İsrail'den Kürtlere bağımsızlık desteği

ABD’nin İsrail Büyükelçisi Ron Dermer, , Kürtlerle Yahudilerin ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi.

İsrail'den Kürtlere bağımsızlık desteği
05 Mart 2016 - 01:19

ABD, Kürtlerin özgürlüğüne arka çıkarken, Başbakan Netanyahu’nun da “Bağımsız Kürdistan devletinin kurulması” çağrısı yaptığı ortaya çıktı.

Kuzey Irak’taki Kürt yönetiminin başkenti Erbil merkezli “Kurdistan24” isimli siteye konuşan ABD’nin İsrail büyükelçisi Ron Dermer, Peşmerge güçlerinin IŞİD’e karşı mücadelesini överken, Kürtlerle Yahudilerin ilişkilerinin iyi olduğunu söyledi. Büyükelçi, “İsrail, Orta Doğu’da gerçekten özgürlüğü için savaşan halka sahip. Bu halk Kürt halkı. Kürt halkı ve Yahudiler arasında, İsrail ile Kürdistan arasında çok yakın bağlar olduğunu hissediyoruz. Kürt halkının güçlü savaşma ruhunu takdir ediyoruz. Mücadelelerini destekliyoruz” dedi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da geçen yıl haziran ayında yaptığı açıklamada “Kürtlerin kendi devletlerine sahip olmayı hak ettiklerini belirterek bağımsız bir Kürdistan devletinin kurulması” çağrısı yapmıştı.

Federalizm çağrısı

Kuzey Irak’taki Kürt yönetimi, Suriye’deki Kürt partilere federalizm çağrısı yaptı. Kürt  yönetiminden yapılan açıklamada, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt partilerine hitaben “Tek tavır ve ortak bir sesle federalizm konusunda ısrarcı olun” çağrısında bulunuldu. Açıklamada, “Suriye’de istikrarın sağlanması ve farklı oluşumlar arasında gerçek ortaklığın inşası için, ülkede federalizm sistemini destekliyoruz” denildi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Suriye’de ateşkesin ve siyasi geçişi öngören sürecin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, Suriye’nin bölünmesini öngören B Planının mümkün olabileceğini söylemişti. Öte yandan, ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’un, iş birliği imkanlarını görüşmek üzere İsrail’e geldiği bildirildi. İsrailli mevkidaşı Gadi Eizenkot’un davetlisi olarak gelen Dunford’un askeri yetkililerle görüştüğü kaydedildi. Ziyaret iki ülke arasındaki askeri iş birliğini güçlendirme amacını taşıyor. Dunford’un ziyaretinin, ABD’nin İsrail’e yaptığı yıllık 3 milyar dolar askeri yardımın artırılması yönündeki görüşmeler sürerken gelmesi dikkati çekti. İsrail, yardımın 2 milyar dolar artırılmasını istiyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum