Emine Ceppar: Kırım Platformu, Rusya'nın Kırım sorununun kapandığı yönündeki mitini çürüttü

Emine Ceppar: Kırım Platformu, Rusya'nın Kırım sorununun kapandığı yönündeki mitini çürüttü
01 Ekim 2021 - 18:54

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, zor şartlara rağmen Ukrayna’nın Kırım Platformu Zirvesi’ni organize ederek Kırım konusunu uluslararası gündeme geri getirmeyi başardığını vurguladı. Bakan Yardımcısı, Kırım Platformu girişiminin Rusya’nın öne sürmeye çalıştığı “Kırım sorununun kapandığı” yönündeki miti çürüttüğünü ifade etti.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Afganistan, Belarus ve diğer yerel sorunlara rağmen Ukrayna’nın bu yıl Kırım konusunu yeniden uluslararası gündemine getirmeyi başardığını belirtti. Ukrayna 24 televizyon kanalında, dün açıklamalarda bulunan Ceppar şu ifadeleri kullandı:

Gerçekleştirdiğimiz Kırım Platformu girişimi, Rusya’nın aktif bir şekilde öne sürmeye çalıştığı ‘Kırım konusunun kapandı’ iddiaların bir mit olduğunu gösterdi.”

KIRIM PLATFORMU KAPSAMINDA BEŞ ÖNCELİKLİ POLİTİKA BELİRLENDİ

Dışişleri Bakanlığının, belirli görevlerin koordinasyonunu geliştirmek için Kırım Platformu iletişim ağını oluşturmaya çalıştığını belirten Ceppar, “Zirveye katılan her ülkenin yetkili bir kişiyi belirlemesi konusunda çalışıyoruz. 46 ülkenin çoğu artık bir yetkiliyi belirledi. Beş uluslararası politika önceliğini belirledik; güvenlik ve askerileştirme konusu, yaptırım konusu, çevre ve ekonomik sonuçların üstesinden gelme konusu ve insan hakları. Belirli alanda öne çıkacak ülkeleri bulmak istiyoruz. Bunun dışında Karadeniz bölgesindeki güvenliğin ele alınacağı Kırım Platformu Güvenlik Forumu organize etmek istiyoruz” değerlendirmesini yaptı.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu, Ukrayna’nın, Kırım’ın işgaline yönelik uluslararası tepkinin etkinliğini artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı artırmak, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlattığı yeni bir danışma ve koordinasyon formatıdır. 

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor; devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Dmıtro Kuleba, 2 Aralık 2020 tarihinde Ankara’ya gerçekleştirdiği çalışma ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Kırım Platformunun sivil toplum diplomasisi düzeyinde de faaliyet göstereceğini, Kırım Platformu’nda oluşturulacak yapı içinde dünyadaki Kırım Tatar sivil toplum kuruluşlarına, bu bağlamda Dünya Kırım Tatar Kongresine de yer verileceğini ifade etmişti. Kırım Platformu’nun, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenecek açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başlaması planlanıyor.

Kuleba: Kırım Platformu Açılış Zirvesi çerçevesinde 4 tematik panel düzenlenecek

Kırım Haber Ajansı - QHA
Anife Bilal
01 Ekim 2021, 11:21

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum