ÇİN, DOĞU TÜRKİSTANLI ÖĞRENCİLERİ YATILI OKULLARA YERLEŞTİRDİĞİNİ REDDETTİ

ÇİN, DOĞU TÜRKİSTANLI ÖĞRENCİLERİ YATILI OKULLARA YERLEŞTİRDİĞİNİ REDDETTİ
12 Ocak 2020 - 21:00

Çin, Doğu Türkistan’daki asimilasyon politikalarının asılsız olduğunu ileri sürüyor. Pekin yönetimi, Uygur Türkleri üzerinden yürüttüğü sistematik baskı çerçevesinde anne babaları “ceza kamplarına”, hapishanelere veya Çin’in çeşitli bölgelerine ucuz iş gücü olarak gönderilen çocukların yatılı okullara yerleştirildiğini reddetti.

Daha önce yarım milyondan fazla Uygur çocuğun Doğu Türkistan’da yapılan yatılı okullara yerleştirildiğini New York Times gazetesi duyurmuştu. Çin, Uluslararası yayın organı CGTN aracılığıyla bilgileri doğrulayan bir belgesel filmi de yayımlamıştı.

Türkistan Press’in aktardığına göre geçen hafta Doğu Türkistan’ın Urumçi şehrinde, merkezi Çin hükûmetine bağlı yerel idare tarafından basın açıklama toplantısı yapıldı. Kaşgar şehri Komünist Parti komitesi sekreter yardımcısı Perhat Rozi ile Doğu Türkistan’daki medeniyet ve turizm idaresi müdür yardımcısı Güli Ablim, 500 bini aşkın çocuğun yatılı okullara zorla alınmadığını, ceza kampı diye bir yerin olmadığını iddia etti. Toplantıda bahsi geçen yerlerin eğitim merkezleri olduğunu ama şu an “öğrencilerin” mezun olduklarını, kardeş aile projesinin sadece evlere Çinlileri yerleştirmek olmadığını savunun konuşmalar yaptırdığı da aktarıldı.

Kaynak: https://qha.com.tr/haberler/cin-dogu-turkistanli-ogrencileri-yatili-okullara-yerlestirdigini-reddetti/143660/

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum