GÜNEY AZERBAYCAN'DA ERMENİSTAN'A DESTEK ÇIKAN TAHRAN REJİMİNE YOĞUN PROTESTO!

GÜNEY AZERBAYCAN'DA ERMENİSTAN'A DESTEK ÇIKAN TAHRAN REJİMİNE YOĞUN PROTESTO!
02 Ekim 2020 - 11:15

Güney Azerbaycan’da Ermenistan’ı destekleyen İran yönetimine karşı protesto gösterileri başladı.

Güney Azerbaycan başkenti Tebriz’de, halk sokağa döküldü. Bugün akşam saatlerinde Güney Azerbaycanlı aktivistlerin çağrısı üzerine Tebriz, Erdebil, Urmu, Sulduz ve Zencan sokaklarında, “Karabağ bizimdir bizim olacak, Nurduz Gümrüğü Kapatılsın, İleri, İleri Azerbaycan askeri” sloganları atıldı.

GÜNEY AZERBAYCAN AYAĞA KALKTI

Tebriz’deki eylemlerden yayımlanan videolarda, halkın pazar meydanına doğru yürüdüğü görülüyor. Sosyal medya ve Güney Azerbaycan halkının geçen haftadan beri İran hakimiyeti üzerindeki baskısından dolayı şu ana kadar Tebriz’de, polis ve silahlı güçlerin ağır müdahalesi tespit edilmedi. Ancak edinilen son bilgilere göre, İran polisinin bazı bölgelerde pompalı tüfek ve gazla protestocuları dağıtmaya çalışıyor.

Tahran yönetiminin, ateşkesi ihlal ederek Azerbaycanlı sivillere saldıran Ermenistan’a destek vermesinin ardından Güney Azerbaycan’da yoğun gösteriler başladı. Göstericiler, Azerbaycan’ın Ermeni işgali altındaki Dağlık Karabağ’a yönelik harekatına da destek verdi. Güney Azerbaycanlıların protestolar kapsamında, “Rus, Fars, Ermeni; Azerbaycan düşmanı” sloganlarını atması dikkat çekti.

AZERBAYCAN, DAĞLIK KARABAĞ’DA TOPRAKLARINI GERİ ALIYOR

Toprak bütünlüğünü yeniden sağlamak için harekete geçen Azerbaycan, Dağlık Karabağ’daki ilerleyişini açıkça “kurtuluş savaşı” olarak nitelendirdi. Uluslararası ilişkiler literatüründe “dondurulmuş sorun” olarak ifade edilen Dağlık Karabağ’da çatışma her geçen gün şiddetleniyor. Azerbaycan, en üst perdeden çözümün artık müzakere masasında değil sahada olduğunu vurguladı ve Dağlık Karabağ’daki topraklarını işgalden kurtarmak için kara harekatı başlattı.

30 Eylül 2020 itibarıyla Azerbaycan, çok yüksek ve stratejik öneme sahip dağlık bölgeler de dahil olmak üzere 7 köyü işgalden kurtardı. Stratejik Murov Dağı’nda hakimiyeti ele aldı. Bakü yönetiminin tarihi nitelik taşıyan harekatı sonucunda, 1994 ateşkesine kadarki süreçte Ermenilerce işgal edilen toprakların önemli bir kısmı işgalden kurtarıldı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 2300 Ermeni askerinin etkisiz hale getirildiğini ifade etti. Ermenistan’a ait pek çok zırhlı ve askeri teçhizat imha edilirken; Erivan, yine sivilleri hedef alarak 16 Azerbaycan Türkünü katletti. Azerbaycan ordusunun, Ermeni işgalindeki Dağlık Karabağ’da ilerleyişi sürüyor.

Karabağ, Azerbaycan’da Kür ve Aras nehirleri arasındaki dağlık bölgeye Azerbaycan Türkleri tarafından verilen bir isimdir. Bölgede,  Ağdam, Kelbecer, Laçın, Cebrail, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan isimli yerleşim yerleri bulunmaktadır. Sovyetler Birliğinin 1989’da bölgede önce özerklik ilan edip sonradan Azerbaycan’a bağlamasını kabul etmeyen Ermenistan, Dağlık Karabağ’ın başkenti Hankendi’de Azerbaycanlılara saldırmaya başladı. Rusya’nın da desteğini alan ve Azerbaycan’ın hazırlıksız olmasını fırsat bilen Erivan, sivil katliamlarıyla Dağlık Karabağ ve çevresine yönelik işgal sürecini başlattı. Tarihler 28 Aralık 1991’i gösterdiğinde Ermeni birlikleri Dağlık Karabağ’ın merkezi Hankendi’yi işgal etti.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum