Doğu Türkistan'ın işgalinin 72. yılında Ankara'da protesto eylemi

Doğu Türkistan'ın işgalinin 72. yılında Ankara'da protesto eylemi
01 Ekim 2021 - 18:49

Çin’in Doğu Türkistan’ı işgalinin 72’inci yılında, Ankara’da işgal ve soykırıma karşı protesto eylemi gerçekleştirildi. Doğu Türkistanlılar, eylem kapsamında Çin’in işgalci ve soykırımcı politikaları kınadı. Protesto etkinliğine, Uluslararası Doğu Türkistan STK’lar Birliği Ankara Şubesi Başkanı Abdulhamid Pamir, Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, Doğu Türkistanlı gazeteci Mir Kamil Kaşgarlı ile birçok STK temsilcisi ve basın mensubu katıldı.

Doğu Türkistan’ın Çin tarafından 72 yıl önceki işgali ve beraberinde bugüne kadar süregelen, soykırım ve Çin’in sistematik baskıları yaklaşık 20 ülkede protesto edildi. Uluslararası Doğu Türkistan Sivil Toplum Kuruluşları Birliği tarafından bugün başkent Ankara’daki Ulus Meydanı’nda düzenlenen basın açıklaması ile 1 Ekim 1949 Doğu Türkistan’ın işgalinin 72’inci yılı protesto edildi.

​​​​​
 

“KARANLIK BİR DÖNEMİN BAŞLANGICI”

Uluslarası Doğu Türkistan STK’lar birliği Ankara Şubesi Başkanı Abdulhamid Pamir, Doğu Türkistan’ın işgalinin yanı sıra aynı zamanda Çin devletinin kuruluş yıl dönümü tarihi de olan 1 Ekim 1949 için “Karanlık bir dönemin başlangıç yıl dönümüdür” dedi. Doğu Türkistan’ın 72 yıldır bitmek bilmeyen Çin zulmü altında olduğunu vurgulayan Pamir, Çin’in işgal ettiği topraklardaki özellikle Türk soylu halklara çeşitli bahanelerle saldırmaya devam ettiğini kaydetti. Çin’in artık dünya çapında insan hakları ihlallerinin ve soykırımın simgesi haline geldiğini ifade eden Pamir, Türk ve Müslüman ülkelere çağrıda bulunarak, “Zulme sessiz kalmayın” diye seslendi.

Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Selçuk Özdağ, eylem sırasında yaptığı konuşmasında işgalci Rusya’nın da benzer politikalar uyguladığını ancak 70 yıl sonra yıkıldığını anımsatarak, 2014 yılında Kırım’ı işgal eden Rusya’ya seslendi ve “Kırım’dan da çıkın!” dedi. Doğu Türkistan’daki sistematik insan hakları ihlalleri dolayısıyla Özdağ, Çin devlet yetkililerine seslenerek, “Anayasanıza uygun hareket edin” ifadelerine dikkat çekti. Özdağ, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop’a meclisin yeni yasama yılı açılışı dolayısıyla Çin ile imzalanan iade anlaşmasına ilişkin çağrıdabulundu.

DOÇ. DR. ERKİN EMET: DÜNYA, ÇİN’İN BİR TEHDİT OLDUĞUNU 2017’DEN SONRA ANLAMAYA BAŞLADI

Doğu Türkistan’ın işgalinin 72’inci yılında, Ankara’da işgal ve soykırıma karşı protesto eylemine ilişkin QHA’ya açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi DTCF Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkin Emet, yaklaşık 20 ülkede Çin’in sistematik baskıları protesto edildiğini bildirdi. Çin’in Doğu Türkistan’da 72 yıldır Türk soylu halklara soykırım politikası uyguladığını dile getiren Doç. Dr. Erkin Emet, Çin’in dünyaya tehdit olduğu 2017’den sonra anlaşılmaya başlandığını ancak Doğu Türkistan’da Türk soylu halkların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı. Emet, “Doğu Türkistan Çin’in işgal ettiği bir Türk toprağıdır, Çin’in bu topraklardan çıkmasını istiyoruz” dedi.

MİR KAMİL KAŞGARLI: 72 YIL ÖNCE KABUL ETMEDİĞİMİZ GİBİ BUGÜN DE PROTESTO EDİYORUZ

Doğu Türkistanlı gazeteci Mir Kamil Kaşgarlı ise QHA’ya verdiği demeçte 1 Ekim’in Doğu Türkistan’ın işgalinin ve Çin devletinin kuruluş yıl dönümü tarihi olduğunu belirtti. Doğu Türkistan’da 2017’den sonra artan sistematik baskılara, soykırıma ve asimilasyona değinen Kaşgarlı, “1949 yılında kabul etmediğimiz Çin işgalini 72 yıl sonra da protesto ediyoruz. Bağımsızlığımızı kazanana kadar mücadelemize devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kırım Haber Ajansı - QHA
Ayyıldız Huri Kaptan
01 Ekim 2021, 17:10

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum