İSA YUSUF ALPTEKİN

İSA YUSUF ALPTEKİN
15 Aralık 2019 - 13:37 - Güncelleme: 17 Aralık 2020 - 16:03
İSA ALPTEKİN
1901 - 1995


İsa Alptekin bütün dünya müslüman Türklerinin beşiği büyük Türkistan'ın doğu kısmını teşkil eden ve halen Kızıl Çin'in esaretialtında bulunan Doğu Türkistanda ,bu memleketin tarih merkezi Kaşgar vilayetine bağlı Yenihisar şehrinde 1901 yılında doğdu.Doğu Türkistan da fenni tedrisat yapan okul olmadığı için dini okulda okumuş fakat şahsi gayretleri ile her shada kendi kendisini yetiştirmiştir.

İsa Alptekin milli,dini,ve insani bakımlardanmçok şerefli bir dava uğrunda maddi ve manevi herçeşit fedakarlıklara,mahrumiyetlere ve müşkülatlara katlanarak,ailesi efradından ve hem-fikirlerinden yüzlerce kurban vererek,Rus ve Çin emperyalistlerinin gerek tehdit,gerekse tatlı okşamaları karşısında katiyen tereddüt ve acz göstermeyerek insan üstü bir azim,irade,sabır ve sebatla elli küsur seneden beri devamlı mücadele etmiştir.

İsa Alptekin'in siyasi hayatı Batı Türkistandaki Çin diplomatik misyonunda aldığı vazife ile başlar.Bilahare 1932 yılında milli mücadele gereği merkezi Çin'e geçen İsa Alptekin 1936 dan 1947 senesine kadar Milliyetçi Çin Parlementosunda Doğu Türkistan'ı temsil etti.Daha sonra Doğu Türkistan'a dönerek,Doğu Türkistan hükümetinin Genel Sekreterliğini ve Uygur Kültür Cemiyeti ile Doğu Trkistan Gençlik teşkilatının Genel başkanlığını yaptı.

Kızıl Çin'in Doğu Türkistan'ı istilasıyla birlikte 1949'da Keşmire iltica etti.Burada 4 yıl kaldıktan sonra 1954 yılında Türkiyeye geçti.

İsa Alptekin Çin'de ve Doğu Türkistan'da kaldığı seneler zarfında milli ve siyasi faaliyetleri cümlesinde olmak üzere ''Doğu Türkistan'ın Sesi,Tanrı Dağları,ve Altay''adlarında üç mecmua ile 'Erk' adında birde gazete çıkardı.Bu arada Türk-İslam dünyasından getirttiği kitaplarla ''Yusuf Has Hacib'' kütüphanesini kurdu.Bütün bu neşriyat ile milletini her bakımdan tanıtmaya çalıştı.

İsa Alptekin'in davasını anlatmak için Telif ettiği eserleri ise şunlardır;

1 - Doğu Türkistan Davası (Arapçaya çevrilmiş olup Mekede 5000 adet bastırılmıtır.
2 - Doğu Türkistan İnsanlıktan yardım istiyor (Türkçe)
3 - Türkistan Şehitleri (Türkçe)
4 - Demir Perde arkasındaki Müslümanlar (Arapça olarak basılmış olan bu eser daha sonra Malezya Hükümeti tarafından kendi dillerine çevrilerek 25 bin adet bastırılmıştır.
5 - Esir Doğu Türkistan İçin (Türkçe)
6 - Resimli Doğu Türkistan (Türkçe,Arapça,İngilizce)
7 - Büyük Türkistan Hkkında Muhtıra (Türkçe,Arapça,İngilizce)
8 - Doğu Türkistan'ın Hür Dünyaya çağrısı (Türkçe,Arapça,İngilizce)
9 - Doğu Türkistan'ın Sesi (Türkçe,Arapça,İngilizce,Uygurca)

İsa Alptekin 1960'da Yeni Delhide toplanan Asya-Afrika Konferansına,1962'de Bağdat'ta,1964'de Somalinin merkezi Mogadişu'da 1965'de Mekke'de 1978 yılında Karaçide toplanan İslam Konferanslarına katılarak 1980 yılında Mekkedeki Dünya İslam Birliği Kurucukar meclisi azalığına seçilmiş 1981,82,84,85,87 yıllarında Rabıtanın Mekkede toplanan yıllık mutad toplantılarına katılmış.Bu konferans ve toplantılarda faydalı konuşmalar yaparak Doğu Türkistan için önemli kararların çıkmasına sebep oldu.
Türkiyedeki Doğu Türkistanlılarla birlikte ''Kominizmi Telin'' mitinglerine katıldı.

Doğu Türkistan Göçmenler Derneğinin kurucusu ve 20 yıl başkanlığını yapan İsa Alptekin,1983 yılında Doğu Türkistan Neşriyat Merkezini kurdu.

İsa Alptekin Doğu Türkistan için ideallerini gerçekleştirmek için yıllardan beri maddi ve manevi fedakarlığa,her mahrumiyete katlanarak bir çok önemli faaliyet ve teşebbüslerde bulundu.Bu teşebbüs ve faaliyetler esnasında 1926 dan ölümüne kadar kara,deniz,hava üzerinden binlerce kilometre katederek herbirine 1-7 defa olmak üzere tam 30 memleketi ziyaret etti. Bu memleketler sırasıyla şunlardır; Rusya, Çin, Hong-Kong, Filipin,  Malezya-Seylan, Burma, Hindistan, Pakistan, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Lübnan, Irak, Suriye, İran, Afganistan, Aden, Somali, Batı Almanya, Avusturya, İsviçre, Fransa, Belçika, İngiltere, Amerika, Japonya, Endonazyave Tayland.

İsa Alptekin davası uğruna seyahat ettiği bu memleketlertin bazılarının Kralları,Cumhurbaşkanları,Başbakanları,Bakanları,dini milli ve siyasi liderleri,ünlü gazeteci ve şahsiyetleri yanında herdereceden halkla görüştü,temaslarda bulundu.

İsa Alptekin,görüştüğü bu mümtaz şahsiyetlerden Rus,Çin esiri müslüman Türklerin milli kurtuluş davalarını desteklemelerini meseleleriyle ilgilenmelerini ve onların davalarınıBirleşmiş Milletlere götürerek savunmalarını istedi.

İsa Alptekin Doğu Türkistan davasını anlatmak için çeşitli defalar devlet büyüklerine muhtıralar takdim etti.Bu muhtıralarda İsa Alptekin,çok iyi bildiği ve uygulamalarına bizzat şahit olduğu kominizmin sinsi taktikleri ve hakkında etraflı bilgiler verdi.

İsa Alptekin 17 Aralık 1995 de hayata gözlerini yummuştur.

Kaynak: http://gokbayrak.com/sayfa/isa-yusuf-alptekin

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum