İSTANBUL'DA ÇİN BASKILARINA KARŞI DOĞU TÜRKİSTAN EYLEMİ

İSTANBUL'DA ÇİN BASKILARINA KARŞI DOĞU TÜRKİSTAN EYLEMİ
02 Ekim 2020 - 11:19

Doğu Türkistan’ın işgalinin 71. yıl dönümü İstanbul’da protesto edildi. Türkiye’de yaşayan Uygur Türkleri İstanbul Beyazıt Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi.

Türkiye’deki 23 Doğu Türkistanlı sivil toplum kuruluşunun öncülüğünde 1 Ekim 2020 tarihinde yapılan basın açıklaması, 103 ülkede 72 Doğu Türkistanlı teşkilat tarafından eşzamanlı gerçekleştirildi.

DOĞU TÜRKİSTANLILARDAN İSTANBUL’DA ÇİN ZULMÜNE KARŞI BİRLİK MİTİNGİ

İstanbul’da gerçekleşen basın açıklamasında, Uygur Türklerinin Beyazıt Meydanını doldurduğu görüldü. Ellerinde Doğu Türkistan’daki zulme ve soykırım faaliyetlerine son verilmesi için çağrı yapan pankartlar taşıyan Doğu Türkistanlılar, eylem boyunca sosyal mesafe kurallarına uygun davrandı.

Basın açıklaması ve eylem sırasında, Doğu Türkistanlı teşkilat başkanları konuşmalarını gerçekleştirdi. Yapılan konuşmalarda, Çin’in halen Doğu Türkistan’da milyonlarca Uygur Türküne karşı ortaya koyduğu baskı ve asimilasyon politikalarına karşı tepkiler yükseldi.

Doğu Türkistan İnsan Hakları İzleme Derneği Başkanı Nureddin İzbasar, basın açıklaması ve eyleme ilişkin QHA’ya açıklamalarda bulundu. İzbasar, 28 Doğu Türkistan sivil toplum kuruluşunun, Beyazıt Meydanı’nda Çin’in uyguladığı insan hakları suçlarını basın açıklamasıyla kamuoyunun gündemine getirdiğini bildirdi. İzbasar, günümüzde Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında köle işçilik, çocukların ailelerinden ayrılması ve Uygur kadınlara yönelik doğum kontrol uygulamaları gibi hak ihlallerine imza attığını ve basın açıklamasında bunlara yer verildiğini kaydetti.

“DOĞU TÜRKİSTANLILAR, BAĞIMSIZLIKTAN VAZGEÇMEYECEK”

Uygur aktivist, “Çin’in şu an Doğu Türkistan’da uyguladığı faaliyetler, tam olarak soykırımdır. 1948 BM Soykırım Suçlarını Önleme Yasasına aykırıdır. Basın açıklamasında bunları ortaya koymaya çalıştık. Doğu Türkistan diasporasının birlik ve beraberliğe ihtiyacı olduğunu ortaya koyduk. Ayrıca basın açıklamasında, Doğu Türkistanlıların, Türkiye’den bazı istekleri olduğunu söyledik. Dünya üzerindeki Doğu Türkistanlıların net ve açık bir şekilde bağımsızlık istediğini ve bundan asla vazgeçmeyeceğini ifade ettik.” sözleriyle gerçekleşen basın açıklamasının ayrıntılarını paylaştı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum