Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesinin "Kitap Kahvem" Açılışı Yapıldı

Manisa Yunus Emre Millet Çarşısı içinde çok sayıda davetlinin katılımı İle “Kitap Kahvem” açılışı gerçekleşti. Dernek Başkanı Op. Dr. Muzaffer Yurttaş'ın konuyla ilgili yazısı

Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesinin "Kitap Kahvem" Açılışı Yapıldı
05 Ekim 2021 - 13:49 - Güncelleme: 05 Ekim 2021 - 13:58
Kitap ve Kahve Kokusu!
Op. Dr. Muzaffer Yurttaş

Hiç bir taklit aslının yerini tutamaz. Pandemi şartlarında yapılan uzaktan eğitim de yüz yüze eğitimi özletti. Şimdi tekrar sınıflar doldu, okul bahçeleri şenlendi. Evet olağanüstü şartlarda uzaktan eğitim bir model olarak akılda bir kenarda tutulabilir. Ancak uzaktan eğitim değil sadece öğretim olur, eğitim yüz yüze olur. Eğitimsiz öğretim tek kanatlı kuş gibi eksik kalır. İrfansız ilim, eğitimsiz öğretim olamayacağı gibi terbiye vermeden verilen talim de özgüven zehirlenmesine dönüşmüş, saygı ve sevgiden uzak yeni yetmelerin toplumda giderek artmasına neden oluyor. Terbiye aileden başlar. Ne yazık ki, bugünkü mevcut eğitim metodu eğitilen kişilerin hakiki bir şahsiyet sahibi olmasına vesile olamıyor. Sonuçta diploma sahibi ama adam olamamış yetişkinlerim artması kaçınılmaz oluyor.
Teknolojik geliştikçe yeni yöntemler de geliyor. Bunlardan birisi de e kitaplar. E kitap güzel bir çalışma olsa da, gerçek kitaptan okumanın yerini tutmuyor, aynı hazzı vermiyor. Ben dergiyi elime alıp, parmağım İle sayfalarını çevirebilmeliyim. Kitabı okurken altını çizebilmeli, yan taraflarına notlar alabilmeliyim. Bir arkadaşım e kitaptan bahsedince, ona bir fincan kahve resmi gösterdim. “Kahve kokusunu alabildin mi?” diye sordum. “Hayır, alamadım” deyince, ona “işte gerçek kitap kokusunun yerini hiçbir şey tutmaz” diye cevap verdim.
Hafta sonunda Manisa Yunus Emre Millet Çarşısı içinde çok sayıda davetlinin katılımı İle “Kitap Kahvem” açılışı gerçekleşti. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi tarafından hayata geçirilen ve Gençlik Spor Bakanlığı’nın desteklediği proje ile artık burada kitap müdavimleri, sakin bir köşede kitaplarını okurken ücret ödemeden çay ve kahvelerini yudumlayabilecekler. Yazarların buluşması, imza günleri, şiir akşamları, kitap tahlilleri, resim ve fotoğraf sergileri yapılabilecek. Masa tenisi, satranç gibi aktiviteler, söyleşiler gerçekleştirilebilecek.
Okuduğunuz kitapların bir köşede kendi haline terk edilmiş halde atıl durmasını istemiyorsanız Kitap Kahvem’e bağışlayabilirsiniz. Burada toplanan kitapların bir kısmı köy okullarına bağışlanıyor. Kütüphanenin bulunmadığı köylerdeki çocukların ve gençlerin kitaba ulaşması için “Köy Okullarına Kitap Projesi” güzel bir çalışma. Bu projede sizin de tuzunuz olsun istemez misiniz?
İyilikler anlatıldıkça ve konuşuldukça iyilik, kötülük anlatılıp konuşuldukça kötülük çoğalacaktır. Her akşam televizyonlarda, basında şiddet, kavga ve kötü örnekleri görmekten usandık. Artık güzel şeyler görmek istiyoruz. Ruhumuzun dinlenmeye, sakinliğe ihtiyacı var. İşte bu gibi yerlerin çoğalmasını arzu ediyoruz.
Bu yıl Yunus Emre Yılı. Onun insan odaklı eğitim metodunu öğrenip uygulamalıyız. Onun samimiyetine ve sohbet halkasına muhtacız. Diz dize ve yüz yüze oturup gönüllere dokunmaya toplum olarak ihtiyaç duyuyoruz. Bir kitabı alıp onun çevresinde oturup çay ve kahve eşliğinde muhabbete muhtacız. “Oku!” emrine uyarak okuyanlara binlerce selam ve hürmetle!

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum