DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN YUNANİSTAN'I ÖN KOŞULSUZ DİYALOĞA DAVET

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN YUNANİSTAN'I ÖN KOŞULSUZ DİYALOĞA DAVET
02 Kasım 2020 - 16:49

Türkiye, Yunanistan’ı gerek Doğu Akdeniz konusunda dayanaksız iddialarla Türkiye’yi suçlamak ve üçüncü taraflara şikayet etmekten vazgeçmesi konusunda uyardı. Ayrıca Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ön koşulsuz diyalog ve çözüme odaklanma çağrısında bulundu.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hukuksal hakları çerçevesinde yürüttüğü çalışma faaliyetleri yeni bir Navtex ilanı ile devam ederken, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının 1 Kasım’da yayımladığı açıklama ile Türkiye’nin yeni Navtex ilanına tepkisi Türkiye’yi suçlayıcı ve üçüncü ülkelere şikayet içeren bir şekilde oldu. Türkiye Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, 1 Kasım 2020’de Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklama hakkındaki soruyu dün yazılı yanıtladı.

“ÜLKEMİZ BÖLGEDEKİ FAALİYETLERİNE DEVAM EDECEKTİR”

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki sismik araştırma faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamaya yönelik, “Ülkemiz uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerine devam edecektir.” dedi.

AKSOY: NAFİLE BİR ÇABA

Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki kıta sahanlığında yürütmeye devam ettiği sismik araştırma faaliyetine dair mesnetsiz iddialarını yinelediği bir açıklamadaha yaptığını belirterek, Yunanistan’ın maksimalist iddialarına dayanarak her Navtex (denizcilere duyuru) ardından Türkiye’nin faaliyetlerine itiraz etmesinin nafile bir çaba olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE DİYALOG İLE ÇÖZÜME HAZIR

“Ülkemiz uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları çerçevesinde bölgedeki faaliyetlerine devam edecektir.” ifadelerine vurgu yapan Aksoy, Türkiye’nin Yunanistan’la iş birliğine ve iki ülke arasındaki sorunları diyalog yoluyla çözmeye hazır olduğunu belirtti. Aksoy, “Elbette ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) meşru hak ve çıkarlarının korunmasına da kararlılıkla devam edilecektir.” dedi.

“YUNANİSTAN’IN ÇÖZÜME KATKIDA BULUNMASI GEREKİR”

Aksoy, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

Yunanistan’dan beklentimiz, dayanaksız iddialarla Türkiye’yi suçlamak ve her zaman yaptığı gibi üçüncü taraflara şikayet etmek yerine, bölgede gerginliği arttırıcı adımlardan kaçınması, müzakereler için uygun ortamın yaratılmasına katkıda bulunması ve görüşmelere hazır olduğunu açıklamasıdır.

YUNANİSTAN’I ÖNKOŞULSUZ DİYALOĞA DAVET

Bu vesileyle, Yunanistan’ı, gerek Doğu Akdeniz deniz yetki alanları meselesinin, gerek iki ülke arasında birbiriyle bağlantılı diğer meselelerin ele alınması için ülkemizle önkoşulsuz diyaloğa bir kez daha davet ediyoruz.”

YUNANİSTAN AÇIKLAMASINDA NE DEDİ?

Türkiye’yi Navtex’i iptal etmeye çağıran Yunanistan’ın yaptığı açıklamada kullandığı bazı ifadeler şöyle:

“Bu eylemler bir kez daha gösteriyor ki, Türkiye’yi bu eylemleri sonlandırmaya çağıran Ekim ayında Avrupa Konseyi Kararları da dahil olmak üzere uluslararası toplumdan gelen çağrılara karşı hareket etmeye devam ediyor. Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türk tarafına derhal protesto eylemi yapılması için talimatlar verdi ve müttefikleri ve ortakları devam eden kışkırtıcı Türk davranışı hakkında bilgilendirdi.”

TÜRKİYE’DEN YENİ NAVTEX

Türkiye Cumhuriyeti, Ekim ayı sonunda Oruç Reis sismik araştırma gemisinin Doğu Akdeniz’de çalışma yürüteceği alan için Kasım’a kadar sürecek yeni NAVTEX ilanı kararı aldı. Geminin bölgedeki sismik araştırma çalışmaları 4 Kasım 2020’ye uzatıldı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı - QHA


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum