Karadeniz'de Türk varlığının geçmişi

Cemal Bahadır Şaybanoğulları'nın "Milletin Dirliği, Birliği ve Düzenliliği"ne adadığı, "Alaz Türklerinin (Lazlar) Tarihine Giriş" adlı araştırması tamamlanmasının 44 yıl sonrasında çocukları ve torunları tarafından düzenlenip yayınlandı.

Karadeniz'de Türk varlığının geçmişi
13 Nisan 2022 - 14:42

 

Karadeniz'de Türk varlığının geçmişi
                               Ahmet Yabuloğlu

Araştırmanın amacını, "Alaz Türkleri olarak adlandırılan Lazların tarihini ve göç yolları ile dünya üzerine dağılıp medeniyet kurarak devletleşmelerini incelemek" olarak belirten Cemal Bahadır Şaybanoğulları çalışmasını şu önsözle sunuyor:

"Yapılması planlanan çalışmalar, 1930'lu yıllarda düşünülmüş ancak çeşitli nedenlerden ötürü kırk yıl sonra yazılmaya başlanabilmiştir. İlerleyen yıllardan 1973 yılına gelinceye kadar araştırmacı tarafından çeşitli kütüphanelerde geniş kapsamlı araştırmalar yapılmış, doküman ve kaynak taramaları sonucu elde edilen verilerin ışığında 1 Kasım 1973 tarihinde yazılmaya başlanmış, aralıksız dört buçuk yıl üzerinde çalışıldıktan sonra 18 Ekim 1978 tarihinde tamamlanmıştır.

Alaz Türklerinin (Lazlar) Tarihine Giriş, etnik ve isim kökenleri, yapılan göç sellerinin araştırılması, gerçeğe, yani sağlam ve inandırıcı bir sonuca varabilmek açısından, Büyük Turan'a yani Türk okyanusuna dalmak demekti.

Bu koca okyanusun kaynağının neresi olduğu, nasıl gelişip bütün dünyaya nereden ve nasıl yayıldığı, hangi nehirlerle beslendiği de bu araştırmanın yol gösterici öğeleri oldu.

Alaz Türklerinin (Lazlar) Tarihine Giriş, bir tez olarak hazırlanmış, etnik olarak isim kökenleri, isimlerin türeyiş biçimleri ve Alaz Türklerinin göç selleri sonucu dünyaya dağılmaları, delilleriyle gösterilerek yazılmış ve araştırma tamamlanmıştır.

KKM Kitap Yayın Tel:(0312) 419 54 85
Kaynak:https://www.yenicaggazetesi.com.tr/karadenizde-turk-varliginin-gecmisi-530478h.htm


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum