İran'da Kurulan Fuzuli Okuma Derneği Başkanı Hacı Mustafa Golizade Aliyar'la yapılan ropörtaj

Türk Şair Fuzuli adına İran'da kurulan derneğin başkanı Hacı Mustafa Golizade Aliyar ile yapılan söyleşi

İran'da Kurulan Fuzuli Okuma Derneği Başkanı Hacı Mustafa Golizade Aliyar'la yapılan ropörtaj
06 Ekim 2021 - 09:48 - Güncelleme: 06 Ekim 2021 - 19:05

Büyük Türk İslam şairi Fuzulinin İranda ilk fuzuli hani (fuzuli okuma) derneğinin yönetim başkanı sayın hacı golizade aliyar muhabirimizin sorularına şoyle yanıt verdi:

Ekim 2017'den,  Urmiye'de ilk kez sanat alanında "Fuzuli hani Çemberi"ni kurdum ve  hafta boyunca şairler ,yazarlar ve sanat sevenlerinin katılımıyla yönettim.  Hekim Molla Muhammed Fuzuli'nin Türkçe, Arapça ve Farsça şiir ve eserlerinin doğru okunması, açıklanması, yorumlanması ve anlamıyla yapılan 
Şimdiye kadar 51 seans yaptık ve çoğu seansta şiirleri ve eserleri kendim okudum ve yorumladım ve dinleyiciler (25 üye, bay ve bayan) tekrar etti.

Dr. Saeed Soleimanpour, Bahram Asadi, Gholamreza Daneshfaruz, Shahroh Nakaei gibi bazı edebiyat profesörler ve edebiyat uzmanları'da  şiir okuma seanslarımıza katılmışlardır.

Sahand Barzegar, 12 yaşında ve şu anda 15 yaşında olan çemberin en genç üyesiydi.

Aynı zamanda bu 4 yıllık süreçte Urmiye Radyo ve Televizyonu'nda  şiirler ve dini eserler başta olmak üzere 50'ye yakın fuzuli şiirleri seansı okudum ve kamuoyuna tanıttım. 

Büyük Azerbaycan şairi ve yazarı Hacı Mayil Aliyev'in kütüphanesinin el yazması da dahil olmak üzere Fuzuli'nin Divanı'nın çağdaş baskısının bilimsel baskılarında eski el yazmalarını kullandım.

iran'nın tanınmış türkçe ,farsça ve arapça edebiyat araştırmacı ,din alimi ve gazeteci yazar hacı mustafa golizade aliyar kimdir:

Dinalimi, edib, şair, gazeteci, Yazar, şahname araştırmacısı, Fuzuli araştırmacısı hacı mustafa golizade aliyar  (1341şemsi) 1962 yılında İran'nın Doğu Azerbaycan Eyaletinin tebriz şehrinin yakınlarında doğulmuştur.

Kendisi Mohammad Akif ersoy, Yahya Kamal ve Osmanlı Edebiyatı Nin araştırmacısıdır.

 Meraklı bir çevre oluşturmanın tarihi ve gerekliliği Fuzuli_hani_(fuzuli şiirleri okuma çemberini), 8 Ekim 2017 Pazartesi günü, Batı Azerbaycan batı azerbaycan islami sanatlar idaresi başkanı Bay Ahad Hooshmand Qarabagh'ın izniyle, Mustafa Golizade Aliar tarafından Urmiye'deki iranın islami sanatlar idaresinin edebi yaratımlar biriminde kuruldu. şahin Haşemi, Yasin Hacizadeh, Milad Rafiyi, Hossein Alizadeh ve Mostafa Golizadeh Aliar bu çemberenin ilk uyeleri oldular. Ayrıca batı azerbaycan il radyo ve televizyonları tarafından program olarak aynı seanslarda yayınlanmıştır.Bu, Urmiye'deki ilk Fuzuli okuma çemberi ve resmi bir idari kurumun kalbındeki ilk Fuzuli okuma çemberi olup, kelimenin tam anlamıyla bir edebi şiir okuma çemberi haline gelmiştir.Hiçbir yerde böyle bir buluşma yok.

Çalıştay, iki haftada bir Salı öğleden sonraları toplantıda hazır bulunan üyelerin çoğu tarafından bir şiirin öğretilmesi, prova edilmesi ve okunması şeklinde çalıştay olarak gerçekleştirilmiş ve kurulmuştur.

İkinci oturumdan itibaren, katılımcılar on iki kişiye ulaştı ve bu şekilde iki buçuk yıllık bir süre içinde bazıları ayrıldı ve bazıları eklendi.

Bu çemberin Urmiye ve vilayetin edebi ortamında ve hatta diğer vilayetlerde benzeri görülmemiş etkisi ve akışı kimseden gizli değildir.

Meraklı okuma çemberi oluşturmanın ve oluşturmanın gerekliliği, her şeyden önce Hekim Fuzuli'nin dil ve düşüncesinin bu öğretim yöntemiyle hiçbir yerde çemberin olmamasıydı.

İkinci olarak, başta edebiyat ve düşünce olmak üzere toplumun düşüncelerinin, Ve İnternet  ve Evler ve edebiyat çevrelerinde büyük merak uyandıran ismin adı yankılandı.

Üçüncüsü, Urmiye'de  Divan-e Hakim'i birçok kez yayınlayan, çalışkan yazarlar ve bilim adamları da dahil olmak üzere Bahram Asadi ve Dr. Mohammad Hossein Vahid Asr gibi yazarların katılımıla seansılar ve çembereler kuruldu. Bu nedenlere göre Fuzuli_hani eğilimi olan Fuzuli okuma çemberinin de sürekli olması gerekliydi. Dr. Saeed Soleimanpour,  Golamreza Daneshforuz (Shabgard), Dr. Rasoul Esmailzadeh (Düzal), Bahram Asadi, şahroh Nakaei ve  gibi profesörlerin varlığı ve katılımıyla Bugün, bu atölye ve özel çevre, sürekli, güncel ve aktif edebi çevrelerden biri haline geldi.

yazar: mehdi dehkan


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum