Edebice Dergisi 27. Sayı Yunus Emre Dosyası ile Çıktı

Edebice Dergisi 27. Sayı Yunus Emre Dosyası ile Çıktı
07 Ağustos 2021 - 17:43 - Güncelleme: 07 Ağustos 2021 - 17:48

Edebice Dergisi 27. sayısı çıktı. Bu yıl Yunus Emre’nin vefatının 700. yılı. Bu sebeple UNESCO tarafından anma yılları arasına alınan Yunus Emre’yi Edebice bir dosya ile andı.

Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Vural dosya ile ilgili şunları söylüyor:

“Bu yıl Yunus Emre ve Türkçe yılı ilan edilmesi sebebiyle birçok kurum, üniversite ve sivil toplum kuruluşu Yunus Emre sempozyumu, kongresi gibi toplantılar düzenlediler/düzenliyorlar. Bundan dolayı dosyada yazısının olmasını arzu ettiğimiz birçok kıymetli isim, işlerinin yoğunluğu sebebiyle mazur görülmelerini istedi. Yunus Emre üzerine 30 yılı aşkındır çalışan Mustafa Tatcı hocamızdan bir Yunus Emre şerhi almak dosya için önemli bir katkı oldu. Yine Yunus Emre Divanı’nın Vatikan Nüshası’nı inceleyerek kültür dünyamıza kazandıran Doç. Dr. Himmet Büke’nin bu nüsha ile ilgili değerlendirmelerinin dosyamızda olmasını da dosyamız adına önemli bir zenginlik olarak zikretmeliyim. Yunus Emre’nin “hümanistliği” öteden beri tartışılır. Bu “hümanizm”den ne anlamamız gerektiğini Prof. Dr. Şahin Köktürk izah ederek konuya nokta koymuş oldu. Prof. Dr. Yavuz Bayram da “Yunus Emre’yi An/la/t/mak” başlığı altında Yunus’u “anmak, anlamak ve anlatmak” üzerine güzel bir deneme kaleme aldı.

Yunus Emre üzerine ülkemizde onlarca kitap yayımlandı. Bunlardan biri Leylâ İpekçi’nin Yâr Yüreğim Yar, diğeri de Mustafa Özçelik’in Anadolu’nun Gönül Dili Yunus Emre. Bunlardan ilki hakkında Zülküf Oruç, ikincisi ile ilgili de arkadaşımız Elif Arpacı birer yazı kaleme aldılar. Yunus Emre’nin mezarının nerede olduğu konusunda henüz fikir birliğine varılmış değildir. Bu konu ile ilgili Yunus Emre’nin İzinde kitabının yazarı Naci Yengin’in önemli tespitleri var. Onun “Yunus’un Mezarı ve Fuat Köprülü” yazısı bu açıdan önemli bir yazı. Anadolu’nun Gönül Dili Yunus Emre, Bizim Yunus gibi kitapların yazarı Mustafa Özçelik dergimizin önemli dosyalarına katkı sunmuş değerli bir isim… Mustafa Özçelik Yunus Emre dosyamızda da bizleri yalnız bırakmıyor, onun “Risâlet’ün-Nushiyye Bize Ne Söyler” adlı yazısını zevkle okuyacağınızı düşünüyorum. Halistin Kukul Hocamız “Yunus Emre’nin Şiirlerinde Din İstismarcılığı” adlı yazısıyla Yunus şiirlerine farklı bir açıdan bakıyor. Recep Tekin, Süleyman Pekin ve Hami Güç’ün yazıları da dosyamıza zenginlik katan kıymetli yazılar arasında yerlerini aldılar.”

Bu sayımızda şiirleriyle Özkan Kaya, Muhammet Durmuş, Yakup Bayakır, Hasan Hüseyin Taylan ve Mevlüt Şener; öyküleriyle Erhan Şibik, Lavinya Öz, Ülkü Kara, Hatice Yıldırım, Nihal Sarban, Hatice Kübra Alakuş aramızdalar. Öykü editörümüz Numan Altuğ Öksüz ile arkadaşımız Feyza Ay Öksüz’ün kitabı ve öykücülüğü üzerine güzel bir söyleşi yaptı. Ahmet Şahin, Ayhan Sağmak ve Halim Kaya da bu sayımızın diğer kıymetli kalemleri. Çizerimiz Çağrı Cebeci her sayıda olduğu gibi bu sayıda da bizi yalnız bırakmıyor.

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum