ERMENİSTAN, KARABAĞ'DA PKK'LILARI EN ÖNDE KULLANIYOR

ERMENİSTAN, KARABAĞ'DA PKK'LILARI EN ÖNDE KULLANIYOR
24 Ekim 2020 - 12:10

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan’ın Dağlık Karabağ’da PKK’lı teröristleri en ön safta kullandığını açıkladı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, 21 Ekim 2020 tarihinde İngiltere Yabancı Gazeteciler Derneği tarafından internet üzerinden düzenlenen etkinlikte konuştu. Hacıyev, Ermenistan’ın PKK’lı teröristleri savunma hattının ilk kısmında görevlendirdiğini ifade etti. Hacıyev, Azerbaycan ordusunun Suriyeli asker savaştırdığı yönündeki iddialara da değinerek Azerbaycan ordusunun yeterli düzeyde askerinin mevcut olduğunu vurguladı. Ayrıca Hacıyev, Ermenistan’ın sivilleri hedef aldığını anımsatarak buna tepki gösterilmesini söyledi.

O İDDİALARA YANIT!

Hacıyev, Suriye’den Azerbaycan’a savaşçıların taşındığı iddiasını tamamen reddettiklerini dile getirerek, “Öncelikle öyle bir şeye ihtiyacımız yok. Bizim oldukça profesyonel bir ordumuz var. Yeteri kadar da yedek gücümüz var.” dedi. Ermenistan saflarında başka ülkelerden gelen savaşçıların olduğuna dikkati çeken Hacıyev, Suriye ve Lübnan’ın yanı sıra ABD, Kanada ve özellikle Fransa’dan Ermenilerin, Ermenistan silahlı güçleri saflarına katıldığını söyledi.

İlgili haber: Türkiye’nin Vaşington Büyükelçisi Kılıç: Ermenistan, Azerbaycan topraklarında savaşması için PKK’lıları kullanıyor

“PKK’LI TERÖRİSTLER ERMENİSTAN’IN ÖN SAFLARINDA KULLANILIYOR”

Hacıyev, ilgili ülkelerden Ermenistan’ın Ermeni kökenli vatandaşlarını savaşta kullanmasını, bu kişilerin Azerbaycan ordusuna karşı savaşarak Azerbaycanlı sivilleri öldürmelerini durdurması çağrısında bulunarak, “Aynı zamanda PKK terör örgütünün savaşa dahil olması konusunda endişemiz var. Onlar da Ermenistan silahlı kuvvetleri saflarında yer alıyor. Esasen (PKK’lı teröristler) Ermenistan silahlı güçlerinin ilk savunma hattında görevlendiriliyor.” diye konuştu.

“SİVİL UÇAKLARA FÜZE SİSTEMLERİNİ YÜKLÜYORLAR”

Ermenistan’a değişik ülkelerden silah taşınması konusunda da endişelerinin olduğunu kaydeden Hacıyev, “Ermenistan tarafı sivil uçakları kullanıyor. Bu, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü kurallarına aykırı. Sivil uçaklara füze sistemlerini yüklüyorlar. Ayrıca, ‘insani yardım’ adı altında silah ve füzeler gönderiliyor. Ermenistan, resmi uçağını sanki resmi bir ziyaret yapıyormuş gibi kullanarak Ermenistan’a silah taşıyor. Bunlarla da Azerbaycanlı sivilleri öldürüyorlar. Bunun da uluslararası medya tarafından incelenmesi gerekiyor.” diye ekledi.

“TÜRKİYE’NİN DESTEĞİ ULUSLARARASI KANUNLAR TEMELİNDE”

Türkiye ile Azerbaycan arasında özel bir ilişki ve kardeşlik bağının olduğunun altını çizen Hacıyev, “Türkiye’nin bize verdiği moral destek, diplomatik destek, coğrafi destek. Türkiye, bölgesel bir ülke. Türkiye’nin Azerbaycan’a verdiği diplomatik ve moral destek esasen uluslararası kanunlar temelinde gerçekleşiyor. Elbetteki Türkiye ile Azerbaycan arasında savunma alanında iş birliği bulunuyor ancak bu, Azerbaycan’ın savunma kapasiteleriyle ilişkilendirilemez veya üçüncü bir ülkenin savaşa katılımı olarak değerlendirilemez. Bunu Ermenistan’ın diğer bir propagandası olarak görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

HACIYEV: ABD’DEKİ GÖRÜŞMELERDEN İLERLEME BEKLEMİYORUZ

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan’ı Washington’a davet etmesine ilişkin de konuşan Hacıyev, bu görüşmelerde herhangi bir ilerleme beklemediklerini belirtti. ABD’nin Minsk Grubu’nun eş başkanlarından olduğuna değinen Hacıyev, Washington’un sorunun barışçıl yoldan çözülmesi için çaba gösterdiğini ancak bunun gerçekleşmediğini kaydetti.
Azerbaycan’ın 30 yıldır müzakereler yürüttüğünü hatırlatan Hacıyev, müzakerelerde başarısız olunmasının sorumluluğunun aynı zamanda Minsk Grubu eş başkanlarının da omuzlarında olduğunu belirtti.

DAĞLIK KARABAĞ’IN İŞGALDEN KURTARILMASI DEVAM EDİYOR

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’daki topraklarını kurtarmak için başlattığı kara harekatı kararlılıkla devam ediyor. Azerbaycan, 27 Eylül 2020’de başlatılan harekat kapsamında, şu ana kadar çok yüksek ve stratejik öneme sahip dağlık bölgeler de dahil olmak üzere şehir, kasaba ve köyleri bir bir işgalci güçlerden temizliyor.

ALİYEV, PARALI ASKER İDDİALARINI REDDETTİ: 100 BİNDEN FAZLA ASKERİMİZ MEVCUT

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan 15 Ekim 2020 tarihinde Rus basınına Dağlık Karabağ’daki duruma ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Taraflar, Karabağ’daki güncel duruma ilişkin aynı soruları yanıtladı.

Cumhurbaşkanı Aliyev, paralı askerlerin Azerbaycan ordusu saflarında yer aldığı iddiasını ise kesin bir dille reddederek, “Askeri anlamda yabancı bir katılıma ihtiyacımız yok. Ordumuz 100 binden fazla askerden oluşuyor, şu an sahip olduğumuz askeri birlikler verilen her görevi yerine getirme becerisine sahip” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum