ÇİN'DE ORTAYA ÇIKAN YENİ GİZLİ BELGELER DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ZULMÜ KANITLIYOR!

ÇİN'DE ORTAYA ÇIKAN YENİ GİZLİ BELGELER DOĞU TÜRKİSTAN'DAKİ ZULMÜ KANITLIYOR!
25 Kasım 2019 - 19:04

Çin’de, Doğu Türkistanlı Uygur ve Kazak Türklerinin tutulduğu toplama kamplarının nasıl ve ne amaçla kullanıldığını gösteren gizli belgeler ortaya çıktı. Sızan belgelerde asıl amacın “ideolojik dönüşüm” olduğu belirtilirken, firarlara karşı dikkatli olunması için vurgu yapılıyor.

2017 tarihli belgede, “Firarların önlenmesi, gözetleme kuleleri, rutin kontrol, kapıların iki kez kilitlenmesi zorunluluğu” kaydediliyor. Ayrıca yurtların ve sınıfların kör nokta olmayacak şekilde güvenlik kameralarıyla izlenmesi gerekliliği vurgulanıyor.

İYİ ÖĞÜTE HAPİS CEZASI

Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu tarafından ele geçirilen belgelerde hükümetin ana amacının, etnik azınlıkları suç işlemeden önce kamplara alma, düşüncelerini ve dillerini yenileme olduğu kaydediliyor. Sızan 24 sayfadan oluşan belgelerde, ülkenin batısında Doğu Türkistanlıların tutulduğu toplama kamplarına ışık tutan önemli bilgiler yer alıyor.

Belgelerde kampların nasıl yönetildiğinin yanı sıra Doğu Türkistanlılara verilen cezaların mahkeme kayıtları da bulunuyor. Bir mahkeme kaydında, iş arkadaşına daha iyi bir Müslüman olması için temiz bir dil kullanmasını öğütleyen Uygur Türküne verilen hapis cezası da yer alıyor.

KÜLTÜREL SOYKIRIM

Doğu Türkistan konusuyla ilgili önde gelen uzmanlardan olan araştırmacı Adrian Zenz, “Belgeler bunun bir çeşit kültürel soykırım olduğunu doğruluyor” dedi.

Zenz, Çin hükumetinin başından beri bir plan dahilinde hareket ettiğini vurgulayarak, 2017 yılında Sincan Adalet Bakanlığı belgelerinde yer alan “beyin yıkama, kalpleri temizleme, yanlışları çıkarıp, doğruları yerleştirme” raporundaki amacın bir kez daha bu belgelerde ortaya çıktığını ifade etti.

Sızan belgeler arasında dönemin sözde Xinjiang (Doğu Türkistan) Komünist Parti Sekreter Yardımcısı Zhu Hailun’in, kamp yetkililerine gönderdiği 9 sayfalık bir not da dikkat çekti. Bu notlarda, “Kaçmalarına asla izin vermeyin”, “Yanlış davrananlara yönelik cezaları ve disiplini artırın”, “Pişmanlığa ve itirafa teşvik edin” gibi talimatlar sıralandı.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/cin-de-ortaya-cikan-yeni-gizli-belgeler-dogu-turkistan-daki-zulmu-kanitliyor/121082/?fbclid=IwAR2Al_4kRzmdvO83K6AvE4TfYhLK5ITKF4RUThqW_oJfUnYRgueA7y7w-3g

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum