Doğu Türkistan Gerçeği Dergisi

Doğu Türkistan Gerçeği Dergisi 47. sayısını yayınladı.

Doğu Türkistan Gerçeği Dergisi
21 Şubat 2024 - 09:36 - Güncelleme: 21 Şubat 2024 - 09:44
Çin rejimi, Uygur tıbbının uzun tarihi ve Halk arasındaki etkisini ortadan kaldırmaya çalışıyor. Doğu Türkistan’daki sözde “Xinjiang Parti Komitesi” ve sözde “Xinjiang Halk Hükümeti”, kırsaldaki Uygur Şifahaneler ve Geleneksel tıp uzmanlarına yönelik bir dizi düzenlemeler yayımladı. Çin propaganda ajansı Tanrıdağ Ağının 10 Ocak’ta bildirdiğine göre Doğu Türkistan’daki sözde “Xinjiang Parti Komitesi” ve sözde “Xinjiang Halk Hükümeti”, kırsal kesimlerde insanların genel sağlık durumuna anında çare bularak pratikte haklın kalbinde taht kuran, Uygur geleneksel şifahaneleri, ve Geleneksel tıp uzmanlarına yönelik sözde “reform” adı altında halk sağlık sisteminin (Çin) Ulusal bilince uygun gelişimini teşvik etmek” bahanesiyle yeni düzenlemeler hayta geçirdiği öğrenildi.
2025 YILINA KADAR ÇİN TIBBI HAKİM OLACAK
Düzenlemelere göre, Çin tıbbı ile Batı tıbbına eşit önem verilmesi, kırsal tıp ve sağlık kurumlarında Çin tıbbı ve eczacılık hizmetlerinin tanımının genişletilmesi üzerinde ısrar ediliyor ve 2025 yılına kadar Doğu Türkistan’daki sağlık kurumlarının %95’inin Çin geleneksel tıbbı ve Eczacılık hizmetleri de sağlayacak şekilde geliştirilmesi öngörülüyor. Bilgilere göre, Temel standartlara uygun kırsal sağlık kurumlarının yaklaşık yüzde 15’i hizmet performansı tavsiye standartlarına ulaştığı yüzde 50’sinin yeniden inşa edileceği ve köy sağlık şifahaneleri sayısının yüzde 30 daha arttırılması belirtiliyor.
“ÇİN ULUSAL BİLİNCİ” TEMEL ALACAK


Köy, Kasabalarda Çin geleneksel tıbbına uygun şifahane ortamının kurulacağı, Çin Tıbbı ile Batı ve diğer yabancı Tıbbi tekniklerin, reçetelerin standardize edilerek “Çin Ulusal Bilinci” temelinde yaygınlaştırılacağı, kurumdaki tıbbi uzman sayısında Çin tıbbı uzmanı oranının %25’e çıkarılacağı ve her düzey köy şifahanelerinde Çin geleneksel tıbbı ve eczacılık hizmetleri sağlanması zorunlu kılınıyor.
“UYGUR TIBBINI ÇİNLİLEŞTİRİYOR”
Gözlemciler, Çin’in Doğu Türkistan’ı işgal ettiği günden bu yana, Uygurların bütün kültürel değerlerini yok etmeye çalıştığını, Çin’in son yıllarda Doğu Türkistan’da açıkça gerçekleştirdiği soykırıma paralel olarak, Uygurların Milli kültür miraslarının yerine geçmek için hareket ettiğini, (Çin) kültür dayatmasıyla Uygurlara karşı asimilasyon uyguladığını, bu bağlamda Çin tıbbından farklı olan her değeri yok etmek, özelliklede Uygur tıbbını ortadan kaldırmak istediğini ve yerine Çin geleneksel tıbbı ve Eczacılık yeteneğini geçirerek Uygur Tıbbını Çinlileştirmeye çalıştığını kaydetti.
Derginin tamamını okumak için: 
https://turkistanpress.com/upload/Dokuman/opt-dogu-turkistan-gercegi---aralik-aylik-dergi---ocak-2024-L7LCOK73R0UOM7JLPJFU.pdf

 

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum