Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun hayatını anlatan "Oksijen İstasyonu" filminin galası yapılyor

Ukrayna Devlet Sinemasının desteğiyle çekilen ve Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatını anlatan “Oksijen İstasyonu” filminin dünya galası Tallinn'deki festivalde yapılacak.

Kırım Türklerinin lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun hayatını anlatan "Oksijen İstasyonu" filminin galası yapılyor
30 Eylül 2023 - 17:03
Kırımoğlu'nun sürgün dönemini anlatan filmin galası Estonya'da yapılacak

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatını anlatan “Oksijen İstasyonu” (Oxygen Station) sinema filminin dünya galası, Estonya'nın başkenti Tallinn’de düzenlenen Uluslararası Kara Geceler Film Festivali'nde yapılacak. Kırımoğlu’nun hayatını konu alan bu film, Ukrayna Devlet Sineması desteğiyle çekildi.

Ukrayna Devlet Sineması tarafından yapılan yazılı açıklamada, Ukraynalı yönetmen İvan Tımçenko’nun açıklamasına yer verildi. Yönetmen, “Oksijen İstasyonu” (Oxygen Station) sinema filminin dünya galasının, 3-19 Kasım 2023 tarihleri arasında  Estonya'nın başkenti Tallinn’de düzenlenen Uluslararası Kara Geceler Film Festivali'nde (PÖFF | Tallinn Black Nights Film Festival) yapılacağını bildirdi.

SAVAŞA RAĞMEN KIRIMOĞLU'NUN HAYATINI ANLATAN FİLMİN ÇEKİMİ TAMAMLANDI

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun hayatından bir dönemi konu edinen sinema filminin çekimleri 2021’de başlamıştı. Rusya'nın başlattığı topyekun işgal girişimine rağmen çekim ekibi filmi bitirmek ve seyirciyle buluşturmak için elinden geleni yaparak projeyi tamamladı. "Oksijen İstasyonu" isimli filmde 1980 yılının yazında yaşanan olaylar ele alınıyor. 

Ukrayna Devlet Sineması basın servisinden yapılan açıklamada, "Kırımoğlu, 1979 yılında dört yıllık sürgün cezasına çarptırılıyor ve Yakutistan'daki Zıryanka köyüne gönderiliyor. Kırımoğlu, sürgün cezası kapsamında oksijen istasyonunda çalışıyor. Her gün paslı tüplere oksijen dolduran Kırımoğlu onları rıhtıma götürüyor. Monoton ve yorucu bir iş… Olaylar, Kırımoğlu’nun dünyaca ünlü olmasını sağlayan 300 günü aşkın açlık grevinin ardından yaşanıyor. Zıryanka'daki sürgün, Kırım Tatar halkının hakları için mücadele eden savaşçının karşısına çıkan bir dizi sınavdan sadece birisi ancak bu son olabilirdi…” ifadelerine yer verildi.

Film senaristi Mıhaylo Brınıh ve yönetmen Ivan Tımçenko, 2016’da Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile tanıştıktan sonra proje üzerinde çalışmaya başladı.

Film; Ukrayna, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya'nın ortak yapımı olarak çekildi.

KIRIMOĞLU’NUN BEŞİNCİ MAHKUMİYETİ

Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, halkının anavatan Kırım’da yaşaması için yürüttüğü mücadele yüzünden toplamda 15 yıl ceza evlerinde alıkonulmuştu. Beşinci mahkumiyeti, Zıryanka’da geçti. 1979 yılında sürgüne gönderildiği yer, Saha Özerk Cumhuriyeti’nin başkenti Yakutsk şehrinin 1500 km doğusundaki Zıryanka’ydı. Eksi 50 dereceleri bulan sert kışta, yaz aylarında kilometrelerce genişlikteki bataklıkların oluştuğu bu bölgeden kaçmak imkansızdı. Zıryanka, "ölüm vadisi" olarak da bilinen Koluma Nehri kıyısında idi. Bu bölgede Stalin döneminde on binlerce mahkumun öldüğü bilinmektedir.
İlk yayın yeri:https://www.qha.com.tr/kirim/kirimoglu-nun-surgun-donemini-anlatan-filmin-galasi-estonya-da-yapilacak-479116

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum