Emine Işınsu ödülüne 141 roman başvurdu

Mayıs 2021’de vefat eden yazar Emine Işınsu adına ihdas edilen roman ödülüne 141 eser başvurdu. Kazanan eser, Alev Alatlı, Belge Ercilasun, Belkıs Altuniş Gürsoy, İlber Ortaylı ve A. Yağmur Tunalı’dan oluşan jüri değerlendirmesinin ardından yazarın doğum günü olan 17 Mayıs’ta ilan edilecek.

Emine Işınsu ödülüne 141 roman başvurdu
05 Mart 2023 - 18:15

SALİHA SULTAN

2021’de vefat eden yazar Emine Işınsu adına ihdas edilen ‘Emine Işınsu’ Roman Ödülü’nün başvuru tarihi sona erdi. Mayıs 2022’de ilan edilen ve bu yıl ilki verilecek ödüle 141 eser başvurdu. ‘emineisinsu’ internet sitesinde yer alan bilgiye göre, ödüle başvuran eserler ön değerlendirmenin ardından ödül jürisine iletilecek. Kazanan isim, Alev Alatlı, Belge Ercilasun, Belkıs Altuniş Gürsoy, İlber Ortaylı ve A. Yağmur Tunalı’nın yer aldığı ödül jürisinin değerlendirmesiyle belirlenecek. Birden fazla romanın ödüle değer bulunması hâlinde ise ödül düzenleme komitesi ödül sayısını artırabilecek. Kazanan yazara 10 bin lira para ödülü takdim edilirken, ayrıca romanı yayımlanacak. Romanın ilk 3 bin adedinin telifi ise ödülün devamlılığını sağlamak için kullanılacak. Ödül hakkında daha önce KARAR’a konuşan Prof. Dr. İskender Öksüz, Işınsu’nun 1970’lerde yayımlanan Töre dergisinde bir roman yarışması açtığını hatırlatarak “Hasan Kayahan, Sevinç Çokum gibi isimler çıkmıştı bu yarışmadan. Eşim Işınsu da kariyerine ödülle başlamıştı, ‘Küçük Dünya’ Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan, ‘Bir Yürek Satıldı’ TRT’den ödül almıştı. Bu ödüllerin sanatkarlara büyük teşvik olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullanmıştı. Ödüle layık görülen eser veya eserler yazarın doğum günü olan 17 Mayıs 2023 tarihinde kamuoyuna duyurulacak.

EDEBİYATIN KALBİNDE BOY VEREN ÇİÇEK

17 Mayıs 1938, Kars doğumlu Emine Işınsu, yazı hayatında Okçu ve Zorlutuna soyadlarını, Mehlika ve Gönül Erdem müstearlarını kullandı. TED Ankara Koleji mezunu olan yazar, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi ve AÜ Hukuk Fakültesi’nde öğrenim gördü. İlk eseri on yedi yaşındayken basılan şiir kitabı ‘İki Nokta’ olan Işınsu’nun şiir ve hikâyeleri, kendi çıkardığı Töre (1971) ile Hisar, Türk Edebiyatı dergilerinde yayımladı. Yeni İstanbul ve Sabah gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. Yazar, ‘Küçük Dünya’ romanıyla Turizm ve Tanıtma Bakanlığı Sanat Armağanını, ‘Bir Yürek Satıldı’ oyunuyla 1969 TRT Radyo Oyunları Yarışması dram dalı birinciliğini, ‘Ak Topraklar’ ile 1971 Türk Edebiyatı Cemiyeti Malazgirt Roman Armağanını, ‘Cambaz’ ile de 1982 Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülünü kazandı. Ardında ‘Çiçekler Büyür’, ‘Sancı’ ve ‘Azap Topraklar’ gibi 20’yi aşkın eser bırakan Işınsu, Yunus Emre, Niyazi Mısrî ve Hacı Bayram gibi tasavvuf büyüklerinin hayatını romanlaştırdı. Annesi şair ve yazar Halide Nusret Zorlutuna, babası Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna olan Işınsu, 50 yıl boyunca KARAR yazarı Prof. Dr. İskender Öksüz ile evliydi.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • ibrahim Özgünseven
    1 yıl önce
    Muhterem , Emine Işınsu ; Rahmetlerle , Ruhun Şad Olsun . . .