Çin, koronavirüs salgınını duyuran Çinli gazeteciyi hapsetti

Çin, koronavirüs salgınını duyuran Çinli gazeteciyi hapsetti
29 Aralık 2020 - 19:51

Çin, koronavirüsün ilk ortaya çıktığı yer Vuhan’da (Wuhan) virüs ile ilgili haberler yapan Çinli bir gazeteciyi cezalandırdı. Çinli gazeteci Zhan, “meseleleri karıştırmak” ve “sorun çıkarmak” suçlarını işlediği gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Öte yandan Zhan’ın açlık grevinde olduğu ve sağlık sorunları yaşadığı öğrenildi.

Çin, koronavirüs salgını ile ilgili haberler yapan ve dünya kamuoyunu bilgilendiren Çinli gazeteci Zhang Zhan’ı hapis cezasına çarptırdı. Çinli gazeteci, eski avukat 37 yaşındaki Zhan, 28 Aralık 2020 Pazartesi sabahı avukatlarıyla birlikte Şangay Mahkemesine iştirak etti. Çin İnsan Hakları Savunucuları Ağı (CHRD), Pazartesi günü gerçekleştirilen duruşmada Şangay Mahkemesinin, gazeteci Zhang Zhan’ı “rahatsızlık yaratarak kamu düzenini bozmaya neden olmak” gerekçesiyle suçlu bulduğunu ve dört yıl hapsine hükmettiğini açıkladı.

KORONAVİRÜS HABERLERİ YAPTIĞI İÇİN CEZALANDIRILDI

Diğer yandan Çinli gazeteci, yabancı medya kuruluşlarıyla röportajları kabul etmek ve Vuhan’daki virüs hakkında haberleri “kötü niyetle yaymak” ile suçlandı. 2020 Şubat ayında Vuhan’a giden Zhan, canlı yayınları ve anonsları ile sosyal medyada geniş yankı uyandırdı. Zhan ayrıca yabancı medya kuruluşlarına röportaj vermek ve Vuhan’daki virüs hakkında “kötü niyetle yayın yapmakla” suçlamaların odağı haline geldi.

ÜÇ GAZETECİ DAHA TEHLİKEDE

Çinli gazeteci Zhang Zhan, 2020 Mayıs ayında gözaltına alınmıştı. Zhan gibi üç gazetecinin daha Vuhan hakkında haber yaptıkları için tehlikede olduğu aktarıldı. Çin’de koronavirüs salgınıyla ilgili sansürlenen haberleri, kurdukları bir platformda yayımlayan Pekin merkezli 3 internet aktivisti daha ortadan kayboldu.

Kırım Haber Ajansı
https://qha.com.tr


FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum