Kıbrıs Türk halkının destansı vatan mücadelesi: Şanlı Erenköy Direnişi

Türk Mukavemet Teşkilatının, Rum saldırılarını püskürtmesinin üzerinden bugün 59 yıl geçti. Şanlı Erenköy Direnişi'nde şehit edilen Türkler rahmet ve minnetle yâd ediliyor.

Kıbrıs Türk halkının destansı vatan mücadelesi: Şanlı Erenköy Direnişi
08 Ağustos 2023 - 19:27

Kıbrıs Türklerinin kimliğini yok etmek amacıyla Ada'daki hakimiyeti ele geçirmeyi hedefleyen Rum ordusunun baskısı ve buna yönelik olarak çeşitli saldırıları Erenköy'de de başgöstermişti. Türk Mukavemet Teşkilatının 8 Ağustos 1964 günü EOKA'nın saldırılarını püskürtmesinin üzerinden tam 59 yıl geçti. Bugün hala Şanlı Erenköy Direnişi ve Erenköy Direnişi şehitleri rahmet ve minnetle anılyor. 

ŞANLI ERENKÖY DİRENİŞİ

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluş mücadelesinde önemli bir yeri olan Erenköy Direnişi, adanın batısındaki Erenköy’de Kıbrıs Türklerinin, Rumların saldırılarına karşı koyup geri püskürtmeleriyle tarihe geçti. 1963’te Kıbrıs Türklerini hedef alan Kanlı Noel Katliamı'ndan önce ve sonra bu bölge, Anamur üzerinden Türkiye’yle kurulan ikmal hattının köprü başı konumundaydı. Silah ve mühimmat ikmalinin yanı sıra Türkiye’de eğitim gören Kıbrıs Türkü öğrenciler 30-31 Mart 1964 tarihinden itibaren gruplar halinde adaya bu güzergâh üzerinden intikal etmişlerdi. 1958-1964 yılları arasında Türkiye’den getirilen silahlar Yeşilırmak üzerinden Ada’nın çeşitli bölgelerine Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) mensuplarınca ulaştırılıyordu.



1964 yılında Kıbrıslı Rumlar ve Yunanlılar Erenköy bölgesine saldırı başlatınca, 5-10 Ağustos 1964 tarihleri arasında çarpışmalar yaşandı. Çevredeki Türk köylerinin sakinleri Erenköy’e sığınmasının ardından 8 Ağustos günü Rumlar taarruza geçince, bu tarihte 16.15 sıralarında iki Türk uçağı uyarı uçuşu yaptı. Eskişehir’den Kıbrıs’a, dörtlü kol komutanı olarak gönderilen Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel, F-100 uçağının uçuş esnasında yerden isabet alarak düşürülmesinin akabinde paraşütle atlamayı başardı ancak Rumlar tarafından esir alındı.

Cengiz Topel, uluslararası savaş hukukunun esirleri kapsayan maddelerine aykırı olarak yapılan işkenceler sonucu şehit edilerek Cumhuriyet döneminin ilk hava harp şehidi oldu. Rumların saldırılarına cevaben bu sefer 9 Ağustos günü 64 Türk uçağının müdahalesiyle çatışmalar son buldu ve Rumlar geri çekildi. 10 Ağustos günü de ateşkes imzalandı. Kıbrıslı Türklerin bu destansı savunması “Şanlı Erenköy Direnişi” olarak tarihe geçti.
İlk yayın yeri. https://www.qha.com.tr/turk-dunyasi/kibris-turk-halkinin-destansi-vatan-mucadelesi-sanli-erenkoy-direnisi-476451?fbclid=IwAR3msI_ptbv55Ls9WLe9x3gur38BJsTOcJykwSMAdMIJ5_hw6aszc09YAY8


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum