İdlib'in önemi nedir ve Türkiye'ye etkileri nelerdir?

İdlib'in önemi nedir ve Türkiye'ye etkileri nelerdir?
13 Mart 2020 - 21:11

Suriye’nin en büyük şehirlerinden olan İdlib, farklı kültürlerden insanların bir arada yaşadığı kozmopolit bir yapıya sahiptir. Türkiye sınırında olması sebebi ile Suriye Rejim güçlerinin saldırıları sonucunda çok fazla göç alan İdlib 4 milyon sivilin sığındığı bir kent haline geldi.

2,4 Milyon yerli nüfusu bulunan İdlib’de 1.3 Milyon kadar da göç ile gelmiş siviller bulunmaktadır.

İdlib gerek Suriye gerekse Türkiye için stratejik önemi sahip bir konumda bulunmaktadır. Özellikle de ülkenin en büyük otoyollarından olan M5 otoyolu ile Suriye, Ürdün ve Türkiye’ye birbirine bağlamaktadır. Esed rejiminin kalesi olarak ifade edilen “Lazkiye” şehri ile sınır olması ve Rusya’ya ait Hımeymim Üssü’ne yakın olması İdlib’in önemini arttırmaktadır.

Ülkenin diğer bölgelerinde devam eden saldırılardan kaçan yerli halkın sığındığı ve toplandığı bir bölge olan İdlib, halihazırda 3,5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapan Türkiye için kritik ve stratejik bir öneme sahiptir. Nüfus bakımından kalabalık olan İdlib’de meydana gelecek askeri mücadeleler neticesinde Türkiye ve Avrupa yeni bir göç dalgası ile karşı karşıya kalabilir. Özellikle İdlib’de birçok farklı radikal dini grupların varlığı da İdlib ile ortak sınıra sahip bulunan Hatay ilimiz dolayısı ile Türkiye için ciddi bir risk oluşturmaktadır.

Kaynak: https://www.eansiklopedi.com/idlibin-onemi-nedir-ve-turkiyeye-etkileri-nelerdir/?fbclid=IwAR3AJIdCABAQ7i84Efwkv7RWG161dKpAzAFw0DDuBKn6j2AllYPAUUD0H_o

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum