Çolpan Yayınevinden iki yeni kitap

Çolpan Kitap nitelikli kitaplar yayınlamaya devam ediyor. Yazarımız Metin Savaş'ın "Umay Ana’nın Çalıkuşları - Mitolojiyi Yorumlarken" kitabı ile Mustafa Kurt'un "Seslerden Uzakta - Susanları Anlamak İçin Sözlük" kitapları okuyucu tarafından büyük ilgi görüyor.

Çolpan Yayınevinden iki yeni kitap
25 Şubat 2022 - 09:35

Metin Savaş, "Umay Ana’nın Çalıkuşları - Mitolojiyi Yorumlarken"

Hangi çağda ve hangi kültür ortamında yaşarsak yaşayalım, bilimsel ve teknolojik seviyemiz ve elbette akılcılığımız ne derece baskın olursa olsun, kadim kültür kodlarını içeren mitoslar bütünüyle etkisiz kılınamıyor. Bağnazca hurafelerden yararlı geleneklere, inanç dünyamızdan gündelik yaşantımıza ve yapıp etmelerimize kadar, mitoslar her yerde kendini bir şekilde gösteriyor. İnsanın evreni, dünyayı, toplumu anlama çabasının ürünü olan mitoslar, geçmişte olduğu gibi bugün de hayatımızı yönlendiriyor. 

Metin Savaş, Umay Ana’nın Çalıkuşları’nda mitolojiyi yorumlarken “çift değerlilik” eksenini hiç kaybetmeden, toplumların kültürel genetiğini belirleyen mitosların izini sürüyor. Binlerce yıl önceki atalarımızın ürettiği mitosların günümüzde hayata nasıl sızdığını olgular ve durumlar üzerinden sergiliyor. Böylece onların birer rüya değil, bizlerle yaşayan gerçeklikler olduğunu ve duyguların değişmezliğini belirginleştiriyor. Mitosların gündelik hayattaki izlerini; ateş kültü, “ocak” kavramı, iplik, taşlar, takılar, ev, kara büyü, totemler gibi göstergeler üzerinden değerlendiriyor. Toplumların kozmos arayışını mitolojik veriler üzerinden öne çıkaran Savaş, insan zihninin kozmik durumunu da dil üzerinden irdeliyor. Umay Ana’nın Çalıkuşları Mitolojiyi Yorumlarken, mitosların açık veya örtük gündelik ilişkileri nasıl yönlendirdiğini görmek kadar, insanın zihin hayatına dille nasıl içkinleştiğini fark etmek açısından da dikkat çekici bir kitap.
...
 Mustafa Kurt,  "Seslerden Uzakta - Susanları Anlamak İçin Sözlük"

"Seslerden Uzakta; sesi dünyanın gürültüsü içinde kaybolanların, söyleyeceklerinden gönüllü olarak vazgeçenlerin, kelimeleri boğazında düğümlenenlerin, içini insanlara açmaktan uzak duranların, sustukça gönlü razı olmayı öğrenenlerin, canın kulağıyla dinleyenlerin, hâlden anlamaya niyetli olanların, “sessizce” lisanını bilenlerin, “kendince”yi ilerletmek isteyenlerin, konuşmadan da anlaşılmak isteyenlerin, gönlü söylenenden fazlasına açık olanların, kenarda durmayı tercih edenlerin ve dilin anlatmaktan çok örttüğüne inananların hâllerine bakıyor.

Kitapta bildiğimiz dünyanın kelimeleri yeniden tanımlanıyor, sonra insanların farklı karşılaşmalarını ele alan kısa hikâyeler yazılıyor. Bu dünyanın içinde olup da zihnen uzağa düşenlerin hikâyeleri bunlar. Sesi dünyanın gürültüsü içinde kaybolanların hâllerine, şiir dilinin çağrışım zenginliğiyle bakan bir kitap Seslerden Uzakta." (Tanıtım yazısı)


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum