Doğu Türkistan Platformu: Çin, toplama kamplarını derhal kapatmalıdır

Doğu Türkistan Platformu: Çin, toplama kamplarını derhal kapatmalıdır
01 Nisan 2021 - 19:01

Doğu Türkistanlılar, Çin’in sistematik baskı ve asimilasyon politikalarını dünyaya duyurmak için mücadeleye devam ediyor. Doğu Türkistan’daki ilk tespitlere göre 1 Nisan 2017’de açılan toplama kamplarının ardından 4 yıl geçti. Ceza kamplarının yıl dönümüne yönelik Doğu Türkistan Platformu, “Şaka Değil Soykırım” adıyla İstanbul Beyazıt Meydanı’nda basın açıklaması ve protesto gösterisi düzenledi.

Doğu Türkistan Platformu, Çin’in Doğu Türkistan’daki toplama kamplarını açmasının 4. yıl dönümünde, yaşanan insan hakları ihlalleri ve soykırıma yönelik basın açıklaması ve protesto etkinliği gerçekleştirdi. Bugün saat 11.00’de başlayan “Şaka Değil Soykırım” etkinliğine, 34 ülkeden 200’e yakın sivil toplum kuruluşu eşzamanlı olarak katıldı. İstanbul’daki protesto gösterisinde, 50’ye yakın sivil toplum kuruluşu ve çok sayıda basın mensubu yer aldı. Doğu Türkistan protestosunda, Çin’in sistematik soykırım fiilleri kınandı. Dünya kamuoyunun Doğu Türkistan’daki soykırıma daha fazla ses çıkarması ve Çin yönetimine baskı uygulamasının önemi vurgulandı.

34 ÜLKEDEN 200’E YAKIN STK’DAN ORTAK ÇİN PROTESTOSU: ŞAKA DEĞİL SOYKIRIM!

DOĞU TÜRKİSTAN PLATFORMU: ÇİN, DOĞU TÜRKİSTAN’DAKİ TOPLAMA KAMPLARINI DERHAL KAPATMALIDIR

Konuya dair Doğu Türkistan Platformu’nun yaptığı basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“İnsan haklarına saygılı ve duyarlı paydaşlarımızı, hem sosyal medya üzerinden, hem de eylemlerimizde aynı duyarlılıkla etkinliklerimize katılmaya, bireysel olarak bile olsa bugüne has bir çalışma yapmaya davet ediyoruz. Doğu Türkistan’daki toplama kampları kayıtsız şartsız bir an evvel kapatılmalı, bölgede uygulanan tüm hak ihlallerine derhal son verilmelidir.

BM, Çin’in insan haklarını ayaklar altına alan toplama kampları vahşetini derhâl durduracak sahici adımlar atmalıdır. İslam İşbirliği Teşkilatı ya İslam ülkelerini bu zulme karşı mobilize etmeli ya da kendini lağvetmelidir. Zira İİT’nin mevcut tutumu Çin’i daha da cesaretlendirmektedir. Türkiye bu zulmün bitirilmesi için öncü olmalıdır. Çin bu zulmü sonlandırıncaya kadar tüm dünya halkları Çin mallarını boykot etmelidir.

DİNİ, ETNİK VE SİYASİ BASKILARIN MERKEZİ: DOĞU TÜRKİSTAN

Çin hükumetinin sistematik baskı ve asimilasyonlar ile dini, etnik, kültürel ve siyasal anlamda “soykırıma” varan faaliyetleri, her geçen gün dünya kamuoyunun daha çok gündemine geliyor. ABD Dışişleri Bakanlığının açıkladığı verilere göre Doğu Türkistan’da yaklaşık 2 milyona yakın Uygur Türkü ve diğer azınlıklara mensup Müslümanlar, eğitim adı altında zorla toplama kamplarında tutulmakta.

Etnik ve kültürel ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine maruz kalan Doğu Türkistanlılar, ucuz iş gücü olarak Çinli şirketlerde çalıştırılıyor. Öte yandan, Birleşmiş Milletlerin resmi verilerine göre ise, Pekin idaresinin kültürel soykırım uyguladığı Doğu Türkistan’daki toplama kamplarında 1 milyondan fazla Uygur Türkünü zorla tutuyor. Farklı kaynaklarda cezaevleri ile gözaltı merkezlerinde tutulanlarla birlikte bu rakamın 3-4 milyon arasında olduğu tahmin ediliyor.

Çin hükumeti, dünya kamuoyundan toplama kampındaki Uygur Türklerinin durumuna dair tüm verileri gizlemektedir. Ancak, ABD Dışişleri Bakanlığı verilerine göre 2 milyonu aşkın Doğu Türkistanlı toplama kamplarında zorla tutuluyor. Çin Komünist Partisinin sistematik baskı ve şiddet politikalarına maruz kalan Uygur Türkü ve azınlıklar, birçok hak ihlali ile karşı karşıya kalmaktadır.

Kırım Haber Ajansı - QHA

Ömer Cihad Kaya
01 Nisan 2021, 14:56

​​​​​​

 


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum