Evliya Çelebi'nin adımları dijital haritada

Evliya Çelebi‘nin Seyahatname’deki yolculuğu, Google Maps üzerine işaretlendi. Mustafa Başaran isimli bir Google Harita kullanıcısının oluşturduğu harita sayesinde dileyenler Evliya Çelebi’nin yolculuğunu dijital dünyada takip edebilecek. Balkanlar, Kafkasya, Türkiye, Ortadoğu, Asya ve Afrika’dan 3 binden fazla durağın yer aldığı haritada ayrıca Çelebi’nin değerlendirmeleri de açıklama bölümlerinde okunabilecek.

Evliya Çelebi'nin adımları dijital haritada
26 Temmuz 2023 - 17:33

Evliya Çelebi‘nin Seyahatname’deki yolculuğu, Google Maps üzerine işaretlendi. Mustafa Başaran isimli bir Google Harita kullanıcısının oluşturduğu harita sayesinde dileyenler Evliya Çelebi’nin yolculuğunu dijital dünyada takip edebilecek.

Başaran’ın hazırladığı haritada Balkanlar, Kafkasya, Türkiye, Ortadoğu, Asya ve Afrika’dan 3 binden fazla eser yer alıyor. Başaran’ın ayrıca harita üzerinde yer alan duraklara eklediği notlandırmalar sayesinde meşhur seyyahın o şehir hakkında yaptığı değerlendirmeleri de okuyabilecek. Başaran’ın sosyal medyada paylaştığı harita büyük ilgi gördü. Harita hakkında Independent Türkçe’ye konuşan Başaran, çalışmasının bir yıl sürdüğünü kaydetti.

Seyahatname’yi okumaya başladığında Evliya Çelebi’nin gezdiği yerleri kafasında görselleştirmek için harita eşliğinde okuma yapmaya başladığını dile getiren Başaran, “Bir süre sonra anlatılan yerleri bulamamaya başladığımda araştırma yapma ihtiyacı hissettim. Bu araştırmalarımın birinde Hırvatistan kalelerini işaretleyen bir haritayla karşılaştım. O an bu çalışmayı yapmaya karar verdim. Ne kadar uzun sürse de Evliya Çelebi’nin anlatımıyla da zenginleştirmek istedim” diye konuştu.

Başaran, çalışmayı sürdüreceğini sözlerine ekledi. Daha önce İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yürütücülüğünde Evliya Çelebi’nin İstanbul anlatılarında bulunan mekânlar MapHub üzerinden de dijital ortamda haritalandırılmıştı.

50 YILDA AT SIRTINDA 47 ÜLKE GEZMİŞTİ

Evliya Çelebi, 1630’dan 1681’e dek Avrupa, Batı Asya ve Mısır toprakları dahil geniş bir coğrafyada, at sırtında 47 ülke 257 şehir gezmişti. Haziran 2013’te UNESCO Dünya Belleği Listesi’ne dahil edilen eseri Seyahatnâme, ilk kez 1848’de Kahire’de basılmıştı. Evliya Çelebi, kendi ifadesiyle 51 yılda yedi iklimi ve on sekiz padişahlığı gezip dolaşmış; bu coğrafyalarda gördüklerini ve dinlediklerini eserinde kaleme almıştı. Orijinalinde toplamda 10 ciltten oluşan ve Türkçede 10 kitap ve 20 cilt hâlinde basılan eser; dönemin dünyasına dair önemli ipuçları veriyor.
İlk yayın yeri:https://www.karar.com/kultur-sanat-haberleri/evliya-celebinin-adimlari-dijital-haritada-1771718

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum