ESKİŞEHİR'DE KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ KURBANLARI İÇİN ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ

ESKİŞEHİR'DE KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ KURBANLARI İÇİN ANMA TÖRENİ DÜZENLENDİ
16 Mayıs 2020 - 20:18

Kırım Tatar halkının Vatan Kırım’dan sürgün edilmesi ve koparılmasının 76. yıl dönümünde, Eskişehir Kırım Derneği tarafından Zekeriya Canigüroğlu Parkı 18 Mayıs 1944 Kırım Sürgün Anıtı’nda, yönetim kurulu üyelerinin katılımıyla anma töreni gerçekleştirildi. Anma töreninde,
Odunpazarı Belediye Başkanı Avukat Kazım Kurt da yer aldı.

Anma töreni, milli marşların okunmasıyla başladı. Ardından, tüm Kırım Tatar şehitlerinin ruhları için Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt tarafından dua okundu. Duanın ardından sürgün anıtına çelenk bırakıldı. Dernek başkanı Ercan Bozkurt, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımına ilişkin açıklama yaptı.

15 Mayıs 2020 tarihi saat 18.00’de gerçekleşen tören, derneğin Facebook hesabından canlı olarak yayınlandı.

18 MAYIS 1944 KIRIM TATAR SÜRGÜNÜ VE SOYKIRIMI

Sovyet hükûmeti, Stalin’in emriyle 18 Mayıs 1944’te Kırım’daki tüm Kırım Tatarlarını sürgün etti. Sürgün sırasında Kırım Tatarlarının büyük bir çoğunluğu Kızılordu’da Alman Nazi ordusuna karşı savaşıyordu. Orta Asya ve Sibirya’ya sürgün edilen Kırım Tatarlarının yüzde 46’sı yolda veya gittikleri yerlerde açlık, susuzluk ve hastalık gibi çeşitli sebeplerden dolayı hayatını kaybetti. Kırım Tatarları, 1989’un sonuna kadar sürgün yerlerinde zorla tutuluyordu.

Anavatan Kırım’a geri dönme teşebbüsleri, hapisle ve yeni sürgünle cezalandırılıyordu. Kırım Tatar adı yok edilmişti. Bunun sonucunda Kırım Tatar halkı büyük kayıplar yaşadı. Sovyetler Birliğinin dağılmasıyla birlikte Kırım Tatarları vatana dönmeye başlarken 150 bini maddi yetersizlik ve yasal engeller nedeniyle Orta Asya’da kaldı.

2015 yılında Ukrayna Parlamentosu, Kırım Tatar Sürgünü’nü soykırım olarak kabul etti ve 18 Mayıs tarihini “Kırım Tatar Soykırım Kurbanlarını Anma Günü” olarak ilan etti.

Kaynak: https://qha.com.tr/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum