KIRGIZİSTAN, PARLAMENTO SEÇİMLERİNE HAZIR

KIRGIZİSTAN, PARLAMENTO SEÇİMLERİNE HAZIR
02 Ekim 2020 - 11:12

Kırgızistan, 4 Ekim 2020’de gerçekleşecek Meclis milletvekili seçimlerine hazırlanıyor. Bu hafta sonu gerçekleşecek olan Meclis seçimlerinde 16 partiden 1920 milletvekili adayı yarışacak.

Kırgızistan’da 4 Ekim 2020 seçimleri ülkede demokrasinin oturması ve parlamenter sistemin işleyişi açısından oldukça önemli bir beklenti yaratıyor. Seçim propaganda sürecinde küresel pandemi nedeniyle partilerin toplu etkinlikler ve konserler düzenlemesine izin verilmedi.

KUBATBEK BORONOV: KIRGIZİSTAN 4 EKİM PARLAMENTO SEÇİMİNE HAZIR

Kırgızistan Başbakanlık merkezinde konuya ilişkin bir basın toplantısı düzenleyen Hükümet Başkanı Kubatbek Boronov, 4 Ekim 2020’de yapılacak olan parlamento seçimlerine hazır olduklarını söyledi.

Kuvatbek Boronov

Tüm Kırgızistan vatandaşlarının seçimlere katılarak vatandaşlık görevini yerine getireceğine ve özgürce oy vereceğine inandığını ifade eden Kuvatbek  Boronov, “Her vatandaşımızın sağlığı bizim için son derece önemlidir. Bu nedenle seçmenleri, parti üyelerini ve devlet görevlilerini seçim sırasında koronavirüse karşı uygulanan sağlık kurallarına uymaya çağırıyorum.” dedi.

Kırgızistan Cumhuriyeti Meclisi, 120 milletvekilinden oluşuyor. Milletvekilleri 5 yıllık bir süre için seçiliyor. Bir siyasi parti en fazla 65 milletvekiline sahip olabiliyor.

Kırgızistan, yakın zamanda siyasi partilerin parlamentoya girme şartlarını yeniden düzenlen “Cumhurbaşkanı ve Milletvekili Seçim Kanunu”nda değişiklikler yaptı. Seçim barajı yüzde 9’dan yüzde 7’ye düşürüldü.

KIRGIZİSTAN PARLAMENTO SEÇİMLERİNDE 16 PARTİ YARIŞACAK

Kırgızistan Meclisi

Kırgızistan’da seçimlere katılacak partiler şunlar; Kırgızistan’da Birimdik (Birlik), Mekençil, İman Nuru, Mekenim Kırgızistan, Reforma, Ata Meken, Zamandaş, Bütün Kırgızistan, Sosyal Demokrat, Meken Intımagı, Afganistan’daki Savaş Gazileri ve Diğer Yerel Askeri Çatışmaların Katılımcıları Partisi, Ordo, Bir Bol, Respublika (Cumhuriyet), Kırgızistan ve Çon Kazat.

Ülkede 7-15 Eylül tarihleri arasında yapılan telefon anketlerine göre ülkedeki seçmenlerin yüzde 77’si milletvekili seçimlerinde oy kullanmayı düşündüğünü ifade etti.

Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu Başkanı Nurcan Şayldabekova, seçimlerle ilgili kamuoyunu bilgilendiren bir açıklama yaptı. Kırgızistan’da toplam 3 milyon 523 bin 532 seçmenin kayıtlı olduğunu söyleyen Şayldabekova, “Seçmen sayısı 2015 yılına göre 762 bin 235 kişi, 2017 cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre ise 497 bin 762 kişi artış gösterdi.” açıklamasında bulundu. Buna göre Kırgızistan’da 2 bin 474, Kırgızistan’ın yurt dışındaki büyükelçilik ve temsilcilik binalarında ise 44 adet sandık kuruldu.

Kırgızistan Seçim 2020

KIRGIZİSTAN DEMOKRASİSİNE TÜRKİYE’DEN DESTEK GELDİ

Kırgızistan’da seçimlerin demokratik bir şekilde yapılabilmesi için çeşitli uluslararası destekler de sağlandı.

Türkiye Cumhuriyeti, Kırgızistan’daki milletvekili seçimleri sürecinin güvenirliği için seçmen tanıma cihazlarını sayısını artırmak amacıyla Kırgızistan Merkez Seçim Komisyonu’na 100 bin dolar tutarında yardım çeki iletti. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP), seçimler için Seçim Komisyonu’na (MSK) çeşitli ekipmanlar teslim etti. Ayrıca, UNDP seçim destek projesi çerçevesinde İsviçre, Almanya ve Japonya hükümetlerinin de maddi yardımları iletildi. Kırgız Cumhuriyeti Seçim ve Referandum Merkez Komisyonu (MSK) 42 uluslararası gözlemciyi seçimlerin demokratik işleyişi ile ilgili rapor vermeleri için akredite etti. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) seçimler için 24 uzun vadeli ve 350 kısa vadeli gözlemci görevlendirdi.

Ayrıca Kırgızistan İçişleri Bakanlığı milletvekili seçimlerinin güvenliğini sağlamak için olağan üstü bir çalışma programı planlayarak sandıklarda 11 bin 507 polisin görev başında olacağını açıkladı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Günün Başlıkları