İki Garo'nun Hikayesi

Sean Patrick Smyth yazdı

İki Garo'nun Hikayesi
00 0000 - 00:00 - Güncelleme: 09 Şubat 2017 - 18:48

Sean Patrick Smyth -

Araştırmacı yazar

Başkanlık sistemi öngören anayasa değişiklik teklifinin 14 Ocak 2017 günü yapılan görüşmeleri sırasında HDP’li Milletvekili Garo Paylan Meclis Genel Kurulu’nda “Dedelerimizin başına ne geldiğini biliyoruz” diyerek Ermeni ve diğer Osmanlı azınlıklarının soykırıma tabi tutulduğunu iddia etti. Paylan daha önce benzer provokatif sözlerle kamuoyunun ilgisini çekmişti.

21 Nisan 2016 tarihinde HDP’li Paylan, mecliste Osmanlı Meclis-i Mebusan’ın Ermeni milletvekillerinin öldürülmesi üzerine bir konuşma yaptı. Bu meseleyi “haysiyet meselesi” olarak adlandıran Paylan bu kişilerin nasıl öldüğünü ve gömüldükleri yerleri bulmak için bir komisyonun kurulmasını önerdi. Konuşması esnasında, Paylan “Yüzleşmek iyileşmek demektir” diyerek öldürülen Ermeni Milletvekilli olduğunu iddia ettiği kişilerin fotoğraflarını gösterdi. Paylan’ın konuşmasını haber yapan medya Paylan’ın sözlerini sorgusuzca tekrar etti. Fakat medya çok önemli bir detayı göz ardı etti.

PROVOKATÖR BOMBACI

Gösterilen resimlerden biri, Armen Garo lakabıyla bilinen Karekin Pastırmacıyan’ındı. Pastırmacıyan 1872 yılında Erzurum’da doğdu. Fransa’da öğrenciyken Ermeni Devrimci Federasyonu’nun (Taşnak Komitesi) fikirleriyle tanıştı. En çok 1896’da Osmanlı Bankası’na yapılan bombalı saldırıdaki rolüyle tanınıyor, ki bu saldırı amacına ulaşıp karşılığa sebep oldu. Pek çok Ermeni İstanbul’da öldürüldü ve Taşnak liderleri Avrupalıların olaya müdahil olmalarını bekledi. Ama beklenen müdahale olmadı. Sonra Pastırmacıyan Azeri Türklerinin katliamında yer aldığı Kafkaslarda 1905 yılında ortaya çıktı. 1908’de İkinci Meşrutiyet ilanından sonra, Pastırmacıyan Erzurum Milletvekili oldu. 1914 yılında Pastırmacıyan doğu illerinde reform yapılması fikrini yaymak için Avrupa’ya yolculuk etti. https://www.aydinlik.com.tr/ozgurluk-meydani/2017-ocak/katliamciyi-magdur-gosteriyor

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum