FATİH SULTAN MEHMET'İN BOZDAĞ'DAKİ ÇINARLARI

FATİH SULTAN MEHMET'İN BOZDAĞ'DAKİ ÇINARLARI
08 Ağustos 2023 - 09:56
FATİH SULTAN MEHMET'İN BOZDAĞ’DAKİ ÇINARLARI

Yazan: Cemre TUNCER


   Günümüzde İzmir’e bağlı iken önceleri Manisa Saruhan sancağına bağlı olan Bozdağ kasabasında meşhur çınar ağaçları vardır.   O zamanlar Manisa'da Şehzadelik yapan ve Molla Gürani gibi hocalardan ders alan Fatih Sultan Mehmet’in günümüzde olduğu gibi yaz tatili diye bir kavramları yoktu. Durum böyle oluunca Manisa'nın yaz aylarındaki sıcağından kurtulmak için yaz aylarında Bozdağ'da bulunan yazlık saraylarda ders çalışarak, atış talimleri yaparak, at binmeyi öğrenerek geçirirdi.

20230805-_DSC0278.jpg
Fatih Sultan Mehmet gibi Manisa'ya gelen şehzadelerin Bozdağ'a çıkmalarında tek etken serinlik değildir. Çünkü aynı dönemde Aydınoğulları Beyliği’nden kalma eski başkent Birgi’nin medreseleri bulunmaktadır. Buradaki ilim irfan yuvasında yetişen nice bilginler, Fatih Sultan Mehmet’in eğitimine katkı sağlamıştır.  Fatih çok yetenekli  ve savaşçı bir  hükümdar olmasının yanında 6 dil bilen tam anlamıyla entelektüel biriydi ve şehzadeliği sırasında aldığı bu eğitimler bu entelektüelliğinde çok önemli bir yer tutmaktaydı.
Zira Kanuni döneminin en ünlü alimlerinden biri olan İmam-ı Birgivi bu dağların eteklerinde yıllarca eğitim vermiştir. Dine sonradan eklenen ama dine ait olmayan bidatlerle mücadele etmiş. Kurduğu ekol ile günümüzde Hindistan’da bulunan bir cemiyetin dini inanışına
ilham olmuş ve bir mezhep de kurulmuştur.
  
TARİHİ ULU ÇINARLARI GÖRMEK İSTER MİYDİNİZ?

20230805-_DSC0281.jpg

   Bu kadar güzel ve görkemli olan bu ağaçlar Bozdağ’ın göz bebeği haline gelmiştir. Doğası, havası, manzarası ile göz kamaştıran Bozdağ’ın, en çok dikkat çekilen ve merak uyandıran kısmı ise bu büyük, görkemli, kocaman çınar ağaçlarıdır. Bu ağaçların türünü Doğu Çınarı olarak biliyoruz yaşı tam olarak bilinmese de Fatih Sultan Mehmet döneminde dikildiği söylendiği için az çok tahmin edebiliyoruz.  
Günümüzde de bu görkemli ağaçlar hala varlığını sürdürmektedir ve ‘Bozdağ Çınarlık Çay Bahçesi ve Restoranına' da ev sahipliği yapmaktadır. Bu görkemli ulu çınarların arasındaki bu güzel mekân, samimi içten ortamı ve mükemmel lezzetleriyle hem anın tadını çıkarmanıza yardım ediyor, hem de serin ve temiz hava eşliğinde vakit geçirmeniz için imkân sunuyor. Bozdağ'daki çınarların altındaki işletmeler hafta sonları Bozdağ’ın yöreselleşmiş yemeklerinden olan keşkek, oğlak göveci, kuzu tandırı ve ızgara çeşitleri de mevcuttur.  
Bozdağ bir yeryüzü cenneti olmakla beraber tarihi açıdan da önemli bir yere sahiptir ve kesinlikle gidilip görülmesi, gezilmesi gereken yerlerden biridir.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum