26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi: Sultan Alparslan'ın tarihi zaferi

26 Ağustos 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi: Sultan Alparslan'ın tarihi zaferi
26 Ağustos 2021 - 17:23

26 Ağustos 1071’de bugün Muş’un Malazgirt Ovası’nda Selçuklu Hükümdarı Alparslan idaresindeki Büyük Selçuklu ordusu ve Romen Diyojen yönetimindeki Bizans ordusu karşı karşıya geldi. Tarihe Malazgirt Meydan Muharebesi olarak geçen bu savaştan, Selçuklu ordusu kesin zaferle ayrıldı ve Türklere Anadolu’nun kapıları ardına kadar açıldı.

Malazgirt Meydan Muharebesi ile Selçuklu Hükümdarı Alparslan, büyük bir zafere imza attı. 950 yıl önce, Bizans İmparatoru Romen Diyojen’i yenen Alparslan, Anadolu’nun kapılarını Türklere açtı ve Anadolu Türk yurdu haline geldi. Bitlis’te yer alan tarihi Ahlat ilçesinde bu yıl 26 Ağustos Malazgirt Zaferi’nin 950. yıl dönümü etkinlikleri yapılıyor. 1071 Malazgirt Zaferi’nin yıl dönümü kapsamındaki faaliyetlerde, geleneksel Türk savaş sanatlarından örnekler davetlilerin beğenisine sunuldu.

Malazgirt Zaferi'nin önemmi ne? Malazgirt nerede? - Son dakika haberleri

MALAZGİRT ZAFERİNİN TÜRK TARİHİ AÇISINDAN ÖNEMİ

Malazgirt Meydan Muharebesi 26 Ağustos 1071 tarihinde Türklerin zaferi ile sonuçlandı. Böylece Anadolu’nun kapıları Türklere açıldı; Türk birlikleri Anadolu’ya girmeye başladı. Türkiye tarihi başladı. Malazgirt Meydan Muharebesi, gerek Türk gerek İslam gerekse dünya tarihi açısından kısa ve uzun vadede belirleyici sonuçların ortaya çıkmasına neden olmuştur. Savaştan sonraki on yıl içerisinde Müslümanlar Anadolu’nun Batı uçlarına kadar ulaşmış ve 1075 yılına gelindiğinde İznik merkezli Türkiye Selçuklu Devleti’nin temelleri atılmıştır. İslâm dünyasında Selçuklu sultanlarının liderliğini üstlendiği yeni bir devir açılırken Bizans İmparatorluğu da 1453 yılında İstanbul’un fethine kadar devam edecek olan bir çözülme dönemine girmiştir.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ömer Cihad Kaya
26 Ağustos 2021, 10:21

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum