneceğiz. Bu işlevimizle Allah’ın Rezzak isminin tecellisine mazhar oluyoruz.

*Ve nihayet biz bir süre sonra eriyip gideceğiz yani öleceğiz. Bu da Allah’ın Mümit isminin gereği olan bir durumdur.

*Ey insan! Sana bir ders daha vereyim. İçinde yaşadığın bütün şehri baştan başa beyaz bir örtüyle örttüm. Daha önce sen yeryüzünü kötülük, şirk, küfür, haksızlık, zulüm, hırsızlık, saygısızlık, baskı, eziyet, fuhuş, kumar, içki kirleriyle doldurup simsiyah karartmış ve leş gibi kokan bir cife çamuruna dönüştürmüştün. Kafanı bu kokuşmuş çamura gömmüş debelenip duruyordun. Şimdi bütün bu pisliklerin üstünü örtüyorum ve sana bembeyaz, yepyeni bir sayfa açıyorum. Bundan sonraki hayatında bu beyazı kirletme, başını cife çamurundan çıkar ve gökyüzüne bak.

Allah’a dön, ona inan, ona boyun eğ, onun emir ve yasakları doğrultusunda hayatına yeniden çekidüzen ver. Kendini, kalbini, ruhunu, beynini, dünyayı, tabiatı, başka insanları küfürle, şirkle, isyanla, kötülüklerle kirletme. Tertemiz, bembeyaz bir hayat yaşa, tevbe istiğfar et, titre ve kendine dön.

Bir de kimsenin hakkını hukukunu çiğneme, hak etmediğin şekilde ve usulsüz yollarla diğerin insanların hakkını gasbetme, haksız ve haram menfaat temini için kimseyle kavga etme. Bak biz koca gökyüzünde hiç tokuşmadan, itişip kakışmadan, birbirimizle çarpışmadan, birleşmeden Allah’ın bize tayin ettiği rotada aşağı iniyoruz. Eğer yukarda yağarken itişip kakışarak birleşseydik hepinizin başına dağ gibi kayalar halinde iner, sizi mahvederdik. Bakın usulca, sessiz, sakin, sükunet içinde kardeşçe iniyoruz. Ne birbirimize, ne size zarar veriyoruz. “Ey Allah’ın kulları kardeş olun!”(Hz.Muhammed)


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum